Bejelentkezés

x
Search & Filters

maj’beszélünk - "Dalainkban van sör, cigaretta, bájos és gonosz lány, sok bulizás" (interjú)



Mit nekünk tévés zenei tehetségkutató, Zámbó Krisztiánnal, vagy kiégett Barátok Közt szereplőkkel. A szegedi illetőségű maj’beszélünk zenekar az idei Hangfoglalás tehetségkutatóján próbált szerencsét… és milyen jól tette. A srácok a második helyezést csípték el, és ezzel az eredménnyel számos lehetőség nyílt meg a zenekar előtt. Az élményeikről, a banda hétköznapi életéről, és a jövőről a csapat gitárosával, Bede Balázzsal beszélgettünk.

Rockbook: - Mindenekelőtt gratulálunk nektek az előkelő helyezésért! Milyen apropóból kerültetek a Hangfoglalás tehetségkutatójába?


Bede Balázs: - Köszönjük! Még januárban jelentkeztünk az Amatours tehetségkutatójára, ami a dél-alföldi régióból várta a jelentkezőket. 3 rosta volt, a 3. a döntő, melyet – a zsűri egyöntetű véleménye alapján – megnyertünk. 2013 februárjában volt a döntő Szegeden. Értékes nyereményeket nyertünk itt, mint pl. egy demo-cd készítése, videóklip, fellépések, illetve lehetőséget arra, hogy más bandákkal egyetemben indulhassunk a Hangfoglalás tehetségkutatójában. Ide 14 tehetségkutató nyertesei jutottak be, közel 300 zenekar indult.

Rockbook: - A második helyezést értétek el ezen a versenyen, milyen új lehetőségeket kínál ez az eredmény a zenekarnak? Milyen új utak nyíltak meg előttetek?

Bede Balázs: - A nyeremény még nem teljesen körvonalazódott, sok minden szervezés alatt áll. Ami biztos, hogy egy 12 állomásos mini-turnét zsebelhettünk be, ami fantasztikus lehetőség egy ismeretlen zenekarnak. Többek közt játszani fogunk a Szigeten, az A38 hajón, Gödör klubban. Ezen felül október 8-án riportot készítettek az énekesünkkel, Lukival az MR2 – Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában, ahol lejátszották az egyik dalunkat is. Nagyon jó érzés rádióból visszahallani a számunkat!

Rockbook: - Beszélgessünk egy picit magáról a zenekarról! Hogyan, kinek az ötletéből és mikor alakultatok? Hányan zenéltek a bandában? Milyen stílusban tevékenykedtek?

Bede Balázs: - A zenekar 2011. október 11-én alakult. „Elődzenekara” a Pazuzu Crew nevű formáció volt, mely szintén szegedi illetőségű. A srácok (Iski Patrik, Lukács László, Vigh Vajk) ilyen alter-pop cuccost játszottak, a zenekar megszűnt, majd fél évre rá megalakultunk a mostani formációban. Patrik sokáig rágta a fülemet, hogy zenéljek velük, de nem akartam, mert nem tetszett a PC munkássága, én meg azt hittem, marad a régi vonal. Végül beadtam a derekam – milyen helyesen! Először funky-pop-rock vonulatot szerettünk volna, de kb. 1 év után kezdett körvonalazódni, hogy inkább a rock felé húz a szívünk. A vintage-esebb arculat kezdett el hatni ránk, jött a hetvenes évek hangzása – Hammond, Precision Bass, Marshall -, de még egy pici pop így is maradt. A napokban úgy jellemezték a stílusunkat, hogy „badass pop-rock”. Ez nekünk tetszik, szeretjük.

 


maj'beszélünk - Így jártál!
 


Rockbook: - Hogy fogadta a közönség a dalaitokat? Kaptatok esetleg negatív kritikákat?

Bede Balázs: - Már az első szárnypróbálkozásainkból született dalokat is nagyon szerették, sokan jöttek koncertekre, megtanulták a szövegeinket. Később jobb dalok születtek, komolyodtunk mi is, kezdünk összeszokni, és ez meglátszik a közönségen is, egyre többen járnak koncertekre, egyre többen ismerik a dalainkat is. Kritikák természetesen mindig vannak, de szerencsére építő jellegűek. Az egyik legtöbbet hangoztatott az, hogy miért nem énekelünk több szólamban? Ez nagyon egyszerű. Lukin kívül senki nem tud énekelni, maximum otthon énekelünk a tusolóban pár Kasza Tibi klasszikust.

Rockbook: - A Facebook-os oldalatokon tájékozódhatunk a hétköznapi életetekről, így azt is tudjuk, hogy nemrégiben stúdióban jártatok. Mikor készül el a lemez és mit kell róla tudni?

