Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Keserédes kommemoráció ” - 20 éves a Linkin Park: 'Hybrid Theory' sikeralbuma (lemezkritika)

2020 - az idő kereke megállíthatatlanul forog, hetek-hónapok képesek eltűnni úgy, mintha csak tegnap lett volna. Persze, ez nem minden esetben van így, a történések súlyától és sűrűségétől is függ, valakinek az örökkévalóság érzete jut, valakinél pedig csak úgy elrepülnek a napok. A lényeg valójában a kreatív munka. Aktívan működő zenekarok és előadóművészek életében ezt megérni, 20-30 év távlatába visszatekintve, bőven akadnak események: emlékezetes turnék, fesztivál fellépések, interjúk elismert magazinokkal, növekvő vagy éppen csökkenő lemezeladások, új videoklip, kellemetlen tagcserék, stb. illetve azt, hogy egyik albumod klasszikus kort tölt be, szerintem csodálatos dolog. Bármennyire hangzik döbbenetesen, de a kaliforniai Linkin Park idén jegyzi debüt albumának, a Hybrid Theory-nak a 20. évfordulóját és ezt megünneplendő, egy speciális kiadvánnyal kedveskedtek a rajongóiknak. 
 
 
A Hybrid Theory (20th Anniversary Edition) egy brutális tartalmú, hatalmas boxset, 5 CD-vel, 4 LP-vel, 3 live DVD-vel, 1 kazettával, litográfiákkal, stb. tokkal-vonóval együtt, s mint különleges kiadvány, az árát is ehhez a mennyiségű hanghordozóhoz érdemes kalkulálni, egyáltalán nem olcsó, de biztos lesz olyan fanatikus, akinek megér ennyit. Úgy tudom, még két verzió létezik, van egy sima 4 darabos vinyl box (debüt, Reanimation és a B-side Rarities) meg a dupla CD-s verzió, nekünk ez utóbbi jutott recenzióra, aminek tartalma (a Reanimation kivételével) megegyezik a 4 bakelit lemezen találhatóakkal. Amúgy a mostanában divatos, simán csak papírtokba bújtatott, 2 korongos kiadványról van szó, belül a szokásos booklettel, infókkal, a borító maradt a régi, a lay-out pedig minimális frissítésen ment keresztül. Nézzük!
 
Hybrid Theory
 
Semmilyen master, újrakeverés nem történt, ez kérem szépen a bemutatkozó album a maga teljes, éteri valójában, 2000-ből. A 90-es évek elején megindított majd később őrületesen elterjedt-befutott-másolt-agyonhypeolt-felkapott „nu-metal” egyik sikeres ikonjává nőtte ki magát a Linkin Park, az akkori szcéna totális telítettsége ellenére. A Korn, System Of A Down, R.A.T.M., Limp Bizkit és társaik által kitaposott ösvény roppant közkedvelt lett sokak számára, ezt tudták Mike Shinoda-ék is, akik pár éves „eredménytelen próbálkozásukat” követően (Xero-korszak) 1999 környékén találtak rá Chester Bennington énekesre, akivel együtt végül létrejöhetett az a zenekar, melyet ma Linkin Park néven ismerünk. Már a friss felállás (Bennington, Shinoda, Delson, Hahn és Bourdon) rögzítette a 2000 októberében megjelenő Hybrid Theory-t, melynek sikeressége, szerintem a produkció hatásos koncepciójában (dallamközpontúság) és az akkori, bevett nu-metal normáktól való ügyes „elrugaszkodásban” rejlett. Így, ebben a formában, bennük találkoztak olyan stíluselemek (hip-hop, alternatív rock, modern metal, elektronika és pop) amik eddig nem, vagy csak alig. A két énekessel operáló csapat, eleve sokkal közelebb állt a rap és hip-hop műfajához, mint hasonszőrű társaik, ezt pedig csak tovább erősítette a Joe Hahn-féle sampling és Mike Shinoda egyedi látásmódja. A dallamos,  csak Bennington-ra jellemző vokálok + a screamo-szerű ének és a rappelés keveréke (zúzós-feszes, modern rock-metal alapon) meghozta az áttörést a Linkin Park számára: az olyan potenciális slágerek mint a One Step Closer, az In The End vagy a Crawling máig megállják a helyüket, még 20 év távlatában is és ezek csupán a legismertebb dalok a lemezről. A Hybrid Theory-t most újrahallgatva azért érződnek az évek, kár lenne tagadni, de még most is kellemes nosztalgiát érezek, ha olyan számok mennek, mint a groove-os, scratch-elős Points of Authority vagy a megarefrénnel megáldott A Place For My Head. A Layne Staley-t (Alice In Chains énekes) idéző személyes kedvencet, a Forgotten-t még nem is említettem, már itt lehetett tudni, hogy óriási tehetség (illetve szerzői véna) van a srácokban és sokra fogják majd vinni pályájuk során.
 
