Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Sokan meg fognak lepődni az új lemez hallgatása közben" - Hátsó Ajtó interjúLázasan készül új albumának március elsejei megjelenésére a dombóvári székhelyű mocskos rock and rollban utazó Hátsó Ajtó zenekar. A csapat 2012 óta nem jelentkezett új anyaggal. Az elmúlt 5 évben történt eseményekről, az időközben bekövetkezett tagcserékről, a múltról, jelenről és a jövőbeni tervekről a zenekar énekes/gitárosát, Maráczi Pétert kérdeztem.

Rockbook: Legutóbbi nagylemezetek 2012-ben jelent meg, ez elég hosszú időnek számít két lemez közt.  Miért kellett ilyen sokat várni az új albumra? Mi történt az elmúlt öt évben a zenekar háza táján?

Maráczi Péter: Valóban, több mint 4 évet kellett várnunk. Ennek két oka volt. Az egyik a zenekaron belül történt változások, hiszen három tagcsere is történt. A basszusgitárnál először Viszló Tamás váltotta Bikát még 2012 végén, aztán 2014 tavaszán Bakó Bálint kezébe került a bőgő. A dobok mögé, Sati helyére pedig visszatért Kiss Gábor, a zenekar eredeti dobosa. A másik oka pedig – ha ez nem lenne elég – a magánéletem volt, amiben sok minden változott és helyre kellett tennem bizonyos dolgokat. Én úgy tudok csak normálisan működni a zenekarban, ha a magánéletem és a zenekar többi tagjaival való kapcsolatom is rendben van. Nálam a nyugalom és a kiegyensúlyozottság elég fontos tényező.

Rockbook: Előző, a Szalagon gyártva című lemez dalszövegvilága elég változatos, sok komoly témakört érintve. Új anyagotok megírásánál melyek voltak azok a dolgok, amelyek inspiráltak és dal formájában visszaköszönnek majd a lemezen?

M.P.: Ha a Szalagon gyártva szövegei változatosak, akkor nem tudom, mit mondjak a Nyisd ki a szemed! szövegeire, dallamvilágára. Sokkal változatosabbak! Nagyon sok témát érintünk. Ahogy eddig is, most is tükröződik a szövegekben a rálátásunk a világra. Mivel nagyon sok jó és rossz dolog is történt velem az elmúlt 5 évben, így ezek hatásai egy érdekes dolgot szültek. Az alap elgondolás az volt, hogy az album összességében legyen pozitívabb hangulatú. Ezt maximálisan sikerült is megvalósítani. Sokkal szélesebb skálán mozgunk mint eddig. Nem csak egymáshoz képest nagyon változatosak a dalok, de még egy adott nótán belül is igen érdekes megoldások születtek. Sokan meg fognak lepődni a lemez hallgatása közben. Kicsit olyan lesz, mint mikor ajándékokat bontogat az ember és mindegyik teljesen más mint az előző.

Rockbook: Változások történtek a zenekar felállásában. Az új tagok belépésével változott valami a zenében?

M.P.: Szerintem többek között pont ettől lettek ilyen változatosak és pozitívak az új dalok. Ha bármilyen feszültség van egy zenekar tagjai között, akkor az a történet nem fog sokáig működni. Ha mindenki belead mindent és őszinték vagyunk egymáshoz, akkor tökéletes a dolog. Mi bármit meg tudunk beszélni egymással, ezért viták sincsenek, így az energiánk is megmarad. Nem pazaroljuk fölösleges dolgokra, nem futunk fölösleges köröket.

Rockbook: Új album nem, önálló koncertek és vendégszereplések viszont akadtak bőven az elmúlt időszakban. Mely bandákkal volt számodra felemelő érzés együtt játszani?

M.P.: Mindegyikkel! De tényleg! A Rómeó Vérzik tagjaival már nagyon régóta jó barátság köt össze, de ugyanez vonatkozik a Phoenix Rt.-re. Az elmúlt években a Kowalsky meg a Vegával is jó kapcsolat alakult ki és vendégeskedtünk is pár koncerten, ami nagyon megtisztelő volt. A Tankcsapdával, a Depresszióval és a Road-dal is volt koncertünk, amik nagyon emlékezetesek voltak, de nagyon sok fesztivállal is így vagyunk. Vannak olyan helyek, ahova nagyon szívesen térünk vissza akár minden évben. Ilyen a gerjeni Duna-Rock Találkozó, a Motoros Találkozó a Szelidi-tónál vagy az Ukk&Roll rock és motoros hétvége (a Megyer Camp utódja).

