Bejelentkezés

x
Search & Filters

speed metal

A speed metal a heavy metal egyik alműfaja. Az 1980-as évek elején-közepén alakult ki az USA-ban illetve Európában. Mindkét kontinensen a Brit Heavy Metal Új Hullámának (New Wave of British Heavy Metal) hatására fejlődött ki ez a zenei stílus, amely a heavy metal dobolás és a riffelés felgyorsításával tett szert önálló karakterre.

A stílus úttörői a brit Motörhead (Ace of Spades, 1980) és Venom (Welcome to Hell, 1981) zenekarok voltak, bár már az 1970-es években is történtek kísérletek egy-egy dal erejéig olyan zenekaroktól, mint a Queen (Stone Cold Crazy), a Deep Purple (Highway Star), vagy a Led Zeppelin (Communication Breakdown).

Az 1980-as évek elején New Yorkban és Kaliforniában egyes zenekarok, mint a Slayer, a Metallica, a Megadeth, az Anthrax és az Overkill a hardcore punk féktelen energiáját adták hozzá a heavy metal Venom és Motörhead által kijelölt irányvonalához. Az évtized közepére egyfajta sebesség-verseny alakult ki a műfajban. A legtöbb zenekar arra törekedett, hogy ők játsszák a leggyorsabb és legbrutálisabb metal zenét. Ennek köszönhető további alműfajok jöttek létre, mint a grindcore és death metal. A stílus fent felsorolt klasszikusai eközben az első albumaik megjelenése után visszavettek a nyaktörő sebességből, és kialakították a tempó- és ritmusváltásokra jobban építő thrash metalt.

Európában a német Accept játszotta akkoriban a leggyorsabban a heavy metalt. A nyomukban megjelenő többi német csapat, mint a Helloween, a Running Wild, a Rage, a Grave Digger hozták létre aztán a német speed metal vonalat, amelyből aztán az európai power metal kifejlődött.
 

Mr. MimiCry

heavy metal
power metal
speed metal
Származás kategória: 
Hazai

Biográfia: 

A '80'-évek végén kezdte pályafutását (Lator zenekar). Felléptek a Dózsa György úti, Elmü Pinceklubban, a Csanády utcai klubban és elő zenekarként, az Ossian zenekar előtt, Monoron. A sok év alatt nem találta meg a megfelelő "társakat" ahhoz, hogy saját stílusát megmutathassa a közönségnek. Magánéletét és személyét, titok veszi körül. A mostani ismerősei, csak "Alakváltónak" titulálják, Mr. MimiCry-t. Ahogy ő mondja; "Lett egy társam, az "Éj Szárnyas Árnya", aki minden nőnél szebb a földön és beköltözött a lelkembe!" Minden szóló albumát, a vallás, a hit, a múlt történései, mondái, regéi kísérik, de a lelkek és a fantázia világ szellemei, démonai lengik körül, az örök emberi igazságokat. Zenéjét egyedül komponálja és szövegeit, saját maga írja! Stílusa Mistyc ( és nem Mystic ) Metal: hagyományos metal műfajok, a horror, dark fantasy és misztikus filmzenei elemek, mitológia és történelem. Teljes életút: Mr. MimiCry Interjú - Mr. MimiCry Interview - English Subtitled video: https://youtu.be/GJFUF4dwZQ0?list=PLrPIA_10FdcqTCWASYNHGYKNuWS1yCH-C " frameborder="0" allowfullscreen>

Egyéb képek: 

Címkék: 
Zenekar(nem tárolt): 
Mr. MimiCry

Dave Lombardo (ex-Slayer, ex-Grip Inc., Philm)

Születés / Halálozási dátum: 
1965. február 16. kedd
Születési hely: 
Havanna - Kuba
groove metal
speed metal
thrash metal
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Dave Lombardo (Havanna, 1965. február 16.) kubai származású, amerikai dobos, aki a Slayer zenekarban nyújtott teljesítménye alapján ismert elsősorban. Lombardo nagy mértékben hozzájárult a zenekar egyedi hangzásvilágához, játékstílusa pedig számtalan zenészre volt hatással. A kritika és a metal-rajongók is egyaránt a műfaj egyik legjobb dobosának tartják. Legnagyobb hatással rá a KISS és a Led Zeppelin voltak.

Pályafutása

Kiskorában a családjával átköltözött Kubából Kaliforniába. Már az általános iskolában foglalkozott a dobolással, a Marching drum sulizenekar egyik ütőse volt. Lombardo elkezdett komolyan és kitartóan gyakorolni. Ezt az apja is észre vette és 10 éves korában vásárolt neki egy öt darabból álló Maxvin dobot 350 dollárért. Ekkoriban ismerkedett meg a KISS Alive! lemezével, mely nagy hatást gyakorolt rá. Elhivatottságát hűen tükrözi, hogy képes volt az albumon hallható Peter Criss dobszólót is megtanulni.

