Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Magunkra vettük az átkot, hogy megtörjük”Bár a Kassandra igazán csak 2016 vége óta létezik, a zenekar története évekkel korábbra nyúlik vissza, amikor Nagy István (ex-Esti Kornél, Péterfy Bori és a Love Band) elkezdett olyan dalokat írni, amelyeket végül itt használt fel. A Fishing On Orfű fesztivál szervezői szerint a Kassandra lesz az elkövetkező évek egyik fontos új bandája, így már csak ezért is érdemes odafigyelni rájuk, ráadásul hamarosan érkezik az első négydalos demo folytatása, vagyis bőven volt miről beszélgetnünk Renivel, Pistivel, Zsoltival, Gergővel és Andrással.
 
Rockbook: - Mit jelent, jelképez számotokra a Kassandra név? Miért éppen rá esett a választás?
 
Zsolti: Pistinek fétise volt, hogy női nevű zenekarban játsszon. Voltak kezdeti névkísérletek, melyekkel a zenekar ideig-óráig tudott csak azonosulni. Volt viszont egy Kassandra munkacímű demonk, ami Andrásnak azóta is a kedvenc dala (ti még nem hallottátok), így bedobta, legyen ez a zenekar neve: innen a név. 
 
Reni: Meg a Bëlga-dalból. 
 
András: Ezt a demot egyébként egy PS2-es játék egyik karakteréről neveztük el, ami rögtön rámutat arra, hogy Pisti milyen ad hoc munkacímeket ad, pl. Zajszag, Django, Száraztalp, Dzseki Bráun, Szagosnarancs. 
 
Pisti: Korábban együtt dolgoztunk Vozár Petivel, ő producerelte a demoimat, rengeteget segített nekem. Ő javasolta azt is, hogy azonnal nevezzek el minden skiccet, vázlatot, demot, ha kell, az első dologról, amit meglátok, ami eszembe jut. Hát innen ezek a címek. WOW!
 
Reni: A névre visszatérve, jöjjön a közhely: a görög mitológiából ismert Kassandra karaktere, története tökéletesen leírja azt a helyzetet, amikor egy zenekar valami újjal, progresszívvel kísérletezik - az már a hallgatóságon, a közönségen áll, hogy hiszi-e, szereti-e vagy sem. 
 
Pisti: Szóval úgy hisszük, inkább minket talált meg a név, mintsem fordítva. 
 
Reni: Magunkra vettük az átkot, hogy megtörjük smiley Egyelőre ennél profánabb küzdelem zajlik: próbáljuk lenyomni a milliós nézettségű venezuelai szappanopera részeit a YouTube-on, hogy egyáltalán ránk találjatok, amikor beírjátok a nevünket a keresőbe. 
 
 
Rockbook: - A zenekar 2016 vége óta létezik, de a dalszerzés egészen hat évvel ezelőttig nyúlik vissza. Ezek szerint a Kassandra ötlete is megvolt már korábban, vagy eredetileg egy másik projekthez készültek ezek a nóták? Hogyan állt végül össze a csapat?
 
Reni: Pisti a zenei origó, az ő munkásságát rakjuk lemezre és színpadra. 
 
Pisti: A dalok között van, ami még régebbre nyúlik vissza, ilyen pl. a Harag (József Attila). Az már lassan 16 éves, és a mai napig játsszuk. Ez idő tájt jött Zsolti a képbe. Osztálytársak voltunk a Szent István konziban, azóta több közös formációval is kísérleteztünk. Gergő évekkel ezelőtt került a spektrumra, miután Karányi Anthology 10 produkcióban feltűnt a színpadon. András ének- és gitártanítványom volt (a legjobb, legelszántabb. és a legmagasabb – ja, az nem!), így megvolt a közös (zenei) nyelv. Renivel pedig 2016 novemberében teljes lett a csapat és a hangzás. Ő is gitáros-zenész. Innen datáljuk a Kassandra születését. 
 
Rockbook: - Néhány hónapja mutattátok be Én szóltam... című négydalos bemutatkozó anyagotokat. Mikorra várható a folytatás és hogyan születnek a Kassandra dalok? 
 
Gergő: A folytatás már a betonkeverőben forog, Sipos Ábris hangmérnökkel az utolsó simításokat végezzük. Tavasz folyamán fogjuk közkinccsé tenni. Ezek a dalok már inkább tükrözik a zenekar jelen zenei vérmérsékletét. Már nagyon várjuk, hogy lemezen, online is hallhassátok. 
 
Pisti: Ezúton is köszönjük a sok támogatást Horváth Jóskának a Katona József Színházból.
 
Rockbook: - Nagyon sokféle stílust ötvöztök a zenétekben a metalos témáktól kezdve a rockon át egészen a popig. Honnan fakad ez a sokszínűség? Kiket tartotok a legfontosabb hatásaitoknak? 
 
