Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dark Angel

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1983 - 2005

További képek

Biográfia: 

Az amerikai Dark Angel egy Los Angelesből származó thrash metal együttes. Túlzó stílusuk miatt (rendkívül gyors, kemény és hosszú számok rengeteg tempó-váltással, kitartott instrumentális részekkel és érdekes dalszöveggel) a Dark Angelt gyakran úgy is emlegetik, mint az „L.A. Koffein Gép. A dobosukat, Gene Hoglant a világ egyik legjobb underground metal dobosának tartják. Az 1991-es albumukat, a ’Time Does Not Heal’-t egyesek a technical és a progresszív thrash egyik alapműveként tartják számon, ami a műfaj össze műve közül kiemelkedik. A Dark Angel négy nagylemezt adott ki, a ’80-as éveket és a ’90-es évek elejét pedig végigturnézták. ’92-ben feloszlott a csapat; tíz évet kellett várni, hogy újraegyesüljenek. Ekkor azonban Ron Rineheart énekesi problémái miatt le kellett mondaniuk a fellépéseiket; a banda azóta is szünetel, bizonytalan ideig.

Korai évek (1983-1985-ig)

A Dark Angel 1983-ban, a kaliforniai Downey-ben alakult, körülbelül abban az időben, mikor a Bay Area thrash-hullám elkezdett felszínre törni. Eleinte helyi klubokban,bárokban léptek fel, ahonnan lelkes követőket szereztek maguknak a metal underground kedvelőinek köréből. A csapat ekkor nekiállt demókat gyártani, és tette ezt egészen 1985-ig, mikorra megszületett a debütáló albumuk, a ’We Have Arrived’.

A kritikusi elismerés és a feloszlás (1986-1992)

1986-ban a Dark Angel kiadta második stúdióalbumát, a ’Darkness Descends’-t, amire sokan úgy tekintenek, mint a tűz igazi beindítójára. Körülbelül ebben az időben azonban több másik thrash metal együttes, mint pl. a Metallica is hasonlóan meghatározó albummal állt elő, így népszerűségük egyszerre indult fejlődésnek.

Ezzel párhuzamosan a Megadeth forntembere, Dave Mustaine megpróbálta megszerezni együttese számára Eric Meyert, de ő mindenáron a Dark Angellel szeretett volna maradni, így visszautasította az ajánlatot.

A lemezkiadást további alkotások követték: ’89-ben a ’Leave Scars’, majd ’90-ben egy egyértelmű szóviccet bevetve a ’Live Scars’, egy koncertfelvétel is megjelent. Ezt ’91-ben az együttes legutolsó albuma követte, a ’Time Does Not Heal’. Ez utóbbi korong még az előzőeknél is erőteljesebb progresszív dalfelépítést alkalmaz (jól reklámozva ezzel a híres „246-os gitártechnikát”). A Hoglan által írt dalszövegek pszichológiai esetekkel, lelki traumákkal foglalkoznak.

1992-ben - annak ellenére, hogy már készülőben volt az ötödik album – a Dark Angel bejelentette feloszlását, hogy minden tag elindulhasson a saját maga egyedi útján.

A szétesés után (1993-2001)

1993-at követően Hoglan számos különböző zenei projectben vett részt. Az évtized derekán viszonylag nagy figyelmet kapott amíg a Death együttesben játszott; ugyanebben az időben a banda vezetője, Chuck Schuldiner egy progresszívebb irányba terelte csapatát. Hoglan ezen felül még a Testament nevű thrash metal együttessel is felvett egy albumot – ekkor került közeli ismeretségbe a több hangszeren is játszó, kanadai DevinTownsenddel, ami egy életre szóló barátság lett. Hoglam azóta több számot, albumot is készített Townsenddel közösen, amik vagy Townsend neve alatt jelentek meg, vagy pedig a speed/industrial/death metal stílusú Strapping Young Lad zenekar művein szerepeltek.

Rövid újraegyesülés és a második szünet (2002-2005)

Egy tízéves kihagyást követően a Dark Angel 2002-ben újra összeállt. Ekkori, felfrissített felállásuk a következő volt: Ron Rinehart: ének, Eric Meyer: gitár, Danyael Williams: basszusgitár és Gene Hoglan: dob.

Az újbóli egymásra találás gyümölcse a Metallica dalának,a ’Creeping Death’-nek a sikeres feldolgozása lett, ami megjelent a 2004-es Metallica tisztelet-albumon, a ’Metallica Attack: Metallica – The Ultimate Tribute’-on.

2005-től kezdve Rinehart egészségügyi problémákkal küzdött. Danyael Williams úgy vallja, hogy Rinehart sosem épült fel egy korábbi balesetéből, mivel az orvosai azt mondták, hogy ha újra járni akar, akkor fel kell hagynia az énekléssel. Így Rinehart kénytelen volt visszavonulni, ami derékba törte a Dark Angel újbóli nekifutását.

Videók

  • Dark Angel - Merciless Death
  • Dark Angel - The Burning Of Sodom

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Ron Rinehart
ének
Eric Meyer
gitár
Danyael Williams
basszusgitár
Gene Hoglan
dob