1978-ban saját garázsában, több zenésszel egyetemben elkezdett Jimi Hendrix átiratokat játszani. Terítékre került többek közt, a Purple Haze, a Foxy Lady, és a Fire. Ekkoriban Lombardo magániskolába járta az általánost. Az iskola elvégzése, és egy újabb költözés után a X. Pius gimnáziumban folytatta muzsikusi karrierjét. Ide fűződik első lényeges zenei próbálkozása is. Osztálytársával az iskola tehetségkutatóján előadták a Johnny B. Goode nótát Chuck Berry-től. Soha nem fogom elfelejteni a tömeg morajlását a dobszólóm alatt. Úgy éreztem a hátunkon vittük a házat- mondta Lombardo. A környéken egyre népszerűbb Lombardo 1979-ben zenekart alapított. Ezzel a zenekarral főleg Led Zeppelin, Black Sabbath, és AC/DC feldolgozásokat játszott. Beinduló zenei karrierje azonban kihatással lett iskolai tanulmányaira, ezért új iskolába a Dél-Gate-i gimnáziumba íratták. Itt talált a zenekarához megfelelő énekest is. Ennek a zenekarnak a klasszikus Black Sabbath album nyomán Sabotage volt a neve. A szülei egyre rosszabb szemmel nézték Lombardo zenészi ambícióit. Lombardo, szülei kérésére a zenélés mellett elkezdett dolgozni mint pizzafutár. Ez 1981-ben történt. A fizetéséből, és az apjától kölcsönkapott pénzből pedig megvásárolta első saját TAMA Swingstart és Paiste Rude cintányér dob szettjét. Ekkoriban ismerkedett meg Kerry Kingel aki épp dobost keresett Slayer nevű formációjába. Egy rövid jammelést követően elfogadta a gitáros ajánlatát és belépett a zenekarba.

A Slayer teljes felállásban elkezdte első turnéját az 1980-as évek elején, hogy támogassák a bemutatkozó albumukat a Show No Mercy-t. Érdekesség, hogy Lombardo a turné ideje alatt tovább folytatta a munkáját a K-Mart-ban. Ebben az időszakban alakult ki erős kapcsolat közte és Gene Hoglan későbbi Death dobos közt. Gene Hoglan ekkoriban roadja volt Lombardonak, aki próbálgatta az ifjú Gene-t tanítgatni az egyedi ritmusokra. Mint későbbi interjúiban utalt rá, játéka nagy hatással volt Hoglandra. Az 1986-os "Reign in Pain" túra után még felvette a következő Reign in Blood albumot, de aztán személyes ellentétek miatt kivált a zenekarból. Többek között az is az ellentétekhez vezetett, hogy Dave nem volt hajlandó sok pénzt beleölni a zenekarba. Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: Úgy gondolom, szakmailag már eléggé sokat elértem, a számláimat, és a házamat meg fizetnem kell valamiből. Utódja Tony Scaglione, a Whiplash dobosa lett. Ezt azonban Lombardo neje nem nézte túl jó szemmel, és hosszas könyörgés után 1987-ben ismét a visszaszált a dobok mögé Dave Lombardo. Ezt követően még két igen sikeres lemezt rögzített a zenekarral - South of Heaven (1988) és Seasons in the Abyss (1990) - de 1992-ben mégis újra kiszállt a Slayerből. Az újbóli kilépése mögött családi okok húzódtak (Első gyermeke 1993-ban született meg). Lombardo ekkor alakította meg új zenekarát a Grip Inc-t. A zenekarban viszonylag ismeretlen arcok játszottak még vele: Waldemar Sorychta, Jason Viebrooks és Gus Chambers. 1995-ben Power of Inner Strength, 1997-ben pedig Nemesis címmel adják ki első két korongjukat. A Nemesis felvétele után Viebrooks kilépett a zenekarból és helyére Stuart Caruthers vették fel '99-ben.

1998-ban csatlakozott Mike Patton Fantomas elnevezésű projektjéhez. A zenekar eredetileg csak egy projekt erejéig jött létre, ám amikor a Faith No More széthullott, Mike ismét megkereste hogy vegyen részt Lombardo a további munkákban is. Lombardo a felkérésnek nagyon örült, és teljes erővel belevetette magát a próbákba, és stúdiózásba. Elmondása szerint ez volt az egyik legkeményebb zene amit eddig játszottam. A Slayer zenéje közel sem ennyire összetett, és eredeti. Fizikailag nagyon megerőltető, de nagyon komoly technikai felkészültséget követel tőlem.

1999-ben közben tovább szélesíti zenei palettáját, és dobosként az olasz klasszikus zenész Lorenzo Arruga-val rögzíti Vivaldi - The Meeting albumát. 2000-ben Lombardo kiadott egy könyvet, melynek címe Dave Lombardo: Power Grooves. A könyvben és videón találhatóak nyolcados, tizenhatodos, és egyedi dupla lábdobos groove-ok, tam játékok és más Lombardora jellemző egyedi dob alap is.

