Bejelentkezés

x
Search & Filters

Old Time Rock ’N’ Roll – 10 éve hunyt el a punk történelem emblematikus figurája, Johnny Ramone



A vérében van a bajkeverés. Ahol megjelent, ott kő kövön nem maradt. A Punk történelem egyik legemblematikusabb figurája, a Ramones gitárosa, a folyton szakadt farmerben és bőrdzsekiben megjelenő John William Cummings, vagy ismertebb nevén Johnny Ramone, október 8-án ünnepelte volna 66. születésnapját.

Long Island-en született, ír származású szülők gyermekeként. A rock zenén nevelkedett és tinédzser korában a Tangerine Puppets zenekarban játszott a későbbi Ramones dobossal, a magyar származású Erdélyi Tamással (Tommy Ramone). Már ekkor is hatalmas Stooges és MC5 rajongó volt. Mielőtt a Ramones sikeres lett, apjával vízvezetékszerelőként dolgozott, de többször járt katonai iskolába is. A sportot is szerette, élete végéig a New York Yankees szurkolója volt. A ’70-es években száraztisztítóként egyszer együtt dolgozott Douglas Colvin-nal, ismertebb nevén Dee Dee Ramone-nal. Egy ebédszünet során megvitatták a közös kedvenceiket. Jó barátságot kötöttek, és egyszer együtt mentek el a Manny's Music hangszerboltba, ahol Johnny 54$-ért vásárolt egy használt Mosrite Ventures II gitárt, Dee Dee pedig egy Danelectro basszusgitárt. Nem sokkal később találkoztak Jeffry Hyman-nel (Joey Ramone) és megalapították a Ramones-t. Erdélyi Tamás egy kicsivel később került hozzájuk, miután a nyilvános meghallgatásaik befuccsoltak.

Bár Johnny nem volt olyan termékeny dalszerző, mint társai, különösképpen Dee Dee, hangzása és stílusa óriási hírnevet adott a Ramones-nak.





Johnny volt egyébként a Ramones gyűlöletkeltő dalszövegeinek fő forrása, ami azzal kezdődött, hogy lenyúlta Joey barátnőjét. Ebből fakadóan születtek meg például a ’She Belongs To Me’ (Ő az enyém) vagy a ’The KKK Took My Baby Away’ (A Ku-Klux-Klan elvitte a barátnőm) című dalok. Évekkel később, amikor Joey kórházba került rákos megbetegedéssel, Johnny egyszer sem hívta fel, vagy látogatta meg. Halála után egy interjúban elmondta, hogy szoros kötelék volt kettejük között és Joey halálát követően hetekig depressziós volt. A turnémenedzserük, Monte Melnick egyik könyvében Johnny így nyilatkozott:

„Semmit nem vagyok hajlandó nélküle csinálni. A társam volt és nagyon hiányzik.”

Johnny persze a zenekaron kívül sem fogta vissza magát, állandóan a balhéiról olvashattak. '83-ban a saját lakása előtt verekedett össze a Sub Zero Construction zenekar egyik tagjával, Seth Macklin-nel. Állítólag Johnny barátnője részegen megcsalta őt Macklinnel. Olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy agyműtétet kellett elvégezni rajta, és több koncerten baseball sapkában játszott, amíg visszanőtt a haja. Egyes Punk közösségeket is felháborított, mert Johnny a konzervativizmus híve volt. 2002-ben nyíltan jelentette ki politikai hovatartozását, amikor a zenekart beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be, és azt mondta „Isten áldja Bush elnököt, Isten áldja Amerikát!” Egy interjúban egyszer kijelentette Ronald Reagan volt a kedvenc elnöke.

A ’90-es évek legvégén kiderült, hogy prosztatarákban szenved. Öt évig harcolt a gyilkos kórral, majd 2004. szeptember 15-én, Los Angeles-i otthonában halt meg. A Pearl Jam frontembere, Eddie Vedder és Rob Zombie vele voltak a halálakor. Johnny holttestét elhamvasztották és a Hollywood Forever temetőben egy sírhelyet állítottak neki, Dee Dee sírjához közel. Eddie Veddert rettenetesen megrázta az eset, és a Johnny temetéséről hazaérve megírta a ’Life Wasted’ című Pearl Jam kislemezt.





Már 10 éve annak, hogy nincs velünk a Punk és a Rock ’N’ Roll történelem egyik kultuszfigurája. A bajkeverő, Johnny Ramone, azonban egy világméretű - csúnyán kifejezve – márkát indított el, hiszen a világ bármely szegletében találkozunk Ramones pólós nagyöregekkel vagy fiatalokkal.

Mocsok
 
Címkék: 
Johnny Ramone