 

 

Rockbook: A zenekar több, mint másfél évtizedes múlttal rendelkezik. Mennyire volt nehéz bekerülni a körforgásba? 

M.P.: Az igaz, hogy már több mint 15 évesek vagyunk, de azt azért hozzátenném, hogy 2010-től lényegében újra számíthatjuk az egészet, hiszen addig igazából „garázszenekar” stádiumban voltunk. Nem szó szerint, de egyáltalán nem gondoltuk, hogy bármeddig eljuthatunk.

Bekerülni a körforgásba csak a szerencsén múlt. 2011 év elején teljesen véletlenszerűen indultunk el a Rómeóval turnézni, aztán kihasználtunk minden lehetőséget, amit csak tudtunk. Sok mindenkivel megismerkedtünk és jó is a kapcsolatunk, de még most sem egyszerű egy nagyobb zenekar elé bekerülni vendégnek egy turnéba. Nagyon telített a piac és minden az ismeretségről szól.

Rockbook: Manapság sok zenekarnak segítségül szolgálnak a különféle zenei pályázatok. Ti tudtok élni az ilyen lehetőségekkel?

M.P.: Igen, figyeljük mi is ezeket a pályázatokat, de még nem tudtunk élni a lehetőséggel. Mindig volt valami feltétel, aminek nem feleltünk meg, de reméljük, hogy előbb-utóbb pár pályázat is a segítségünkre lesz.

Rockbook: Térjünk rá az új albumra! Mit érdemes tudni a korongról? Hány dal került fel a lemezre?

M.P.: 10 dalt tartalmaz a lemez. A napokban döntünk a számsorrendről, de ez sem lesz olyan egyszerű, mint az első két albumnál, mivel nagyon változatosak a nóták. Egyszerűen vannak olyanok, amik nem passzolnak túlságosan egymás után. Ahogy az előző lemeznél, most is a próbatermünket alakítottuk át stúdióvá és ott rögzítettük a lemezt januárban. A produceri, keverési munkákat most is Vörösmarty Imrére, Ermire (a Vazul Vére Rockopera szerzője, Dirty, volt Rómeó Vérzik tag) bíztuk, akivel ismét egy élmény volt együtt dolgozni.

Rockbook: A Facebook oldalatokon látható, hogy hamarosan elindul az előrendelés. Milyen extrákkal kedveskedtek azoknak, akik közvetlenül a zenekartól rendelik meg a cuccot?

M.P.: Az első 50 megrendelő ajándék dedikált posztert fog kapni a csomagban, amit máshol nem fog tudni beszerezni, mivel ezt direkt ehhez készítjük.

Rockbook: Új lemezmegjelenéshez turné is dukál. Hol csíphetnek el benneteket az érdeklődők?  A saját koncertek mellett, mely nyári fesztiválokra kaptatok eddig meghívást?

M.P.: Lesznek lemezbemutató koncertek amik még szervezés alatt vannak és fesztiválokra is kaptunk meghívásokat. Többek között játszunk Ukkon, Gerjenben, Hőgyészen, a Szelidi-tónál, Dombóváron, de a pontos dátumokat és helyszíneket a honlapunkon és a Facebook oldalunkon is folyamatosan közzé tesszük, úgyhogy érdemes lesz nézegetni.

Rockbook: Mostanában divatossá váltak a klipek helyett a szöveges videók megjelenése. Több bandának nagyon bevált a dolog. Tőletek számíthatunk valami ilyesmire még lemezmegjelenés előtt? Ha igen, melyik dalhoz készítetek majd videót?

M.P.: Lemezmegjelenés előtt nem, de aznap igen. Március 1-jén nem csak lemezmegjelenés, de klippremier is lesz. A „Te vagy a világom” című számhoz készítünk klipet az FX-film stábjával. Annyit árulnék csak el egyelőre, hogy idén nem lesz hiány klipekben és lesznek szöveges videók is.

Rockbook: A lemezmegjelenést követően a koncertezés mellett mik a jövőbeni terveitek?

M.P.: Szeretnénk minél többet nagyobb zenekarokkal turnézni és minél több fesztiválra eljutni. Most a zenekar népszerűsítésén fogunk dolgozni. Ebbe beletartoznak a klipek, a koncertek és a különböző reklámlehetőségek.

Rockbook: Köszönöm a beszélgetést!

 

 

Támogatónk a Hangfoglaló Program