2005-ben felvételt készít DJ Spooky-val, és szoros szálak fűzik a finn Apocalyptica zenekarhoz is. Két lemezükön vett rész mint közreműködő. A 2004-es Reflections, és a 2008-as Worlds Collide album Last hope számát dobolta fel. Tíz év után Jeff Hanneman ismét felkérte, hogy csatlakozzon a Slayerhez, de mivel Lombardo ekkor már aktív tagja volt a Testamentnek, ezért csak hosszas unszolás után mondott igent. Eleinte a Slayer tagjai még attól féltek, hogy Lombardo nem fogja tudni Paul Bostaph dinamikus játékát lejátszani és ezt a felvetést Lombardo túlreagált hisztinek titulálta. A Slayer ettől függetlenül mint tartalék játékos tekintett még rá, amin egyikük sem csodálkozott. Lombardo a Slayerrel egy több állomásos turnén vett részt először. Felléptek az Ozzfest-en, Summer Tour-on, vagy a 2004-es Download fesztivál is. Lombardo eközben a Grip Inc.-vel rögzítette az eddigi utolsó albumot 2004-ben, Incorporated néven. Lombardo azt állítja, a zenekar a Slayer turnéja és feladatai miatt csak háttérben tudna létezni, ezért el kell gondolkodnia azon, hogy van e értelme így a folytatásnak.

Lombardo ezután rögzítette a Slayer 2006-os Christ Illusion albumát, majd megkezdték a felkészülést az Unholy Alliance turnéra. Dave Lombardo visszatérése mind a kritikusok, mind a rajongók részéről örömteli fogadtatásban részesült. Egy kritikus így nyilatkozott róla: Ő az egyik legjobb dobos a thrash / speed metal stílusban. Teljesítménye és tudása a többi magasan képzett dobos fölé emeli Őt. Csodálatos lábjátékával a Slayer teljesítményét és intenzitását a zene egy magasabb szintjére emeli.

Stílusa

Lombardo közismert gyors, agresszív játékstílusáról, gyakran használ kétlábas dobos technikákat, amellyel kiérdemelte a "lábdobok keresztapja" kitüntető címet. Lombardo gyors technikáját az alábbiakkal magyarázta: a két basszus dob játéknál, ha lenyomom a pedált a nagydobon a fej mindig kap egy "slapbacket (visszaütést)", én így hagyom lélegezni a pedált. Játéka közben Lombardo gyakran használja a heel-up (sarokjáték) technikát is. Érdekesség még, hogy bal kézzel szokott dobolni jobb kezes felszerelésen. Emellett szeret sokat improvizálni.

Hatása

Lombardo munkásága nagy hatással volt a XXI. század dobosaira is. Többek közt tőle merített Rocky Gray az Evanescenceből, Per Möller Jensen a The Hauntedből, Mike Smith a Suffocationből, Paul Mazurkiewicz a Cannibal Corpse-ból, Pete Sandoval a Morbid Angelből, Joey Jordison a Slipknotból, The Rev, az Avenged Sevenfold-ból, Max Kolesne a Krisiunból, Patrick Grün a Calibanból, Ray Herrera a Fear Factoryból.

Tovább a Slayer oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Slayer - Raining Blood
https://www.youtube.com/watch?v=QgpzLUCY0rU
Slayer - War Ensemble
https://www.youtube.com/watch?v=7OkYHiSFenM
Slayer - Angel Of Death
https://www.youtube.com/watch?v=D1bBGdoRgYU
Slayer - South Of Heaven
https://www.youtube.com/watch?v=BwLtTa2trRs
Slayer - Seasons In The Abyss
https://www.youtube.com/watch?v=6tZRP9lhurE
Slayer - Bloodline
https://www.youtube.com/watch?v=BNUEhLavV2k
Slayer - World Painted Blood
https://www.youtube.com/watch?v=_MHn5bb85Lw
Slayer - Divine Intervention
https://www.youtube.com/watch?v=FWhdL7aBAFU
Slayer - Hell Awaits
https://www.youtube.com/watch?v=uHw4LbeKs_E
Slayer - Dittohead
https://www.youtube.com/watch?v=fv5_X_Y5D-0
Slayer - Serenity In Murder
https://www.youtube.com/watch?v=d1miNM0vRJo
Slayer - Cult
https://www.youtube.com/watch?v=GZSbIwE_BKM
Slayer - I Hate You
https://www.youtube.com/watch?v=SBV_TD8tqKU
Slayer - The Antichrist
https://www.youtube.com/watch?v=LiT2YKnenO0
Slayer - Black Magic
https://www.youtube.com/watch?v=jtUQ8xMSwMQ
Slayer - Die By The Sword
https://www.youtube.com/watch?v=SA1pj614GHA

Jeff Hanneman (Slayer)

Születés / Halálozási dátum: 
1964. január 31. péntek - 2013. május 02. csütörtök
Születési hely: 
Oakland (Kalifornia) - USA
speed metal
thrash metal
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Jeffrey John "Jeff" Hanneman (Oakland, Kalifornia, 1964. január 31. – Kalifornia, 2013. május 2.) amerikai zenész, leginkább a Slayer nevű thrash metal együttes alapítójaként és gitárosaként ismert. Los Angelesben nőtt fel.

