Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nem csak ősrajonkóknak! Green Day - Greatest Hits: 'God’s Favorite Band' lemezkritika



A válogatásalbumoknál mindig felmerül a kérdés, hogy érdemes-e beruházni rájuk, és ha igen, akkor miért - túl persze a zenekar iránti elhívatott rajongáson. Ezúttal a Green Day kapcsán kereshetjük erre a választ, Billie Joe-ék ugyanis egy Greatest Hits: God’s Favorite Band című kiadvánnyal jelentkeztek, amely 21 jól ismert szerzemény mellett egy új nótát tartalmaz.
 
Az előadók értelemszerűen a legnépszerűbb dalaikat teszik fel egy-egy ilyen válogatásra, azokat a nótákat, amelyek kislemezdalként vagy klip formájában korábban is megjelentek, a Green Day-nek azonban annyi ilyenje van, hogy jó néhány lemaradt ezek közül, például a Waiting, a Nice Guys Finish Last, vagy éppen a legutóbbi albumon szereplő Revolution Radio. Ugyanakkor azt se felejtsük, hogy ez már a csapat második válogatásalbuma a 2001-es International Superhits! után, és mindkét albumban közös, hogy kronológiai sorrendben követik egymást a dalok, ami persze logikus, de kicsit sajnálatos is, mert érdekes lett volna vegyesen hallgatni a régebbi és az újabb számokat.
 
 
Nem általános szabály, de a legtöbb zenekar azért feltesz 1-2 új dalt a válogatáslemezekre, hogy mégiscsak legyen valami extra tartalom, ami még inkább vásárlásra buzdítja a rajongókat. A Green Day esetében ez most a Back in the USA, egy gyors, politikai témájú nóta, vagyis pontosan olyasmi, amit Bille Joe-éktól várhatunk, de tulajdonképpen az Ordinary World is félig-meddig újdonság, amit újra felvett a zenekar, ezúttal Miranda Lamberttel kiegészülve.
 
A kérdés azonban továbbra is fennáll: kiknek és miért érdemes megvenniük ezt az albumot? Azoknak az ősrajongóknak, akik mindent beszereztek a Green Day-től ezért az egy (másfél) új dalért nyilván nem éri meg beruházniuk rá, mégis valószínűleg pont ők lesznek azok, akik megveszik az elhívatottságuk és a gyűjtőszenvedélyük miatt. Azonban ha valaki nem ismeri mélyrehatóbban a zenekar munkásságát, vagy éppen most barátkozik a Green Day zenéjével, bátran beruházhat a God’s Favorite Band-re, mert még ha vannak is hiányzó klasszikusok, a legfontosabb slágereket azért megtalálja, ez pedig kiváló alap lehet a zenekarral való kapcsolat elmélyítésére.
 
Az album dallistája:
 
01. 2000 Light Years Away
02. Longview
03. Welcome to Paradise
04. Basket Case
05. When I Come Around
06. She
07. Brain Stew
08. Hitchin' a Ride
09. Good Riddance (Time of Your Life)
10. Minority
11. Warning
12. American Idiot
13. Boulevard of Broken Dreams
14. Holiday
15. Wake Me Up When September Ends
16. Know Your Enemy
17. 21 Guns
18. Oh Love
19. Bang Bang
20. Still Breathing
21. Ordinary World (feat Miranda Lambert)
22. Back in the USA