Bede Balázs: - A Hangfoglalásos kérdés mellett nagyon is aktuális téma ez, hiszen 2013. október 16-án publikáltuk a kislemezünket, mely az Egyszer címet kapta. A kislemez az egyik nyereményünk volt az Amatours-os tehetségkutatón. Ezt a nyáron kezdtük el rögzíteni a szegedi Black Hole Sound stúdióban, ahol Albert Péter volt a hangmérnökünk. Itt is szeretnénk megköszönni azt a rengeteg segítséget, türelmet és ötletet, amit tőle kaptunk! 4 dal kapott helyet ezen az EP-n, közös jellemzőjük a nyersség, az őszinteség és a minket ért ingerek, melyeket kiadtunk magunkból.

Rockbook: - Mely előadók, zenekarok vannak hatással a zenétekre. Kik inspirálnak benneteket?

Bede Balázs: - Ha mindet felsorolnám, a kedves olvasók elaludnának… Mind a négyünk mást hallgat, a legdeviánsabb szerintem én vagyok, mert meg vagyok áldva a ’70-80-as évek funky-varázsával. Nagyon szeretem a Power of Tower-t, Kool and the Gang-et, James Brown-t, a korai Jacko-lemezeket, stb. Ha közös nevezőre kellene jutni négyünknek, akkor ide sorolhatnám az Arctic Monkeys-t, Rolling Stones-t, Black Sabbath-ot, az AC/DC-t, Airbourne-t, Richie Kotzen-t, a Kispál és a Borzot, meg még azt a millió bandát, akit szeretünk.

 


Rockbook: - Miről szólnak a dalaitok, illetve hogyan is zajlik egy maj’beszélünk nóta elkészítése?

Bede Balázs: - A dalaink témái maximálisan fiatalosak, szinte az összes huszonéves magára ismerhet bennük, akik élnek és eljárnak szórakozni. Van bennük sör, cigaretta, bájos lány, gonosz lány, sok-sok bulizás. Arról írunk, ami velünk történik a hétköznapi életben, egy-egy koncert során, ha úgy tartja kedvünk, magunkat parodizáljuk ki. Amit személy szerint nagyon szeretek ebben a zenekarban, hogy nem szidjuk a rendszert, nem politizálunk, tojunk az egész világra, csak élünk. Hogyan születik egy új dal? A dalok elkészítése annyira változó, hogy ezt mi sem tudjuk. Nyilván ha van egy-egy jó témánk, elvisszük próbára és vagy kezdünk vele valamit vagy kuka. Nem ritka az sem, hogy elkezdünk játszani, valaki ráflessel a harmóniákra, és azt mondja: hűűű, Gabriella, ez nagyon jó! Olyankor elkezdünk a zenével foglalkozni, finomítgatjuk, majd kivisszük a teremből a közönség elé. Volt már olyanra is példa, hogy illuminált állapotban készült el dal. Mily’ meglepő!

Rockbook: - Most, mint gitárost kérdezlek. Alapvető, hogy egy zenekarban, ahol egy gitáros van, ott az ő játéka nagyban meghatározza a csapat stílusát. Rád mely gitárosok vannak hatással? Kiket tekintesz példaképeidnek?

Bede Balázs: - A kedvenc albumom az Appetite for Destruction a Guns ’n’ Roses-tól. Zseniális! Mocskos, tahó, teli van erővel. Ebből kifolyólag nagyon szeretem Slash játékát, de nem mondanám őt a kedvencemnek, nincs kedvencem. Akiknek nagyra tartom a munkásságát és igazi egyéniség, az számomra Eddie Van Halen, Richie Kotzen, Nagy Ádám, Lukács Peta, SRV, Greg Howe, David Gilmour, Guthrie Govan, Tomo Fujita. Sokan vannak még, de őket különösen szeretem.

Rockbook: - Mik a zenekar tervei a jövőre nézve?

Bede Balázs: - Jó lenne jövőre a fesztiválokon játszani, pár fővárosi klubot megcélozni, kitörni Szegedről. Nagyobb városokat is szeretnénk betámadni, ahol pörgős egyetemi élet van, szeretnénk, ha a fiatalos, energikus rock-zene felkeltené sokak érdeklődését. Egyik célunk, hogy olyan bandák előtt játsszunk, akiket szeretünk – Supernem, Roy és Ádám trió, stb. Nem utolsó sorban, és ami az egyik legfontosabb: próbálunk hitelesek maradni!

 

A zenekar Facebook oldala: https://www.facebook.com/majbeszelunk?fref=ts

 

maj'beszélünk - Hagyjad magad

 

 

 

maj'beszélünk - Játékbaba

 

 

 

maj'beszélünk - Egyszer

 

 

 

Mocsok

 

 

 

 


 

Címkék: 
maj’beszélünk