Leginkább a punkzene volt rá hatással, amire azt mondta Hanneman, hogy ez a stílus késztette a Slayert arra, hogy gyorsabb és agresszívebb zenét készítsenek. Hanneman minden Slayer-albumra írt számot, gyakorlatilag az összes híres Slayer-számban része volt vagy szövegileg, vagy zeneileg. Ilyen számok a "Raining Blood", a "War Ensemble", a "Seasons in the Abyss" és az "Angel of Death", amelyeket a zenekar minden koncertjén eljátszanak.

Élete

Hanneman 1964. január 31-én született, Oaklandben, Kaliforniában, de Long Beachen nőtt fel, veterán családban: édesapja Normandiában harcolt a második világháborúban, bátyjai pedig Vietnamban; így a háború gyakran volt beszédtéma az asztalnál. A háborús filmek népszerűek voltak abban az időben, és Hanneman gyakran csatlakozott testvéreihez tank- és repülőgépmodelleket készíteni vagy színezni. Érdeklődése a háborúhoz és a katonai történelemhez neveltetésének tulajdonítható. A háborús témák megjelennek a dalszövegeiben is, jó példa erre az "Angel of Death".

Hanneman akkor találkozott Kerry Kinggel, amikor King meghallgatásokat tartott egy zenekar alapításához. A próba zenélés után beszélni kezdtek és Iron Maiden, valamint Judas Priest dalokat játszottak. A Slayer akkor született, mikor Hanneman megkérdezte Kinget, hogy alapítsanak-e egy közös zenekart, erre King így válaszolt: „B*ssza meg, igen!” 1982-ben, Hannemannek, Dave Lombardonak, és a Suicidal Tendencies gitárosának, Rocky George-nak volt egy közös punk projektje, amit "Pap Smear"-nek neveztek el. Amikor Pap Smear stúdiózni mehetett, a Slayer menedzsere, Rick Rubin nem engedte el Hannemant, ugyanis szerinte „ilyenek miatt bomlanak fel zenekarok.”

1997-ben, Hanneman elvette Kathrynt, akivel az 1980-as évek elején ismerkedett meg. Gyermeke még nincsen. A pár Los Angelesben lakik, 40 percre King lakásától. Kathryn otthon szokott maradni, amikor a Slayer turnézik; Hanneman azt állítja, hogy amikor haza érkezik turnék végén, felesége „újra új neki”. Kathryn húsz év alatt kétszer volt turnézni a zenekarral.

Hanneman és a Slayer énekese, Tom Araya egy időben kokainnal és pirulákkal éltek vissza. Úgy döntöttek leállnak a drogozással, ugyanis rájöttek, hogy „ez csak halálhoz vezethet, vagy rosszabbhoz, túl messzire mentünk.” Mind Hanneman, mind Araya visszafogják magukat, ha sörivásról van szó. Hanneman az Oakland Raiders szurkolója.

Jeff Hanneman halála

2013 május 2-án délelőtt 11 óra körül, a dél-kaliforniai háza közelében elhunyt a Slayer zenekar gitárosa Jeff Hanneman. 49 éves volt. Egy közeli kórházba járt, ahol májelégtelenséget diagnosztizáltak nála.

Hanneman 2011. Januárja óta szenvedett egy necrotizing fasciitis nevű betegségben, melyet egy pókharapás miatt kapott el. Bőrátültetés és egy intenzív rehabilitációról számolt be 2011-ben a brit Classic Rock Magazine és javulni látszott Jeff állapota.

Hanneman éppen fürdőzött néhány sörrel, amikor észrevette, hogy megharapta a pók.

„Még csak nem is éreztem. Azután egy órával később irgalmatlanul betegnek éreztem magam. Útban a kórház felé hallucináltam. A karom nagyon meleg volt. Megérkeztünk az ügyeletre, hála istennek a nővér egyből tudta mi a helyzet, bár azt mondta ez igen ritka esetek egyike. Egy órára voltam attól, hogy meghalljak.”

Bár maga a pók harapása, nem volt komoly, a bőr mélyebb rétegeiben bakteriálist fertőzést okozott.

„Az orvos hihetetlen nagy Slayer rajongó volt. Emlékszem ezt mondta: „Először megmentem az életét, utána a karját, s ezzel a karrierjét.””

