Bejelentkezés

x
Search & Filters

Marty Friedman: "Japánban többen ismernek a tévéműsorokból, mint a zene miatt"



A Megadeth korábbi gitárosa, Marty Friedman 2003-ban költözött Japánba, ahol ugyan szintén aktívan zenél, a többség azonban mégis a különféle tévéműsorokból ismeri. Friedman azonban ezt egyáltalán nem bánja, mivel ennek köszönhetően élheti azt az életet, amire mindig is vágyott.
 
"A zene miatt költöztem ide. Japán zenét szerettem volna játszani, ez pedig csak úgy lehetséges, ha valóban itt vagy és teljesen el tudsz merülni ebben a közegben. Nekem hatalmas szerencsém volt, mert alig 6-8 hónap után bekerülhettem az egyik kedvenc japán énekesem, Nanase Aikawa zenekarába. Ez tökéletes belépőt jelentett a J-pop világába, és ezután számos szívemnek kedves előadóval és producerrel dolgozhattam, az igazi áttörést azonban a tévé hozta meg számomra. Eredetileg ez egyáltalán nem is szerepelt a terveim között. Ahogy mondtam, abszolút a zene miatt jöttem ide: azért, mert J-popot akartam játszani. Ha már itt tartunk, szeretném leszögezni, hogy ez a kifejezés igazából nagyon is metalos zenét takar. Tudom, hogy a pop szó sokak számára taszító, de ezek a dalok maximálisan gitárcentrikusak. Szóval én csak zenélni szerettem volna, de mindenki biztatott, hogy adjak egy esélyt a tévének, elvégre jól beszélem a nyelvet, de külföldiként mégis sajátos nézőpontot képviselhetnék.
 
 
Aztán a sors úgy hozta, hogy rögtön az első műsorom nagy siker lett. Eleinte Heavymeta-san néven futott, aztán Rock Fujiyama lett belőle, és összesen hat évadot ért meg, ami szinte páratlan egy teljesen új műsornál. Ezután sorra jöttek az újabb felkérések, és úgy alakult, hogy többen ismertek a tévéből, mint a zene miatt, és Japánban ez a mai napig így van. Nemrég felléptem a Megadeth-szel a Budokanban (bővebben itt), és arról is olyan cikkek jelentek meg, hogy 'az a pasas a tévéből igazából ezt csinálja.' Nem tagadom, hogy sokat köszönhetek ezeknek a műsoroknak. Lehetővé tették, hogy gond nélkül leléphessek két hónapra és Amerikában turnézhassak, és pontosan olyan életet élhessek, amilyenről mindig is álmodtam. Persze annak ellenére, hogy sokan a tévéből ismernek, azért én elsősorban zenész vagyok, és a zenélés mindennél fontosabb számomra."