Bejelentkezés

x
Search & Filters

Clawfinger

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

A Clawfinger svéd rap metal együttes, amely 1988-ban alakult Stockholmban. Hangzásuk ötvözi a rapcore, az industrial és a nu metal elemeket; dalszövegeik pedig nem kerülik a politikai témákat sem. 1993-ban az anti-rasszista Nigger című dallal tűntek fel, majd 1994-ben a svéd Grammy-díjkiosztón két kategóriában is díjat nyertek (Legjobb hard rock zenekar, ill. Legjobb videoklip). Az együttes az 1990-es években az alternatív metal színtér egyik legnépszerűbb előadója volt Európában.

Zak Tell énekes és Jocke Skog szintetizátoros Stockholmban a Rosegrove kórházban dolgoztak ápolóként, amikor megismerkedtek. és 1988 nyarán megalakították a Clawfingert. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk két gitáros, Baard Tortensen és Erlend Ottem, egy Theo nevű helyi csapatból. Koncerteken Henka Johansson dobossal és André Skaug basszusgitárossal bővült a zenekar. A Clawfinger első, háromszámos demója felkeltette az MVG kiadó érdeklődését, és lemezszerződést ajánlottak az együttesnek.

A Clawfinger első albuma 1993-ban jelent meg Deaf Dumb Blind címen. A debütáló korong azonnal nagy médiafigyelmet kapott az egyébként rasszizmus ellenes Nigger című dal miatt. A botrány ellenére, vagy éppen ennek köszönhetően, a zenekar gyorsan ismertté vált, és első albumából világszerte több mint 600.000 példányt adtak el. Leginkább azonban Európában robbantak be a köztudatba, turnézhattak az Anthrax és az Alice in Chains előzenekaraként, 1994-ben pedig két svéd Grammy-díjat is nyertek a Legjobb hard rock zenekar és Legjobb videoklip kategóriákban.

A második album, a Use Your Brain, 1995-ben jelent meg. A lemezt zeneileg a korábbinál súlyosabb gitárhangzás határozta meg; a dalszövegek továbbra is társadalomkritikusak voltak. A lemezmegjelenést masszív turnézás követte. Többek között játszottak Dél-Amerikában Ozzy Osbourne, a Megadeth, a Faith No More és Alice Cooper társaságában a Monsters Of Rock fesztiválsorozaton.

1997-ben a GUN Records gondozásában látott napvilágot a Clawfinger névre keresztelt harmadik stúdióalbum. A zenekar stílusa kiszélesedett: a torzított gitárok és szintetizátor-futamok mellett megjelentek a világzene egyes elemei. Ezt a vonalat vitték tovább a négy évvel későbbi, 2001-es A Whole Lot Of Nothing albumon. A trendek változásával eddigre a zenekar kissé háttérbe szorult. A 2003-ban megjelent Zeros & Heroes című albumukról a Recipe for Hate dalt a Mátrix című filmhez készített számítógépes játék címadójának választották. Erlend Ottem 2003 őszén elhagyta a zenekart, így koncerteken a billentyűs Jocke Skog időnként másodgitárosként is szerepel.

Három album után a zenekar elhagyta a GUN kiadót és a jóval erősebb Nuclear Blasthoz szerződtek. 2005-ben már itt jelent meg a Hate Yourself With Style című album, amelynek központi témája a zenekar alapítók ápolói munkásságához kapcsolódik, és a pszichiátriai betegségek sora jelenik meg a lemez dalaiban. Az album limitált kiadása tartalmazott egy bónusz DVD-t is, mely a zenekar 2005. júniusi svájci koncertjét örökítette meg, ráadásként pedig az együttes 1993 és 1997 közötti videoklipjei is felkerültek rá.

2007 nyarán jelent meg a Life Will Kill You című legutóbbi albumuk.

Magyarországon eddig hét alkalommal jártak, többek között ők voltak az 1995-ös Sziget Fesztivál egyik sztárzenekara, de játszottak Mezőtúron a Wanted-fesztiválon, illetve az A38 hajón is. Ugyancsak magyar kötődése a zenekarnak, hogy Jocke Skog keverte a Watch My Dying együttes második, Fényérzékeny című albumát. Zak Tell pedig a Superbutt együttes 2008-as You and Your Revolution című lemezének egyik dalában (Last Call) énekel.

Videók

  • Clawfinger - The Price We Pay
  • Clawfinger - Do What I Say
  • Clawfinger - Two Sides
  • Clawfinger - The Truth
  • Clawfinger - Prisoners
  • Clawfinger - Recipe For Hate
  • Clawfinger - Warfair
  • Clawfinger - Tomorrow
  • Clawfinger - Dirty Lies
  • Clawfinger - Without A Case

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Zak Tell
ének
Jocke Skog
billentyűsök
vokál
Bård Torstensen
gitár
André Skaug
basszusgitár
Micke Dahlén
dob