Hanneman egy sürgősségi műtéten esett át, ahol eltávolították az elhalt hámréteget a karján. Az orvos meg tudta menteni, az izmokat és az inakat, de a gitáros karján egy nagy nyílt seb volt. A következő két hónapot kórházban töltötte, nagy adag antibiotikumot kapott, hogy a fertőzés elmúljon.

„Meg kellett tanulnom újra járni. Egy hónapig fel sem állhattam. Fájt a bőröm, és a karom minden apró mozdulatnál, és rettentően gyenge voltam. Ez OK. és mégis szerencsésnek érzem magam, hogy a doki és a nővér egyből tudta mi a helyzet. Alakulhattak volna sokkal rosszabbul is a dolgok.”

Nem sokkal halála után kiderült, hogy alkoholfogyasztás miatti májcirrhózis ölte meg a Slayer gitárosát. A pókharapás által szerzett baktériumfertőzés nem állt összefüggésben a májának állapotával. Jeff valószínűleg nem is volt tudatában, hogy milyen állapotban van a mája. Nem volt transzplantációs listán a közelmúltban, sem előtte. Az összes orvosi beszámoló alapján, úgy tűnt, hogy a gitáros gyógyul, és várta, is hogy az új albumon dolgozhasson.

Érdekeltsége háborús témában

Hannemant érdekelték a német háborús ereklyék, a náci Németország több dalszövegében is szerepel. Az érdeklődést apja keltette fel benne, aki egy medált adott neki, amit egy halott német katonától vett el. Legértékesebb érme egy lovagkereszt, amit egy Slayer rajongótól vett ezer dollárért. Amikor a Motörheaddel turnéztak, Hanneman tudomást szerzett arról, hogy Lemmy, a Motörhead énekese is gyűjti a II. világháborús ereklyéket.

Az "Angel of Death" szövege - amit Hanneman írt - miatt sok ember képzelte azt a Slayerről, hogy náci szimpatizánsok. Hanneman így védekezett: „Nem kell bele tennem a szövegbe, hogy egy rossz ember volt, ezt mindenki tudja. Ezt nem kell a szádba rágni.” A zenekar többször is kijelentette, hogy nem náci szimpatizánsok, csupán a téma érdekli őket.

Stílus és hatások

Hannemant elsősorban a korai heavy metal és a punk befolyásolta, ami meglátszik a Slayer 1996-os Undisputed Attitude című albumán is. Hanneman és King gitárszólói "vadul kaotikusnak", és "csavarosan zseniálisnak" vannak leírva. Korai albumoknál, mint a Hell Awaits-nél, és a Reign in Blood-nál a "siránkozó stílus" és a "dal áldozatainak a sikolyát utánzó szólók" voltak a jellemzőek. A South of Heaven már "több technikás" gitár riffet tartalmazott. Hanneman és King együtt tizedikek lett a Guitar World Minden idők 100 legjobb heavy metal gitárosa listán.

Dalszövegek és zene

Hanneman írta a zenéjét a zenekar legnépszerűbb dalainak, mint például a "South of Heaven", a "War Ensemble", a "Raining Blood", az "Angel of Death", a "Mandatory Suicide", és a "Seasons in the Abyss", amiket a Slayer minden koncertjén eljátszanak. Kedvenc albuma a Reign in Blood, és elmondása szerint nagyon élvezi eljátszani a "Raining Blood"-ot, és az "Angel of Death"-et. A zenekar összes albumához hozzájárult mind szövegileg, mind zeneileg, ezzel partnerséget kialakítva Arayával. Ez a partnerség többször beárnyékolja King kreativitását.

Az új anyag elkészítésekor először a zenét írják meg, után következik a szöveg. Hanneman gyakran ír otthonában riffeket, amiket többsávosan vesz fel, és dobgépet használ hozzá. Ezután kikéri zenekar társai véleményét; King és Lombardo teszik a javaslatokat a változtatásokra. A zenekar először a riffet játssza el, hogy fel legyen építve a dal struktúrája, és utána írják meg a szöveget és a szólókat.

Felszerelése

Amikor turnéztak, Hanneman hat gitárt vitt magával, mindegyiket különbözőre hangolva. A korai albumok, mint a Haunting the Chapel - Divine Intervention D#-re vannak hangolva, míg a későbbi albumok, mint a Diabolus in Musica - Christ Illusion változóan vannak hangolva. Az első album, a Show No Mercy hagyományosan van hangolva, miközben a koncerteken, 1984 óta, D#-re vannak hangolva a dalok. Több gitárt is visz magával, annak érdekében, hogy legyen még, ha esetleg a húrok elpattannának, vagy a gitár elromlana.

