Bejelentkezés

x
Search & Filters

Miért nem volt szerencséje Jason Newstednek a Metallicával?

Jason Newsted Metallicával töltött ideje egybeesik azzal a korszakkal, amikor a banda az ungerground státuszból a világ egyik legnagyobbjává küzdötte magát. Ennek ellenére a basszeros helyzete nehéz volt, sosem érezte úgy, hogy egyenlő lenne a másik három taggal. Most két szakértő azt sugallja, hogy bár Newsted 15 évig volt a bandában, mégis már a kezdetektől megpecsételődött a sorsa.

Az Into the Black: The Inside Story of Metallica 1991‑2014 szerzői szerint Newsted mindössze három héttel azután lett a Metallica tagja, hogy Cliff Burton a svédországi turnébusz‑balesetben meghalt. Ez nyilvánvalóan túl korán történt, ráadásul a három másik tag még csak a húszas éveinek közepén járt. Nem hagytak elég időt saját maguk számára a gyászra, ehelyett gyorsan továbbléptek, és felvették Newstedet, és ez nyilvánvalóan nem az ő hibája, mégis a kezdetektől mérgezte a többiekkel való kapcsolatát. Nagy kár, hiszen Newsted imádta a Metallicát és minden elképzelésüket.

James Hetfield egyik nyilatkozatából is kitűnik, hiszen egyszer így beszélt Newstedről: „Úgy éreztem, hogy Cliff halála miatti haragunkat, gyászunkat, és kétségbeesésünket sokszor Jasonre zúdítottuk… Már egészen a kezdetektől érezhető volt, hogy egyszerűen elszigetelődik, és mindig úgy gondoltunk rá, mint »az új fickóra«. Bárcsak ne így történt volna. Brutálisak voltunk vele szüntelenül.”

Newsted végül 2001‑ben lépett ki a Metallicából személyes és magánéleti okokból, valamint a fizikai károsodás miatt, amit az imádott zenélés okozott számára az évek alatt. Később elárulta, hogy akkor telt be végleg a pohár, amikor Hetfield megakadályozta, hogy a menedzsmentjük segítse Newsted projektjét, az Echobraint.

 


 
Címkék: 
Jason Newsted
metallica