András: Semmiképpen sem tudatos ez a dolog, így mi csak azt tudjuk elmondani, hogy mit hallgat(t)unk: Deerhoof, Vulfpeck, System of a Down, Dilinger Escape Plan, Mr Oizo, Flying Lotus, Steven Wilson, Thundercat, Nine Inch Nails, Modeselektor, meg ilyenek…
 
 
Rockbook: - Reni és Pisti is énekel a bandában. Miért tartottátok fontosnak, hogy női és férfi hang is megszólaljon a Kassandra dalokban?
 
Zsolti: Pisti énekszakos is volt a zongora mellett, tenorként eleve karakteres hangja van. Mivel mi nem annyira hiszünk a tercelgetős vokálokban, így egy hasonló képzettségű karakter kellett. Persze már csak élesben derült ki, hogy mennyire passzol egymáshoz a két orgánum.
 
Pisti: A jövőben szeretnénk még jobban kibontani az a cappella szólamrendezést a Kassandra dalokat illetően. Január 4-én erre teszünk nulladik kísérletet.
 
Rockbook: - Meglehetősen különös és sokszínű, vagy ahogy ti fogalmaztok: bizarr szövegek jellemzik a zenekart. Honnan jön az ihlet ezekhez a sorokhoz?
 
András: Minden dalunk valami konkrét sztorira vagy emberre utal az életünkben. Az biztos, hogy időjárásról, érzelmi közhelyekről, rezignált magányról soha nem fogunk énekelni. 
 
Gergő: Amúgy András és Pisti jegyzik a szövegeket. Pisti eleve egy külön nyelvet beszél - mondják el ezt nap mint nap a barátai is -, András pedig dramaturg, író, imádja a nyelvi expanderezést - jól is megy neki.
 
Rockbook: - Nem sok zenekar mondhatja el magáról, hogy úgy debütál egy fesztiválon, hogy még egy dalt sem tett közzé, de veletek mégis ez történt a 2017-es Fishing on Orfűn, ahol Reni és Pist játszott el néhány Kassandra dalt, a szervezők pedig úgy fogalmaztak, hogy szerintük ott lesztek a következő évek fontos új zenekarai között. Hogyan adódott ez a nem mindennapi bemutatkozási lehetőség?
 
Reni: Kis pontosítás: 2017-ben Pistit hívták el, hogy adjon egy rövid zongorakoncertet. Éppen ekkor voltunk nagyon benne az énekszólamok megírásában. Egy közös próbán jött az ötlet, hogy vigyünk egy kis ízelítőt a zenekar dalaiból a fesztiválra. Volt olyan dallam és szöveg, amit lefelé úton raktunk hozzá a műsorhoz. 2018-ban ennek a minikoncertnek köszönhetően hívták el a teljes zenekart a szervezők, bár dalaink még akkor sem voltak publikusan elérhetőek. 
 
Pisti: Megelőlegezték a bizalmat, amit ez úton is nagyon köszönünk és igyekszünk megszolgálni a jövőben is.
 
 
Rockbook: - A következő koncertetek január 4-én lesz a Robotban, ahol az Einstanddal "csaptok össze". Mire számíthatnak a Kassandra rajongók ezen az estén?
 
Zsolti: Az elnevezés ellenére semmilyen összecsapás nem várható, max. a pultnál smiley Hogy mit várhatnak a rajongók? Összeraktunk néhány új dalt is és egy baráti zenekar énekesét is kölcsönvesszük két szám erejéig. Tartjuk magunkat a jó szokásunkhoz, hogy minden koncertünkre valami újdonsággal készülünk.
 
Rockbook: - Ezen az év eleji budapesti koncerten kívül milyen terveitek vannak még 2019-ben, illetve a közeljövőben?
 
Pisti: Az NKA Hangfoglaló pályázatát megnyerve a 2019-es évünk viszonylag kötött pályán fog mozogni: új lemez, klip, promóanyag, koncertek. De mi ennek kifejezetten örülünk, lesz mibe, hova összpontosítani a stenket. 
 
Reni: A pályázat lehetővé teszi azt is, hogy szuper szakemberekkel és partnerekkel dolgozzunk együtt: Sápi Zsófi, a Blackbird booking vezetője mentorként támogatja a pályára állást, a kiadói-terjesztői feladatokat a Magyar Zeneműkiadó látja el, ott Bánki Niki segíti a munkánkat, Tóth Evelin Judit operatőrrel klipet forgatunk, Oláh Dórival pedig a zenekari arculaton végzünk ráncfelvarrást. 
 
Pisti: Szóval dolgos évünk lesz. Alig várom!!!
 
Rockbook: Köszönjük az interjút!
 
 
Tóth Mátyás
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.