Tovább a Slayer oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Slayer - Raining Blood
https://www.youtube.com/watch?v=QgpzLUCY0rU
Slayer - War Ensemble
https://www.youtube.com/watch?v=7OkYHiSFenM
Slayer - Angel Of Death
https://www.youtube.com/watch?v=D1bBGdoRgYU
Slayer - South Of Heaven
https://www.youtube.com/watch?v=BwLtTa2trRs
Slayer - Seasons In The Abyss
https://www.youtube.com/watch?v=6tZRP9lhurE
Slayer - Bloodline
https://www.youtube.com/watch?v=BNUEhLavV2k
Slayer - World Painted Blood
https://www.youtube.com/watch?v=_MHn5bb85Lw
Slayer - Divine Intervention
https://www.youtube.com/watch?v=FWhdL7aBAFU
Slayer - Hell Awaits
https://www.youtube.com/watch?v=uHw4LbeKs_E
Slayer - Dittohead
https://www.youtube.com/watch?v=fv5_X_Y5D-0
Slayer - Serenity In Murder
https://www.youtube.com/watch?v=d1miNM0vRJo
Slayer - Cult
https://www.youtube.com/watch?v=GZSbIwE_BKM
Slayer - I Hate You
https://www.youtube.com/watch?v=SBV_TD8tqKU
Slayer - The Antichrist
https://www.youtube.com/watch?v=LiT2YKnenO0
Slayer - Black Magic
https://www.youtube.com/watch?v=jtUQ8xMSwMQ
Slayer - Die By The Sword
https://www.youtube.com/watch?v=SA1pj614GHA

Kerry King (Slayer)

Születés / Halálozási dátum: 
1964. június 03. szerda
Születési hely: 
Los Angeles - USA
speed metal
thrash metal
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Kerry Ray King (Los Angeles, 1964. június 3. – ) amerikai zenész, a Slayer nevű thrash metal együttes gitárosaként vált ismertté.

Apja repülőgép-alkatrész ellenőr volt, anyja pedig egy telefonos cég alkalmazottja. Amikor tinédzser lett, elment Phoenixbe, Arizonába, hogy gitározni tanulhasson egy helyi embertől, Dana Dawleytól. Egyszer elvált; jelenlegi felesége Ayesha King, és van egy lánya, Shyanne Kymberlee King, az első házasságából. 1981-ben, belépett egy zenekarba, mint gitáros. Ezután Jeff Hanneman megkereste őt, és elkezdtek Judas Priest, valamint Iron Maiden számokat játszani. Hanneman vetette fel, hogy miért ne lehetne egy saját zenekaruk. Kingnek egyszer volt hosszú haja, de levágatta, amikor kopaszodni kezdett. Kopasz feje, szögekkel kivert alkarvédője, és kiterjedt tetoválása (kezén, karján és fején) a védjegyeivé váltak.

King mozaikszava, a KFK azt jelenti, hogy "Kerry Fuckin' King", derült ki a Guitar Worldnek adott interjújában.

A Slayer egy 1981-ben alakult amerikai thrash metal-együttes, melyet Jeff Hanneman és Kerry King alapított. Hírnevüket a Reign In Blood című lemezükkel alapozták meg. A Slayert a stílus legnagyobbjai közt tartják számon, a 80-as évek „nagy thrash négyesének” egyikeként – a többiek: Metallica, Megadeth, Anthrax. Zenéjükre kezdetben a brit heavy metal új hulláma volt a legnagyobb hatással, de Hanneman révén jelentős volt a punk befolyás is. Lemezeladás tekintetében nem vették fel a versenyt a Metallicával, de nagyon masszív rajongótáboruk van szerte a világon. Pályafutásuk során rengeteg kritika érte őket szövegviláguk és imázsuk miatt.

Tovább a Slayer oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Címkék: 
Slayer - Raining Blood
https://www.youtube.com/watch?v=QgpzLUCY0rU
Slayer - War Ensemble
https://www.youtube.com/watch?v=7OkYHiSFenM
Slayer - Angel Of Death
https://www.youtube.com/watch?v=D1bBGdoRgYU
Slayer - South Of Heaven
https://www.youtube.com/watch?v=BwLtTa2trRs
Slayer - Seasons In The Abyss
https://www.youtube.com/watch?v=6tZRP9lhurE
Slayer - Bloodline
https://www.youtube.com/watch?v=BNUEhLavV2k
Slayer - World Painted Blood
https://www.youtube.com/watch?v=_MHn5bb85Lw
Slayer - Divine Intervention
https://www.youtube.com/watch?v=FWhdL7aBAFU
Slayer - Hell Awaits
https://www.youtube.com/watch?v=uHw4LbeKs_E
Slayer - Dittohead
https://www.youtube.com/watch?v=fv5_X_Y5D-0
Slayer - Serenity In Murder
https://www.youtube.com/watch?v=d1miNM0vRJo
Slayer - Cult
https://www.youtube.com/watch?v=GZSbIwE_BKM
Slayer - I Hate You
https://www.youtube.com/watch?v=SBV_TD8tqKU
Slayer - The Antichrist
https://www.youtube.com/watch?v=LiT2YKnenO0
Slayer - Black Magic
https://www.youtube.com/watch?v=jtUQ8xMSwMQ
Slayer - Die By The Sword
https://www.youtube.com/watch?v=SA1pj614GHA

Phil Campbell (Motörhead)

Születés / Halálozási dátum: 
1961. május 07. vasárnap
Születési hely: 
Pontypridd - Wales
heavy metal
speed metal
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Philip Anthony Campbell (1961. május 7., Wales, Pontypridd) a Motörhead zenekar gitárosa.

