Bejelentkezés

x
Search & Filters

szimfónikus metal

Szimfonikus metal megnevezés alatt azt a heavy metal alapokon nyugvó zenét értjük, ami szimfonikus elemeket is tartalmaz. Ezek a zenei elemek hasonlóak a klasszikus szimfóniákban használatosakhoz. A szimfonikus metal megnevezés jelöl egy meghatározott zenei műfajt a metal kategóriáján belül, de használják kiegészítő tagként más metálműfajok megnevezéséhez is. A műfaj azokra az együttesekre vonatkoztatható, akik keverik a különböző metal-nemeket, de zenéjük közös jellemzői a női vokál és a klasszikus, „operás” témák, amitől a zene szimfonikus jelleget kap.

Mikor más műfajokba tartozó együtteseket osztályozunk, szimfonikus jelzővel látjuk el azokat a zenekarokat, akik a saját alapstílusuk határain belül mozogva több klasszikus zenei elemet csempésznek zenéjükbe, mint azok az együttesek, akik az alapstílus tipikus képviselőinek mondhatók. A szimfonikus jelzővel jelölhetjük egyúttal azt a metált, ami hasonlít a nem szimfonikus, de mégis klasszikus zenére, bár ez a definíció szélesebb körben nem használatos.

Zenei jellemzők

A szimfonikus metalt gyakran nevezik még opera-metalnak, zenei gyökerei pedig a gothic metalig, a power metalig és a klasszikus zenéig nyúlnak.

A gitár és a basszusgitár tekintetében a stílusra leginkább a gótikus minták követése a jellemző, ami a különböző metal-alkategóriák gitárstílusait vegyíti. Az egyes műfajok ilyen módon szintetizálják a black metal, a death metal, a power metal és a progresszív metal sajátságait, néha a rock egyes elemeinek hozzáadásával. A műfaj jellegzetessége, hogy ezeknek a műfajoknak elemeit keveri a klasszikus zenei motívumokkal, aminek hatására erősen „szimfonikus” hatású dalok születnek. Azok az együttesek, akik rockos elemeket is felhasználnak, tipikusan a műfajhoz való egyszerűbb megközelítés hívei: egyszerű és fülbemászó dallamok, könnyen befogadható és széles körben elfogadott zenei témákkal felvezetve. Egy másik sarokköve ennek a stílusnak lágyabb hangok keverése a zenébe, aminek tipikus példája a melodikusabb, magasabb hangfekvésű gitárszóló, ami széles körben használatos a power metal esetében is.

A szimfonikus metálnál a zenében a billentyűk játsszák a főszerepet, ez a fókusz, amire a többi hangszer összpontosít. Noha a legtöbb hangszer meglehetősen egyszerű dallamot játszik, a billentyűknek mindig a legösszetettebb és technikailag legnehezebb részek jutnak. Egyes zenekarok néha egész nagyzenekarokat kérnek fel, hogy élőben adják elő azokat a részeket, amiket a billentyűsnek kellene játszania, néha pedig az is előfordul, hogy az élő hangszeres játék helyett előre felvett dallamokat játszanak vagy digitális módszerekkel helyettesítik a billentyűket.

A légkört úgy szabják meg, hogy az alkalmazkodjon a dalhoz, néhány morbid témákat felvonultató számnál viszont ez ütemelőző hatást kelt. Ezt az atmoszférát főként a billentyűs hangzással teremtik meg (amivel egyben más hangszerek hangzását is utánozzák) és a többi hangszerrel is támogatják.

A szimfonikus metal dalszövegei rendszerint igen terjedelmesek és sokféle témát tárgyalhatnak. A szövegek tekintetében sokat kölcsönöznek a power metaltól, ami fantasy témák sokféle formáját vonultatja fel, vagy az operákra jellemző szöveghelyzeteket használ. A szimfonikus metal szövegei ugyanúgy, mint a gothic metal esetében, az albumok egyes dalainak szövegeit epikus alapokon nyugvó albumkoncepciók szerint építi fel.

A szimfonikus metalt játszó együttesekre leginkább a női vezetés jellemző mind a felállásban, mind az ének terén. Az énekesnők jellemzően mezzoszoprán melódiákat énekelnek operás stílusban. Néha az e műfajban alkotó művészek férfi énekest kérnek fel a háttérvokál biztosítására, hasolhóan a gothic metalnál előforduló duettekhez. Bár egyéb vokális formákra is jócskán találunk példát, ezeket leginkább csak mellék-effektekként használják fel a dalokban.

