Bejelentkezés

x
Search & Filters

Avantasia

További képek

Biográfia: 

Az Avantasia a német heavy metal-énekes és dalszerző Tobias Sammet projektje, melyet zenekara, az Edguy mellett kezdeményezett 1999-ben. Az addig általa képviselt power metal stílusán túllépve számos rockzenei stílust ötvöz az Avantasia-lemezeken, azonban jelentős hatást gyakorol a projektre az opera műfaja is. Nemcsak számos vendégénekes és vendégzenész vesz részt az egyes lemezek elkészítésében, de azok összhatása is sokban hasonlatos a hagyományos operákéhoz.

The Metal Opera Pt. I-II (1999-2002)

Tobias Sammet 1999-ben indította útjára zenekara mellett az Avantasia projektet. Célja egy, az opera műfajához hasonló sokszereplős, dallamvilágában is rendkívül változatos rock/metal-lemez megalkotása volt. Az ötlet akkor fogalmazódott meg benne, amikor az Edguy egyik lemezéhez vendégszereplőként meghívta a Blind Guardian énekesét, Hansi Kurscht-t. A projekt megvalósításához - zenekara, az Edguy sikereinek köszönhetően - számos jól ismert zenészt és énekest tudott megnyerni. A bemutatkozó kislemez (Avantasia), majd ez első stúdióalbum 2001-ben jelent meg. A The Metal Opera címet viselő műalkotás, mely a XVII. századba, valamint egy párhuzamos fantasy-világba (ez maga Avantasia) vezeti a hallgatót, a német album-listán 2001-ben a 34. helyig vitte. A történet és a projekt folytatását jelentette a 2002 szeptemberében megjelent The Metal Opera Part II. lemez. Ez több európai országban is jelentős eladásokkal büszkélkedhetett és a német album-lista 17. helyéig jutott. A vendégénekesek és zenészek között volt a két lemezen többek között Michael Kiske (ex-Helloween), David DeFeis (Virgin Steele), Oliver Hartmann (ex-At Vance), Rob Rock (Impellitteri), Eric Singer (KISS), vagy Kai Hansen (Gamma Ray).

Lost In Space (2006-2007)

Ekkor úgy tűnt, a projekt eme két remekbe szabott metal opera lemezzel beteljesítette küldetését, azonban Sammet 2006-ban újra aktiválta zenésztársait, ismét összehívta a korábbi lemezek közreműködőit, sőt újabb nagy neveket megnyerve elkészített két EP-t (Lost In Space 1&2), melyek előrevetítették egy újabb projekt-lemez megvalósítását. A felfokozott várakozást jól mutatta, hogy 2007-ben mindkét EP bekerült a német top tízbe.

The Scarecrow és az első turné (2008)

A végül 2008. januárjában megjelentett harmadik stúdióalbum, mely a The Scarecrow címet kapta, ismét konkrét történetet mesél el: egy a világot másként látó és érzékelő főszereplő vívódását mutatja be; folyamatosan kétségek gyötörik saját személyiségét illetően, mivel képességei miatt úgy érzi, a külvilág nem érti meg és izolálva találja magát. Az album sikerét jól mutatja, hogy Németországban a slágerlista 8. helyéig meg sem állt és hazánkban is meg tudta szerezni a MAHASZ-lista 10. helyét. Az album sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy szerepet kapott rajta többek között Jorn Lande (ex-Masterplan, ARK), Sharon den Adel (Within Temptation), Alice Cooper, Markus Großkopf (Helloween), Alex Holzwarth (Rhapsody), valamint Timo Tolkki (ex-Stratovarius).

A Scarecrow-lemez egyazon napon jelent az Arjen Lucassen nevével fémjelzett Ayreon-projekt legutolsó lemezével. A média kihasználva a lehetőséget rögtön konfliktust igyekezett szítani a két hasonló stílusban utazó zenei projekt vezetője, Sammet és Lucassen között, akik erre sikeresen rájátszottak: 2008 áprilisában megjelent az Elected EP-t, melynek nyitó tétele Alice Cooper 1973-as dalának az új verziója volt Lucassen és Sammet közös előadásában. A szám végén a két zenész egymással versengve küzd: míg Lucassen azzal henceg, hogy lemezén Sammet példaképe, Bruce Dickinson is kapott szerepet, addig Sammet pedig Lucassen nagy kedvencét, magát Alice Coopert tudja énekesei sorában felvonultatni.

Külön kihívást jelentett, hogy a hatalmas rajongói tábor igényeinek kielégítésére Tobias képes volt - a lemezeken szereplő eredeti előadók közül többeket is megnyerve - az Avantasia-projektet európai fesztivál-turnéra indítani. Ennek csúcspontja a 2008-as Wacken Open Air volt, ahol több mint 85.000 ember előtt szólaltak meg - elsősorban az aktuális The Scarecrow lemez - dalai. A Dél-Amerikát, Japánt és Európát érintő koncertkörút lezárására Magyarországon, a Sziget Fesztiválon került sor 2008. augusztus 13-án. Mindemellett a The Scarecrow album 15 országban ért el slágerlistás helyezést és az album producere, Sascha Paeth megkapta a Német Hangmérnökök Szövetségének (Verband Deutscher Tonmeister) legjobb rock-produkcióért járó díját.

Videók

  • Avantasia - Lost In Space
  • Avantasia - Carry Me Over
  • Avantasia - Farewell
  • Avantasia - Another Angel Down

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tobias Sammet
ének
basszusgitár
billentyűsök
Sascha Paeth
gitár
Eric Singer
dob
vokál
Miro
billentyűsök