Kezdetek

Campbell, 10 évesen kezdett el gitározni, olyanok hatására, mint Jimi Hendrix, Tony Iommi, Jimmy Page, Michael Schenker és Todd Rundgren. 12 évesen, egy Hawkwind koncert után kapott egy autogramot Lemmy-től. Mire 13 éves volt már fél-profiként játszott egy Contrast nevű kabaré zenekarban. Később játszott egy Roktopus (nem Rocktopus) nevű zenekarban, és koncertezett velük Dél-Walesben. 1978-ban, megvette első Les Paulját, egy újévi gitár vásáron, az Ealing Broadway-en, Londonban; később ugyanaz lett a sorsa, mint sok más gitárjának, vagyis ellopták.

1979-ben, megalapította a Persian Risk nevű heavy metal zenekart, és a "Calling For You" (1981), valamint a "Ridin' High" (1983) nevű kislemezeken játszott. A válogatásalbumokon hallható még a munkája a Persian Riskkel.

Motörhead

1984-ben, amikor Brian Robertson kilépett a Motörheadből, Lemmy meghallgatásokat tartott, hogy új gitárost keressen, és a végén a jelöltek közül két gitáros tűnt ki - Michael "Würzel" Burston és Philip Campbell. Lemmy eredetileg csak egy gitárost szeretett volna, de miután hallotta Würzelt és Campbellt együtt játszani, mindkettőjüket bevette a zenekarba.

1984. február 14-én, felvettek egy betétdalt, a "Young Ones" nevű televíziós sorozat "Bambi" című epizódjához. A zenekar egyik legsikeresebb válogatásalbuma, a No Remorse, ez év szeptember 15-én jelent meg. Campbell, azóta végigturnézta a világot a zenekarral, és továbbra is állandó tagja, annak ellenére, hogy számos tagcsere ment végbe az együttesen belül az évek során.

Magánélet

Campbell jelenleg Pontypriddben, Wales-ben lakik feleségével, Gaynorral és három gyermekükkel, Todd-dal, Dane-el és Tylával.

Tovább a Motörhead oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Motorhead - Killed By Death
https://www.youtube.com/watch?v=gV6noHEd6XE
Motörhead - Ace Of Spades
https://www.youtube.com/watch?v=1iwC2QljLn4
Motörhead - Rock Out
https://www.youtube.com/watch?v=v4b3MBkOx5k
Motörhead - Motörhead
https://www.youtube.com/watch?v=vvGpX2A-WAQ
Motorhead - Iron Fist
https://www.youtube.com/watch?v=L4yHyHdJK5g
Motörhead - Get Back In Line
https://www.youtube.com/watch?v=O02Gnzn5JDY
Motörhead - I Don`t Believe A Word
https://www.youtube.com/watch?v=VnJ7hmhjPQA
Motörhead - Hellraiser
https://www.youtube.com/watch?v=1M4FG1UXH5w
Motörhead - Brave New World
https://www.youtube.com/watch?v=RzaSH0M2wHM
Motörhead - R.A.M.O.N.E.S
https://www.youtube.com/watch?v=MyKlvVPpxo8
Motörhead - God Save The Queen
https://www.youtube.com/watch?v=snyjRd93HBs
Motorhead - Orgasmatron
https://www.youtube.com/watch?v=HnSaNfG9tV4
Motörhead - I Ain't No Nice Guy
https://www.youtube.com/watch?v=L_VEdra0wUE
Motörhead - Born to Raise Hell
https://www.youtube.com/watch?v=8VXy4Z6IkWQ
Motörhead - Bomber
https://www.youtube.com/watch?v=Y2S9rwyQkJE
Motörhead - Overkill
https://www.youtube.com/watch?v=GlecTBevmzc

Glenn Tipton (Judas Priest)

Születés / Halálozási dátum: 
1947. október 25. szombat
Születési hely: 
Blackheath - Anglia
heavy metal
power metal
speed metal
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Glenn Tipton angol gitáros, aki a Judas Priest tagja 1974-től napjainkig, aki producerkedett is az együttes pár lemezén. Játékstílusa markáns és egyedi. Emellett saját gitármodellje is van (Hamer Signature Model).