Gyökerek és fejlődés

A szimfonikus metal, mint műfaj gyökerei a korai death metalt és gothic metalt játszó együttesekig nyúlnak, akik közül néhányan szimfonikus elemeket csempésztek zenéjükbe. A olyan zenekarok, mint a Therion kezdtek el nagyzenekart is bevonni az albumok készületeibe, valamint kezdtek el európai klasszikus zenei gyökerekből táplálkozni.

1997-ben a finn Nightwish és a holland Within Temptation felvette első albumait. Mindkét együttes a Therion által kijelölt szimfonikus csapáson indult el. A Within Temptation, amely gothic metalt és egyéb stílusokat is kevert a hangzásba, kezdetektől fogva énekesnőjük, Sharon den Adel énekhangja köré építette saját egyéni hangú zenéjét, melyre a szimfonikus természetű billentyű-értelmezés és a férfi háttérvokál jellemző. A Nightwish, melyet néha power metalnak kategorizálnak be, szintén saját trendet alapított, ami azonban a szimfonikus jellegű billentyű-hangsúly és női énekhang (Tarja Turunen, később Anette Olzon) mellett jelentős power metal-befolyás alatt áll.

A 2000-es évek elején figyelhető meg a szimfonikus metal nagyfokú elterjedése a metal-szubkultúrán belül. Ekkor rengeteg új, ebben a stílusban alkotó zenekar tűnt fel, például a Rain Fell Within, az After Forever, az Epica és az Edenbridge is ebben az időszakban adta ki első albumait. Ezek az együttesek mind a saját zenéjük különleges, lélekemelő voltát hangsúlyozták. A szimfonikus metal expanziójára jelentős hatást gyakorolt a „testvérstílus” power metal is, minthogy ebből a műfajból kölcsönözték a dalszövegek témáinak nagy részét és a billentyű-befolyást is.

Azok az együttesek, akik eleinte tiszta power, gothic, death, doom, vagy black metált játszottak, ekkorra szintén szimfonikus besorolást kaphattak egyes stílusjegyeik alapján. Az utóbbi években a szimfonikus metal egyre jobban tendál a populárisabb műfajok felé, ami legjobban Európában figyelhető meg. Miután az első szimfonikus együttesek is erről a földrészről indultak, itt tudhatják magukénak a legnagyobb rajongótábort is.

Szimfonikus metal alműfajok

A szimfonikus metal a többi metal-alműfaj szemszögéből nézve mintegy felöleli azokat az együtteseket, akiknek a zenéjére a billentyű-orientáció, a tiszta női vokál és a klasszikus vagy gótikus zenei és énektémák jellemzőek. A „szimfonikus” jelzőt azonban használhatjuk azoknak a zenekaroknak a stílusára s, akik belekeverik zenéjükbe a fent említett jegyeket, de alapstílusuk nem egyezik a szimfonikus alapokkal.

Szimfonikus black metal

A szimfonikus black metal ugyanazokkal a zenei összetevőkkel dolgozik, mint a melodikus black metal, viszont a billentyű-orientáltság erősebb és több klasszikus hangszert és zenei elemet vonultatnak fel, mint az előbbi stílusnál. A szimfonikus elemek itt már nem csak egyes dalrészletekben jelennek meg, hanem teljesen átszövik az adott együttes stílusát.

A black metal puristái azon a véleményen vannak, hogy ennek az alműfajnak már nincs köze az eredeti black metalhoz, annál inkább a gótikus stílushoz, hiszen az autentikus black metal egyáltalán nem használ billentyűt és női vokált. Ezen támadások kereszttüzéban leginkább a The Serpent, a Cradle of Filth és a Dimmu Borgir együttesek állnak.

Szimfonikus power metal

A szimfonikus power metal a power metalnak az az alműfaja, amely a klasszikus power metalhoz képest több billentyűs részt, többrétegű zenei témákat és hangok szélesebb skáláját vonultatja fel. Néha a szimfonikus power metal műfajába tartozó zenéket és együtteseket vagy egyszerűen power, vagy szimfonikus metalnak kategorizálják be, ami azonban ellenérzéseket vált ki a hangsúlyozottan szimfonikus power metal rajongói körében. Jelen esetben a legnagyobb viták kereszttüzében a Nightwish és a Sonata Arctica áll. Míg a Nightwish több szimfonikus, addig a Sonata Arctica több power metal-elemet használ.
 

