Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rasmus, The

További képek

Biográfia: 

A Rasmus története 1994-ben kezdődött, amikor a tagok (Lauri - ének, Pauli – gitár, Janne – dobok, Eero –basszusgitár) megtartották első koncertjüket egy helsinki gimnáziumban. Soha nem gondolták, hogy ilyen messzire jutnak. A négy srác 16 évesen vágott bele a zenélésbe, azzal a céllal, hogy friss vért vigyenek a skandináv zenei életbe. Debütáló lemezük 1996-ban jelent meg Peep címmel, és Finnországban viszonylag rövid időn belül aranylemez lett. A csapat folyamatosan turnézott, évente több mint 100 koncertet adtak. Rengeteg energiát felhasználva újra stúdióba vonultak, hogy felvegyék második, Playboys című lemezüket. Az újabb aranylemez után igazi sikerüket az jelentette, hogy 1997-ben átvehették a finn Grammy-ként emlegetett Emma-díjat, a legjobb új zenekar kategóriájában. A szakmai elismerésnek hála a The Rasmus olyan bandák előzenekaraként léphetett fel hazai pályán, mint a Rancid, a Red Hot Chili Peppers vagy a Garbage. 1999-ben tagcsere történt, Janne helyére Aki érkezett. Harmadik nagylemezüket 1999-ben jelentették meg Hellofatester címmel. Erről a Liquid című dal mind a rajongók, mind a kritikusok szerint az év dala lett. Az igazi áttörést a 2001-es év hozta meg, ekkor szerződtek le a svéd Playground Music Scandinavia kiadóval, és a F-f-f-faling című dal már Svédországban is sláger lett. Pár hónappal később elkészítették az Into című negyedik korongjukat, ami eladási adatai alapján a dupla-platina elismerésig jutott. Ennek a sikernek köszönhetően, a The Rasmus készen állt a nemzetközi karrierre is: a HIM és a Roxette kísérőiként több európai országba is eljutottak. A spanyol Dover rockzenekarral Olaszországban tartottak koncertkörutat, közben Európa-szerte kapták a felkéréseket. A 2001-es év Emma-díjátadójáról már négy elismeréssel térhettek haza. 2004-es lemezük, a Dead Letters már egész Európát meghódította, köztük hazánkat is. 2005. szeptember 12. - én megjelent a sorban a hatodik albumuk Hide from the Sun címmel. Legutóbbi nagylemezük Finnországban 2008 szeptember 24-én jelent meg, és a Black Roses címet viseli. Jelenleg a Livin' in a World Without You című számot játszák a rádiók, a következő videó a Justify c. dalból készült.

Peep (1995-1996)

1995-ben találkoztak első managerükkel, Teja Kotilainen-nel, aki az Oranssi klubban látta őket fellépni. Ő biztatta őket néhány számuk felvételére, így jelent meg első kislemezük 1st címmel 1995-ben. Ezután nemsokára szerződést kötöttek a Warner Music Finnlanddel. Majd 1996. szeptember 23-án a Peep című albumukat adták ki. Ez a lemez hamar elérte az aranylemez státuszt, és tinilányok százai kezdtek el rajongani az együttesért. Több, mint száz koncertet adtak Finnországban, Oroszországban és Észtországban. Később 1996-ban megnyertek egy EMMA-díjat (a Grammy-díj finn megfelelője). További két kislemezt adtak ki ebből az albumból, 2nd és 3rd címmel. A 3rd volt az első, ami felkerült a finn kislemezek toplistájára, 8. hellyel.

Playboys (1997)

1997 augusztusában jelent meg most már új managerük, Illka Herkman vezetésével a második stúdió albumuk Playboys címmel, és Finnországban ez is bearanyozódott. Zeneileg közel áll a Peep-hez, megspékelve szaxofonnal és trombitával. Emiatt az albumban összekeverve megtalálhatóak a rock, a funky és a ska különböző stílusjegyei. Ekkor már élőben koncerteztek Helsinki Olimpiai Stadionjában 40 ezres tömeg előtt. A Playboys című számra klipet is kiadtak, amit Illka Herkmannal közösen rendeztek.

Hell of a Tester (1998-1999)

1998-ban adták ki a Hell of a Tester című, immár harmadik korongjukat, de ezzel nem értek el tartós sikereket. Liquid című számukhoz klipet is készítettek, ami a skandináv MTV top 40-es listáján is szerepelt, és amit a finnek az Év Dalának is megszavaztak.

