Bejelentkezés

x
Search & Filters

Billy Sheehan

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1970

További képek

Biográfia: 

Billy Sheehan (Buffalo, 1953. március 19.) basszusgitáros. Olyan rocklegendákkal játszott együtt, mint David Lee Roth, Steve Vai, vagy Paul Gilbert. A Guitar Player magazin olvasói már öt alkalommal szavazták első helyre, a legjobb rock-basszusgitáros kategóriában. Mélyen vallásos, 1971 óta tagja a Szcientológia Egyháznak. A kétkezes tapping technika mestere.

Korai évek

Eleinte a hugától kölcsönvett akusztikus gitáron játszott, de hamar szeretett volna elektromos hangszeren is gyakorolni. A mamája azonban kijelentette, hogy amíg ő él, addig szó sem lehet elektromos gitárról. A nagymama azonban hamarosan meghalt, így Billy az életbiztosítási pénzből megvehette az elektromos hangszert. Azonban hamar basszusgitárra váltott, miután látta Tim Bogertet, a Vanilla Fudge basszusgitárosát. 1971-ben, miután elolvasta a Szcientológia Dianetika könyvet, tagja lett a Szcientológia Egyháznak.

Első basszusgitárja egy Hagstrom FB modell volt. Ezt hamarosan egy Precision modell váltotta fel, melyet saját igényeinek megfelelően alakított át. Ezt a hangszert aztán egészen az 1980-as évek végéig használta. Legfőbb zenei hatásként Jimi Hendrixet ugyanúgy megemlíti, mint Johann Sebastian Bachot, vagy Billy Gibbonst, a ZZ Top gitárosát. Az első koncertélménye is Jimi Hendrixhez kötődik, a tapping technika pedig akkor keltette fel érdeklődését, amikor egy ZZ Top koncerten Billy Gibbonst látta, amint a mutatóujjával megérinti a fogólapot.

A 70-es és 80-as évek

Első zenekara a Talas volt, ahol rajta kívül Dave Constantino (gitár) és Paul Varga (dob) játszott. Vegyesen játszottak feldolgozásokat és saját dalokat, valamint mindhárom hangszeres felváltva énekelt. A zenekarnak 1978-ban jelent meg debütáló albuma, amely a zenekar nevét viselte. A korong egy slágert eredményezett, a „See Saw” címűt. Billy ezidőtájt írta meg a „Shy Boy” dalt, melyet később David Lee Roth tett híressé, valamint az „Addicted to that Rush” dalt, ami viszont a Mr. Big előadásában lett sláger. A 70-es években több formációban is játszott, többek között zenélt a Foreigner énekes Lou Gramm-mel is. A Talas lehetőséget kapott, hogy az UFO előtt léphessen fel. Billy ekkor ismerkedett meg Michael Schenker gitárossal, és később ki is segítette őt egy európai turné alkalmával. A Talas hiába adott ki több lemezt is, valamint hiába játszhattak a Van Halen előtt, az áttörés mégis elmaradt.

Billy Sheehan végül a Trasher névre hallgató thrash metal zenekarral dolgozott, de ez az együttműködés sem volt hosszú életű. Itt egyébként az a Dan Spitz gitározott, aki később az Anthrax tagja lett. Billy végül David Lee Roth mellett kötött ki, aki éppen szakított a Van Halen fivérekkel, hogy beindítsa szólókarrierjét. Társa Steve Vai gitáros és Gregg Bissonette dobos volt. A debüt 1985-ben Eat 'Em and Smile címmel jelent meg. A könnyen emészthető, a hangszeres virtuozitást sem nélkülöző dalok, valamint a látványos koncertek hamar meghozták a sikert. Ez a felállás még elkészítette a Skyscraper albumot, majd Billy kiszállt. Ezt követően Steve Stevenst (ex-Billy Idol) próbálta rábírni egy projekt alakítására, de terve nem valósult meg.

1988-ban csatlakozott egy újonnan alakult formációhoz, a Mr. Big zenekarhoz, ahol Eric Martin, Paul Gilbert és Pat Torpey voltak a társai. A zenekar két slágerrel alapozta meg hírnevét („Addicted to A Rush”, „To Be With You”), melyek révén a Mr. Big világhírnévre tett szert. A névadó első album és a Lean Into it című második album után azonban már nem tudták megismételni korábbi sikereiket, Paul Gilbert is külön utakra tért. Richie Kotzen gitáros belépésével már kizárólag a Japán piacra dolgoztak, mely mindig is fő területüknek számított. A Mr. Big végül 2002-ben feloszlott, Billy pedig az UFO társaságában Lengyelországban turnézott.

2000-től napjainkig

A 2000-es évtől egészen 2007-ig rendszeresen dolgozott Steve Vai oldalán, de közreműködött a japán B'z Brotherhood albumán is, mely hamar platinalemezzé vált, valamint a színpadokon is láthatóak voltak együtt. 2005-ben megjelent régóta várt első szólólemeze, a Compression, melyen a gitározás mellett az énekesi teendőket is magára vállalta. Emellett több projektben is vendégszerepelt, többek között a Planet X, Derek Sherinian számára, de hallható volt egy Niacin nevű jazz-rock együttesben is. Emellett részt vett a G3 turnékon is, mint Steve Vai zenekarának basszusgitárosa, a Devil's Slingshot-ban pedig Tony MacAlpine gitárossal fogott össze.

2009 januárjában újjáalakult a Gilbert-Martin-Torpey-Sheehan felállású Mr. Big, hogy lebonyolítsanak egy világ körüli turnét. 2009-ben Billy új szólólemezt adott ki Holy Cow! címmel, melyen Paul Gilbert, Billy Gibbons és a King's X basszusgitárosa, Doug Pinnick is szerepelt. Gilbert azt nyilatkozta, hogy a jó hangulatú stúdiózás vezetett a Mr. Big ujjáalakulásához.

Stílus, hangszer

illy Sheehan a három ujjal való pengetés és a kétkezes tapping technika nagymestere. Tapping technikája révén gyakran mondják rá, hogy a basszusgitár Eddie Van Halenje, de a basszusgitár használatát illetően is újat mutatott a fiatalabb generációnak. Elsők között használta rockzenében szólóhangszerként a négyhúros hangszert, a basszusgitár torzítása pedig a védjegyévé vált. Tapping technikája pedig a világ vezető gitárosaiból is elismerést vált ki:

„ Fiatalon rengeteget használtam ezt a technikát, aztán bekerültem a Mr. Big-be, ahol Billy Sheehan félelmetes dolgokat hozott így a basszusgitárján, én meg úgy döntöttem, hogy nem akarok versenyre kelni vele. ” – Paul Gilbert

Számtalan stílusban otthon mozog, legyen az rock, komolyzene , vagy jazz. A 80-as évek vége óta használja saját tervezésű Yamaha gitárjait, melyek némelyike kék fényt bocsát ki magából egy beépített lézer pálca segítségével. Már hosszú ideje az Ampeg erősítők mellett teszi le voksát.
 

Videók