 
Biztos vagyok benne, hogy sokan elmondták előttem, de a Hybrid Theory, emberek milliói számára jelenti fiatalkoruk érintetlen emlékeit, sokan ezen a zenekaron „nőttek fel” vagy hatására ismertek meg keményebb zenei rétegeket, stílusokat. És ez még csak a kezdet.
 
B-side Rarities
 
Elérkeztünk az érdekességekhez, ami egy ún. „B-oldal” tele ritkasággal, remixekkel és élő felvételekkel. Ha jól tudom két track már a japán bónuszon megjelent anno (a hangulatos High Voltage és My December) és az összes többi szám is már szerepelt különböző single-ökön, ilyen-olyan újrakiadásokon. A számokat hallgatva, kellemes időutazáshoz hasonlatos élményben lehet részünk, a Step Up (’99-es demóról) azért adja a feelinget. Ha a Discogs honlapján levő adatoknak hihetünk, akkor csak a Hybrid Theory-nak több mint 100 (!)  verziója van, (mondjuk a nem hivatalos ruszki cuccok is bele vannak számolva, mindegy, mint mennyiség így is szörnyen irreálisnak tűnik) de valahol a 20 évet datálandó, azért ez a mostani kiadvány valahol hangsúlyosabb jelentőséggel bír. Ha lehet azt mondani, most „minden egy kupacban” van, fanatikus gyűjtők számára azért érdemes lett volna a super deluxe vinyl verzión hallható extrákat szintén a korongra préselni (LPU rarities és Forgotten demos például) de így is elég impozáns az egész, s aki eddig nem volt képben, az most magáénak tudhat egy darabka történelmet. 
 
 
A Linkin Park két évtizede megjelent bemutatkozó albuma (és szerintem a kettes lemez, a Meteora is) máig, egyik sarkalatos pontja az alternatív, modern rock zene történelmének, a legfájdalmasabb dolog, azonban mégis az, hogy Chester Bennington énekes ezt már sajnos nem élhette meg. 
 
A Hybrid Theory 20th Anniversary Edition dallistája:
 
CD1: Hybrid Theory
 
01. Papercut
02. One Step Closer
03. With You
04. Points Of Authority
05. Crawling
06. Runaway
07. By Myself
08. In The End
09. A Place For My Head
10. Forgotten
11. Cure For The Itch
12. Pushing Me Away
 
 
CD2: B-side Rarities
 
01. One Step Closer (Rock Mix)
02. It’s Goin’ Down  - The X-Ecutioners feat. Mike Shinoda and Mr. Hahn
03. Papercut (Live from the BBC)
04. In The End (Live BBC Radio One)
05. Points Of Authority (Live BBC Radio One)
06. High Voltage
07. Step Up (1999 Demo)
08. My December 
09. A Place For My Head (Live at Docklands Arena London)
10. Points Of Authority (Live at Docklands Arena London)
11. Papercut (Live at Docklands Arena London)
12. Buy Myself (Marilyn Manson Remix)
 
 
Lupus Canis