Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Pestszentlőrinc már rég nem téglagyár, de még nincs egy rendes kóceráj" - Kislemezen a T'glagyár dalai



Tavaly szeptemberben mutatkozott be a Rockbook-on a pestszentlőrinci T’glagyár zenekar. Egyéni látásmódjuknak, szövegeiknek köszönhetően zenéjük összetéveszthetetlen. Zajlik az élet körülöttük, egy új megjelenés kapcsán beszélgettünk a srácokkal.
 
Rockbook: Legutóbb ott hagytuk abba a beszélgetést (korábbi interjúnk itt olvasható), hogy készül egy új kislemez. Örömmel jelentjük, hogy “A város teraszáról” névre keresztelt anyag nemrég megjelent, és elérhető a nagy streaming oldalakon. Áruljunk el néhány háttérinfót! Hány dalt került rögzítésre?
 
Koródi Zoltán (gitár): Összesen négy szám került a kislemezre. Ezek régi dalok, évekkel ezelőtt írtuk őket, ezért elérkezett az idő, hogy ne csak koncerteken legyenek hallhatóak: sorrendben Impala, Charger, Szibil, Sikátor. Az első kettőt annyira összetartozónak érezzük, hogy koncerten is többnyire egymás után játsszuk, így nem volt kérdés, hogy a lemezre is így, együtt kell felkerülniük. 
 
Rockbook: Mennyi időt vettek igénybe a felvételek?
 
Vajda Lóránt (dobok): 2023. március végén kezdődtek meg a stúdiómunkálatok és ősszel fejeződtek be. A dobsávokat a város teraszán laugh, tehát a XVIII. kerületi próbatermünkben vettük fel Garcia Szabi vezényletével, pár óra alatt. A gitárok majd az ének a producer saját stúdiójában készültek.
 
Rockbook: Hol/kivel rögzítettétek az anyagot?
 
Koródi Zoltán (gitár): Garcia Szabit kértük fel, hogy legyen hangmérnöke és producere a hanganyagnak és ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Egyrészt olyan végeredmény született, ami nemcsak nekünk tetszik, hanem a közönségtől is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, másrészt Szabival az első pillanattól fogva személyesen is megvolt az összhang.
 
 
Rockbook: Meséljetek a munkafolyamatról: gördülékenyen ment? Mi volt a legnagyobb kihívás, amit meg kellett oldani?
 
Erdős Attila (basszusgitár): Az érdemi munka gördülékeny volt mindenki rendben feljátsztott mindent. Az időpontok egyeztetése volt a legnagyobb kihívás. Mindenki elfoglalt. 
 
Nagyon érdekes és tanulságos folyamaton mentünk keresztül, sokat tanultunk belőle. Szabitól sok jó ötletet kaptunk, hogy az egyes részek hogy szólnak jobban. Nagyon jól kommunikált velünk, fesztelen volt az egész. 
 
Rockbook: Korábban azt mondtátok, hogy a zenétek egyik alappillére a kísérletezés, új hangok, új ötletek keresése. A lemezen ez mennyire érvényesült? Változott a dalok szerkezete a koncert változathoz képest? 
 
Koródi Zoltán (gitár): Mi sose a sémákat keressük, az csak egy alap, amiből adott esetben ki tudunk indulni, aztán mindig megpróbáljuk elrontani oda nem illő témákkal vagy stíluselemekkel. Így kerül bele a szájharmonika vagy egy értelmetlennek tűnő akkordmenet. Ez a kísérletezés egyrészt tudatos, amikor keresel egy témát, de néha egyszerűen egy mellényúlás is elég. Jerry Cantrell egyszer azt mondta, vannak Alice in Chains-dalok, amik elrontott riffekből lettek. Ezek szerint előttünk is nagy karrier áll. laugh
 
 
Rockbook: Az előző kérdéshez kapcsolódva: Többszöri hallgatásra is rá tudok csodálkozni arra, hogy hangzásban mekkorát fejlődött az új anyag. Különösen az ének. Az előző beszélgetésben azt mondtam, hogy szokatlan ez a “szabadvers” szerű énekstílus és szövegvilág. Itt viszont teljes mértékben a helyére került, és azonnal működik a kohézió. Gábor hangja is egységet alkot a hangszerekkel, és nagyon dögösen szól. Ez a stúdió technika számlájára írható, vagy - és én inkább ezt sejtem - komoly munkát is fektettél abba, hogy ilyen legyen a végeredmény?
 
Szabó Gábor (ének, szájharmonika): röviden, Szabi kiváló érzékkel állította be az arányokat arra az általunk elérni vágyott hangzásra, amit szavakkal is próbáltunk megfogalmazni számára. Ami az én részemet illeti, a korábbi előadásokon készült felvételekhez képest tapasztalt különbségen az éneklésben megélt komfortérzet mérhető. Könnyebben felszínre jött így az az énekhang, ami a fejemben volt. Persze, ez nem valódi éneklés, inkább valamiféle recsegés. A lemez végeredménye jól rávilágított arra is, milyen feladatok állnak előttünk a koncertek hangzásának feljesztésében. 
 
Rockbook: Egy ideje már elérhető az anyag. Milyenek a visszajelzések?
 
Koródi Zoltán (gitár): Abszolút pozitívak. Kaptunk több építő kritikát is, de nagyrészt mindenki örül, hogy lehet minket hallani.
 
 
Rockbook: Gondolom most pár koncerttel megtámogatjátok a megjelenést. Vannak már fix helyek, dátumok?
 
Vajda Lóránt (dobok): 2024. tavaszán, május 10-én fel az S8 Red termében, illetve Dunaújvárosban is tervezünk egy bulit. Ősszel pedig újra S8. Az elmúlt évekhez hasonlóan tervezünk egy szabadtéri bulit is a XVIII. kerületi fő téren, a Kossuth téren a K5 Kult Bisztró teraszán.
 
Rockbook: Rápihentek az új lemezre, vagy vannak még tervek a közeljövőre?
 
Vajda Lóránt (dobok): készül a következő kislemezünk, amelynek munkálatai már meg is kezdődtek. A dobsávokat 2024. február 25-én sikeresen feljátszottam. Öt szám fog megjelenni az újabb kislemezen, régi és új számokkal. Ütős lesz!
 
Rockbook: Köszönöm a beszélgetést, gratulálok az új anyaghoz!
 
Elérhetőségek: Facebook, YouTube, Spotify