Legjobbak

Tarja Turunen (ex-Nightwish)

Születés / Halálozási dátum: 
1977. augusztus 17. szerda
Születési hely: 
Kitee - Finnország
szimfónikus metal
szimfónikus rock
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli (1977. augusztus 17. –) finn énekesnő, a Nightwish együttes volt énekese.

Az általános iskola alsó tagozatában kezdett zongora- és énekleckéket venni. Felsősként egy zeneiskolában kezdett fuvolázni. Ezután a Savonlinnai Zenei Szakközépiskola tanulójaként a klasszikus magánének és a zenés színház szakokat választotta. Később a Sibelius Akadémia növendéke volt egyházi zene tanszakon. A Nightwish zenekarba 1996-ban, alapító tagként került, mikor osztálytársa, Tuomas Holopainen meghívta egy új zenei projekthez. Ebben az évben Turunen szerepelt a Savonlinnában megrendezett Operafesztiválon. Ekkor azonban még nem szerzett magának nemzetközi hírnevet (ez csak az 1998-ban történik meg, az Oceanborn című album kiadásakor).

1999-ben Turunen szólórészt énekelt a Waltari Evamkeliumi című rock-balettjében, amit több telt házas koncerten adnak elő a Finn Nemzeti Operaházban. 2000-ben és 2001-ben folytatja a felvételeket és a turnézást a Nightwish-sel, miután beiratkozott a Karlsruhei Zenei Egyetemre Németországban. Ezután 2002-ben felvette az énekes részt a Nightwish Century Child című albumához, de dolgozott a Beto Vázquez Infinity-vel is.

Még 2002-ben Turunen Dél-Amerikában turnézott egy klasszikus dalokból álló koncerttel, ami a Noche Escandinava ("Skandináv Éjszaka") címet kapta. A koncertsorozat ismét telt ház előtt zajlott. A Century Child album kimerítő világ körüli turnéja után a Nightwish szünetet tartott, Turunen pedig visszatért Karlsruhéba.

2003-ban Tarja Turunen férjhez ment Marcelo Cabuli argentin üzletemberhez. Ez év decemberében a házaspárt vendégül látta a helsinki Elnöki Palotában Tarja Halonen, a finn köztársasági elnök a Finn Függetlenség Napja alkalmából rendezett partin, ami a legnagyobb ünnepség egész Finnországban. A sajtó képviselői "Az est legjobban öltözött hölgyének" választották Turunent.

A kihagyás után Turunen újra csatlakozott a Nightwish csapatához, hogy felvegyék a Once című albumot, amivel később két éven át turnéztak világszerte. 2004 tavaszán került sorra a második Noche Escandinava-turné. 2004 karácsonyára Tarja kiadta Yhden Enkelin Unelma ("Egy angyal álma") c. kislemezét, ami szülőhazájában, Finnországban aranylemez lett. 2005 tavaszára elkészült egy duettje is a német Martin Kesicivel Leaving You for Me címmel, amihez videoklipet is forgattak.

2005. október 21-én a Nightwish tagjai nyílt levélben szólították fel Turunent, hogy lépjen ki a zenekarból. Indoklásként az együttes tagjai Turunen "megváltozott viselkedését" hozták fel, mely szerint férje hatására Tarja túlzottan anyagias lett.

Turunen szintén nyílt levélben válaszolt, amit website-ján tett közzé angolul és finnül is (a levél már nincs fenn a lapon, de a rajongói oldalon megtalálható).

2006 februárjában Marcelo, Tarja férje egy, az énekesnő hivatalos weblapjára feltett üzenetben vázolta a rajongóknak a jelenlegi helyzetet, egyúttal válaszolt, a Tarja és az együttes többi tagja közötti ellentét apropóján feltett kérdésekre. Marcelo 2006 júniusában kapott hosszú választ a kérdéseire.

2005 decemberében Turunen önálló karácsonyi koncertturnéra indult Finnországban, Németországban, Spanyolországban és Romániában. A 2006-os év sem hozott törést az énekesnő számára, aki felvett egy karácsonyi albumot, és testvére, Timo Turunen bemutatkozó albumán is vokálozott. Szeretne részt venni újra a Savonlinnai Operafesztiválon is.

Tarja első szólóalbuma, ami a My Winter Storm címet viseli, 2007. november 19-én jelent meg. Tarja énekli az "In the Picture" című dalt a Nuclear Blast-kiadó All Stars-lemezén, az Into The Light-on is.

Tovább a Nightwish oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Oldalak