Into (2000-2002)

1999-ben Janne Heiskanent leváltotta Aki Hakala, mint dobos, aki a mai napig is a többiekkel együtt zenél. 2000-ben megkapták a ’The’ névelőt, s így ezután ’The Rasmus’-ként működtek. Ennek az volt az oka, hogy ne keverjék őket össze a feltörekvőben lévő svéd DJ-vel, Rasmussal. 2001-ben szerződést kötöttek a Playground Music Scandinaviával, és az új menedzserük Seppo Vesterinen lett. 2001-ben kiadták az Into című albumukat. Ez már a platinum-státuszt is elérte. Ez volt az első albumuk, amit a Mikael Nord Andersson- Martin Hanssel párossal készítettek, a stockholmi Nord Studiosban. Ez évben jelent meg az új korong első kislemeze F-F-F-Falling címmel, mely Finnországban három hónapig az első helyet foglalta. A klipet több országban is játszani kezdték, több helyen a legjobb klipnek választották meg. A második kislemezt, a Chill-t több skandináv országban adták ki, és elérte a finn listákon a második helyet. Ezt követte a harmadik kislemez, a Madness. Eközben az Into-t kiadták Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is.

2001-ben megjelentették a Hellofacollection-t, mely érdekes és szórakoztató válogatása az előző három albumnak. Tartalmaz dalokat a 'Peep', a 'Playboys' és a 'Hell of a Tester' albumokról, valamint az új lemezről a Chillt és a F-F-F-Fallingot. A lemez 2003-ban ismét megjelent, változatlan tartalommal.

2002-ben a Legjobb Együttes, a Legjobb Pop/Rock Album (Into), a Legjobb Album (Into) és a Legjobb Dal (F-F-F-Falling) kategóriákban megkapták a díjat az EMMA-gálán.

Dead Letters (2003-2004)

Az ötödik ’Dead Letters’ című album volt az, ami meghozta a nagy áttörést a banda életében. A lemez legismertebb és legsikeresebb száma tagadhatatlanul az 'In the Shadows' volt. Az angol listákon hét hétig volt Nr.3, 180.000 darabot adtak el belőle, és bekerült az év legtöbbet eladott lemezei közé. Az 'In the Shadows'-t az MTV Európa legjobb klipjévé választotta, és az angol Kerrang-díjátadóra is jelölve lettek, mint a Legjobb Nemzetközi Felfedezett és a Legjobb Zeneszám. Készítettek ebből a lemezből egy limitált szériás változatot, 50 000-es példányszámmal, de ez sajnos csak Finnországban jelent meg. Egész Európában ismertek lettek, rengeteg koncerthívást kaptak.

2004. augusztusban Magyarországot is meglátogatták, a Sziget Fesztivál keretében. A 2004-es Emma-gálán szintén 4 díjjal távozott az igazán sikeres és népszerű kvartett. Ebben az évben még ellátogattak Ázsiába és Amerikába; sőt Japánba is.

A 2005-ös Emma-gálán is nyertek díjat a 'Funeral Song' c. klipjükkel, ill az NRJ Radio Awards ’Legjobb Északi Csapat’ kategóriájában ismét megnyerték a díjat. Az együttes új albuma 2005. szeptember 12-én jelent meg Hide from the Sun címmel.

2006 márciusában elkészült új videoklipjük és kislemezük, a 'Shot'. Legújabb maxijuk az 'Immortal',
melynek klipje már látható a youtube-on. Jelenleg elég elfoglaltak, hiszen Amerikát próbálják meghódítani. Sok szerencsét nekik!

Live Letters (2004)

A "Dead Letters" sikerein felbuzdulva, 2004 november 22-én megjelent a "Live Letters" című koncert DVD-jük.A DVD egy 2004 augusztus 21.-ei, svájci koncertet mutat be.A legtöbb dal a "Dead Letter"-ről került rá, de visszaköszönnek korábbi ismerősök is, mint a "F-F-F-Falling","Bullet","Every Day" vagy a "One & Only".Ezen kívül a 107'perces összeállítás tartlamaz még videoklipeket( többek között az "In the shadows" mind három változatát), képeket, interjúkat. A rajongóknak külön ajándék a "Making of the videos", tekintve hogy rengetek klip elkészítésének pillanataiba betekinthetnek bele.

Hide from the Sun (2005-2006)

"Hide from the Sun címmel 2005 szeptember 12-én megjelent a banda legújabb stúdióalbuma Európában, az Egyesült királyságban, a Skandináv félszigeten és Japánban. Az amerikai debütálásra kicsivel több, mint 1(!) évet kellett várni a rajongóknak. Az ottani megjelenése 2006. október 10.-ére tehető. Mondhatnánk "ahány ország, annyi féle megjelenés", hiszen a korong 5 különféle verzióban jelent meg. Az "Original version" tartalmazza az ’alap’ 11 dalt, bármiféle bónusz nélkül.

A "Limited Edition" nem tér el sok mindenben az "Originál"- tól, mindössze felkerült egy 12. dal a "Dancer in the Dark". A soron következő "UK Version"-ban, csak annyi eltérés figyelhető meg hogy a "Dancer in the Dark" helyett az "Open my eyes" a bonus 'track'. A legkiváltságosabb dolga mégis a japánoknak és az amerikaiaknak volt. A "Japan Edition" egy harmadik fajta ’bonus track’-el egészül ki, a "Trigger"-el, plusz a "No Fear" egy remix változatával. Külön ajándék még a "No Fear" "Így készült"-je. Az 5. és egyben utolsó változat az "USA Edition". Ez a verzió a fenn említett összes ’bonus track’-el kiegészül ("Dancer in the Dark", "Open my eyes", "Trigger") A japánokéhoz hasonlóan, az amerikai változatra is rákerül a "No Fear" remixe, valamint kiegészül a "Sail Away" remix-ével és a "Lucifer’s Angel" acoustikus változatával. Plusz megtalálható még az "Immortál" klipje is MPEG formátumban.

