Bejelentkezés

x
Search & Filters

RASMUS, THE

 
Helyszín: 
Fellépők: 
Időpont: 
2012. november 13. kedd, 19:00

A Rasmus története 1994-ben kezdődött, amikor a tagok (Lauri - ének, Pauli – gitár, Janne – dobok, Eero –basszusgitár) megtartották első koncertjüket egy helsinki gimnáziumban. Soha nem gondolták, hogy ilyen messzire jutnak. A négy srác 16 évesen vágott bele a zenélésbe, azzal a céllal, hogy friss vért vigyenek a skandináv zenei életbe. Debütáló lemezük 1996-ban jelent meg Peep címmel, és Finnországban viszonylag rövid időn belül aranylemez lett.

A csapat folyamatosan turnézott, évente több mint 100 koncertet adtak. Rengeteg energiát felhasználva újra stúdióba vonultak, hogy felvegyék második, Playboys című lemezüket. Az újabb aranylemez után igazi sikerüket az jelentette, hogy 1997-ben átvehették a finn Grammy-ként emlegetett Emma-díjat, a legjobb új zenekar kategóriájában. A szakmai elismerésnek hála a The Rasmus olyan bandák előzenekaraként léphetett fel hazai pályán, mint a Rancid, a Red Hot Chili Peppers vagy a Garbage. 1999-ben tagcsere történt, Janne helyére Aki érkezett. Harmadik nagylemezüket 1999-ben jelentették meg Hellofatester címmel. Erről a Liquid című dal mind a rajongók, mind a kritikusok szerint az év dala lett.

Az igazi áttörést a 2001-es év hozta meg, ekkor szerződtek le a svéd Playground Music Scandinavia kiadóval, és a F-f-f-faling című dal már Svédországban is sláger lett. Pár hónappal később elkészítették az Into című negyedik korongjukat, ami eladási adatai alapján a dupla-platina elismerésig jutott. Ennek a sikernek köszönhetően, a The Rasmus készen állt a nemzetközi karrierre is: a HIM és a Roxette kísérőiként több európai országba is eljutottak. A spanyol Dover rockzenekarral Olaszországban tartottak koncertkörutat, közben Európa-szerte kapták a felkéréseket. A 2001-es év Emma-díjátadójáról már négy elismeréssel térhettek haza.

2004-es lemezük, a Dead Letters már egész Európát meghódította, köztük hazánkat is. 2005. szeptember 12. - én megjelent a sorban a hatodik albumuk Hide from the Sun címmel. Legutóbbi nagylemezük Finnországban 2008 szeptember 24-én jelent meg, és a Black Roses címet viseli. Jelenleg a Livin' in a World Without You című számot játsszák a rádiók, a következő videó a Justify c. dalból készült.