Bejelentkezés

x
Search & Filters

Canned Heat

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1965

További képek

Biográfia: 

A Canned Heat blues-rock és boogie-rock együttes 1965-ben alakult Los Angelesben (Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok). A nevüket Tommy Johnson (1896 - 1956) amerikai delta blues zenész 1928-ban komponált Canned Heat Blues című dalának címe alapján vették fel.

Az alapító tagok - a jellegzetes hangú Alan "Blind Owl" Christie Wilson (1943. július 4. - 1970. szeptember 3.) énekes, gitáros, harmonikás és Bob "The Bear" Hite (1943. február 26. - 1981. április 5.) énekes, harmonikás, fuvolás, dalszerző - nem csak szerették és játszották a blues-t, hanem igyekeztek megismertetni a blues-típusú zenét és a régi blues-előadókat a közönséggel.

Henry Charles Vestine (vagy Harvey Mandel) (1944. december 25. – 1997. október 20.), becenevén "The Sunflower" szólógitáros, Larry "The Mole" Taylor (született Samuel Taylor, 1942. június 26., New York) basszusgitáros és Adolfo "Fito" de la Parra 1946. február 3., Mexikóváros) mexikói dobos csatlakozott a két alapító taghoz, ezzel megalakult a Canned Heat első formációja.

A zenekar a University of California-ban mutatkozott be. A Los Angelesi-i Kaleidoscope klub tulajdonosa egy évre szerződteti őket, Skyp Taylor menedzser pedig beajánlja a zenekart a ’’Liberty Records’’hoz. Az első, Canned Heat című albumuk 1967-ben jelenik meg, mérsékelt sikerrel, de a Monterey-i Pop Fesztiválon, 1967. június 17-én már óriási sikerük van. 1968 szeptemberében európai turnén vesznek részt. Az 1969 augusztusában megrendezett Woodstocki fesztiválon óriási sikert érnek el. 1970-ben részt vesznek a White sziget-i fesztiválon, koncerteznek Amszterdamban és Montreux-ben is. A hollandiai koncertjükről Roman Polanski filmet is forgat.

1970. szeptember 3-án Topanga Canyonban (Kalifornia, USA) kábítószer-túladagolásban, 27 éves korában meghalt Alan Wilson. Állítólag előtte már két alkalommal is megkísérelt öngyilkosságot, de ez nem bizonyítja, hogy a halálának az oka öngyilkosságra utalna. Utolsó munkája a John Lee Hookerrel készített albumon való részvétel.

Wilson halálát tagcserék sorozata követte, ma egyedül Adolfo "Fito" de la Parra az egyetlen tagja az eredeti felállásnak, aki 2000-ben megírta a zenekar pályafutásáról szóló könyvet: Living the Blues: Canned Heat's Story of Music, Drugs, Death, Sex and Survival-t. A szerzőtársai T. W. McGarry és Marlane McGarry voltak.

A blues népszerűsége a késő ’70-es és korai ’80-as években emelkedett, ami a Blues Brothers című filmnek (főszereplők: Dan Aykroyd és John Belushi) is köszönhető. 1979-ben Bob Hite és Mike Mann gitáros Burger Brothers néven fellépett a Woodstocki Fesztivál 10. évfordulóján, amit Parr Meadowsban rendeztek meg. A "fívérek"hez Jay Ige vak zongorista csatlakozott.

1981. április 5-én, 38 éves korában, heroin-túladagolás miatt Adolfo "Fito" de la Parra házában (Palomino, Los Angeles) meghalt Bob Hite. A halálát szinte katasztrófaként élte meg a zenekar. A tiszteletére már 1981-ben megjelent az In Memory of Bob "The Bear" Hite 1943-1981 - "Don't Forget To Boogie" című album. Az irányítást Adolfo de la Parra veszi át, és biztosítja a sikereket az elkövetkezendő évtizedekben.

1997. október 20-án egy európai turné végállomásán, Párizsban elhunyt Henry Vestine. A halál oka: rák.

A zenekar ma is népszerű. Belgiumban Walter de Paduwa, becenevén Dr. Boogie segítségével de la Parra kiadta a Canned Heat összegyűjtött, kiadatlan dalait: 2000-ben The Boogie House Tapes Vol. 1, (2000), The Boogie House Tapes Vol. 2, (2004), Dr. Boogie Presents Rarities from the Bob Hite Vaults, (2008). Az albumok dalait minden vasárnap este játszotta a Radio Classic 1. A zenekar és vendégei, John Lee Hooker, Taj Mahal, Walter Trout, Corey Stevens, Roy Rogers, Eric Clapton és Dr. John szintén készítettek stúdióalbumokat. 2009-ben a zenekar részt vett a Woodstocki fesztivál 40. évfordulóján rendezett Heroes of Woodstock Tour-on.

2009. február 19-én szívrohamban elhunyt az együttes egykori basszusgitárosa, Antonio De La Barreda.
2010-ben Taylor és Mandel hivatalosan is felváltotta Kage-t és Levenson-t.

Videók

  • Canned Heat - Let's Work Together
  • Canned Heat - On The Road Again
  • Canned Heat - Shake And Boogie

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Adolfo "Fito" de la Parra
ének
dob
Larry "The Mole" Taylor
basszusgitár
ének
Harvey "The Snake" Mandel
gitár
Dale Spalding
gitár
harmónika
vokál