2005. szeptember 5-től a rádiók sugározni kezdték az albumról az első dalt a "No fear"-t, melyből maxi és klip is készült. Soron következő hasonló rendeltetésű dalok a "Sail away" és a "Shot". Azok közül a dalok közül melyből klip is készült, a legérdekesebb az "Immortal", amit nem más rendezett, mint Eero Heinonen, barátai segítségével.

Érdemes még megemlíteni "Night after Night (Out of the Shadows)" – t, hiszen ez a világsikerű „In the Shadows” folytatása. A banda énekese Lauri úgy nyilatkozott, hogy szükségét érezte az „In the Shadows” folytatásának. "Night after Night”, amolyan lezárása(állítólag), ennek a történetnek. Black Roses (2008-2009)

2008. szeptember 26-án került a boltokba Európában a banda hetedik nagylemeze. Ez alól kivétel Finnország és Svédország, ahol már szeptember 24-én is kapható volt. Az album UK verzióján található a 'Yesterday You Threw Away Tomorrow' című szerzemény. Mindemellett kapható egy Special Fan Edition is, amely a lemez mellett tartalmaz egy 'The Making Of Black Roses' című dvd-t, amelyet az együttes basszusgitárosa, Eero Heinonen rögzített, és vágott.

Lauri, az énekesük, elmondta, véleménye szerint az együttes a HFTS után mélypontra került, valamint nyáron magánéletükben is válság állt be. Az előkészületek során végig azt hangoztatták, hogy ez lesz a Rasmus történetének legjobb korongja. A kritikák egyelőre ezt látszanak alátámasztani. Az első kislemezük (mely egyben a korong nyitó dala is)a „Living in a World Without You” , már júliustól hallható a rádiókban, de forgalomba csak szeptember 10-én került. A nagyközönség legelőször a csapat berlini koncertje alkalmával hallhatott az új albumról 2 új dalt, a „Living in a world without you” -t és a „Ten Black Roses”-t. A második videoklip a Justify című számból készült, amit Owe Lingvall valósított meg, Pauli Rantasalmi ötlete alapján. A kislemez pedig 2009. január 30-án jelent meg. Az album producere nem más volt, mint Desmond Child (Bon Jovi, Cher, Ricky MArtin), a dalokat Michael Wagener keverte (Metalica, Ozzy Osbourne) és HArry Sommerdahl is hozzájárult a felvételekhez.

2009. február 18-án a Black Roses Tour egyik állomása Budapest volt, ez év nyarán pedig a debreceni Campus Fesztiválon is fellépett az együttes.

Best of The Rasmus 2001-2009 (2009)

2009.november 28-án megjelent a második The Rasmus válogatás album Best of 2001-2009 címmel, ami az együttes legutóbbi négy albumának legsikeresebb számait tartalmazza. Egy tévéinterjúban Lauri a következőt nyilatkozta: "Szerettünk volna egy gyűjteményt készíteni az elmúlt 10 évről, amit együtt töltöttünk. Ez egy jó megoldás arra, hogy lezárjunk egy korszakot a Rasmus történelmében, és ez lehetőséget ad arra, hogy belekezdjünk valami újba. Remélem, hogy a 2010 év meglepő lesz." A 2001-es Into-ról a F-F-F-Falling és a Chill, a 2003-ban megjelent Dead Letters-ről a In the Shadows, a Guilty, a First Day Of My Life, a Funeral Song és az In My Life, a 2005-ös Hide From The Sun-ról a No Fear, az Immortal, a Shot, a Sail Away és az album amerikai kiadásán szereplő Open My Eyes, a 2008-as Black Roses-ról pedig Livin' in a World Without You, a Justify, a Ghost Of Love és a Ten Black Roses kapott helyet a korongon. Az album egyetlen olyan száma, amit eddig sehol sem hallhattak a rajongók, egy duett, amit a Lauri Ylönen a Nightwish énekesnőjével énekel el, és az October & April címet viseli. A számhoz videoklip is készült, és kislemez formájában is megjelent november 17-én.

Videók

  • The Rasmus - In The Shadows
  • The Rasmus - Justify
  • The Rasmus - Livin' In A World Without You
  • The Rasmus - First Day Of My Life
  • The Rasmus - Funeral Song
  • The Rasmus - In My Life
  • The Rasmus - Guilty
  • The Rasmus - Stranger
  • The Rasmus - Ghost Of Love
  • The Rasmus - Liquid

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Lauri Ylönen
ének
Pauli Rantasalmi
gitár
Eero Heinonen
basszusgitár
Aki Hakala
dob