A Judas Priest nevet az együttes korábbi énekese Al Atkins javasolta, aki a kifejezést Bob Dylan The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest című dalából kölcsönözte. K. K. Downing és Ian Hill mellett Glenn Tipton gitáros tekinthető még állandó zenekari tagnak. Downing és Tipton mellett Rob Halford énekes a harmadik fő dalszerző, aki 1973-ban csatlakozott az együtteshez. Halford 20 éven át volt a zenekar állandó énekese, majd 1993-ban zenei nézeteltérésekre hivatkozva elhagyta az együttest, hogy szólókarrierjére koncentrálhasson.

A Judas Priest minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású heavy metal zenekara. A világszerte több mint 40 millió lemezt eladott zenekar a 70-es évek második felében készült lemezeivel nagy szerepet játszott a New Wave of British Heavy Metal hullám létrejöttében, ezért a Judas Priest-et szokás a heavy metal "keresztapjaként" is emlegetni. A zenekar hangzásának alapját Downing és Tipton gitárjátéka mellett Halford hangja határozza meg, aki széles hangterjedelmével képes a középfekvésből a teljesen sima szopránba váltani. Az együttest gyakran illetik a "Metal Gods" jelzővel, mely az 1980-ban megjelent British Steel album hasonló című számából eredeztethető, de Halfordot is gyakran illetik a "Metalgod" kifejezéssel.

2010-ben a VH1 kiáltotta őket minden idők 78. legnagyobb művészének, míg az MTV (a Black Sabbath után) minden idők második legnagyobb metalzenekarának nevezte az együttest. 2010. decemberében bejelentette az együttes, hogy 2011-ben kezdődő világkörüli turnéja lesz az együttes utolsó körútja, ugyanis az "Epitaph" címre keresztelt turné lecsengése után a zenekar feloszlatja magát.

A 40 éves karrierje alatt két szólólemezt is kiadott. Az elsőt 1997-ben Baptizm of Fire címen, melyen olyan vendégzenészek működtek közre többek között, mint Robert Trujillo (Metallica, ex-Ozzy), Cozy Powell (Black Sabbath, Whitesnake, Rainbow, stb.), John Entwistle (The Who), Don Airey (Deep Purple, Jethro Tull, Black Sabbath, Rainbow, stb.), Billy Sheehan, vagy Neil Murray. A rockosabb folytatás pedig 2005-ben érkezett meg Edge of the World címen. Itt a gitározó és éneklő Tiptont John Entwistle basszusgitáros és Cozy Powell dobos kísérte.

Tovább a Judas Priest oldalára.

 

Forrás: wikipédia

Egyéb képek: 

Judas Priest - Painkiller
https://www.youtube.com/watch?v=nM__lPTWThU
Judas Priest - Diamonds And Rust
https://www.youtube.com/watch?v=mIC7KQPDuDc
Judas Priest - Judas Rising
https://www.youtube.com/watch?v=BNGlrRrjlHw
Judas Priest - British Steel
https://www.youtube.com/watch?v=nCjTN3QQP1Y
Judas Priest - Turbo Lover
https://www.youtube.com/watch?v=JhY9GOhFwN4
Judas Priest - Breaking The Law
https://www.youtube.com/watch?v=L397TWLwrUU
Judas Priest - Another Thing Comin'
https://www.youtube.com/watch?v=U__m4N7Ml30
Judas Priest - Electric Eye
https://www.youtube.com/watch?v=qH4RnTzCTsM
Judas Priest - Heading Out To The Highway
https://www.youtube.com/watch?v=MoDbAd4fYBA
Judas Priest - Victim Of Changes
https://www.youtube.com/watch?v=hXqb_3fR6Ok
Judas Priest - A Touch Of Evil
https://www.youtube.com/watch?v=PW-6FKFnHx8
Judas Priest - Livin After Midnight
https://www.youtube.com/watch?v=GhWP2awDpD4
Judas Priest - Hell Bent For Leather
https://www.youtube.com/watch?v=9zInasdz2mg
Judas Priest - You've Got Another Thing Comin'
https://www.youtube.com/watch?v=8cmefZ8aeZ8
Judas Priest - The Hellion
https://www.youtube.com/watch?v=YkvEDAg6MWw
Judas Priest - Rocka Rolla
https://www.youtube.com/watch?v=PI0iX2q4pw8

Ian Hill (Judas Priest)

Születés / Halálozási dátum: 
1951. január 20. szombat
Születési hely: 
West Bromwich - Anglia
heavy metal
power metal
speed metal
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Ian Hill (teljes nevén Ian Frank Hill, 1951. január 20. West Bromwich, Anglia) a birminghami Judas Priest heavy metal zenekar alapító tagja és basszusgitárosa.

Hill még gyermekkorában tanult meg nagybőgőn játszani édesapjától, aki egy helyi dzsessz-zenekarban játszott. Apját már tizenöt éves korában elvesztette, de a tőle kapott útravaló egész életében elkísérte. 1970-ben iskolatársával, K. K. Downinggal együtt megalapította a Judas Priest zenekart. Azóta megszakítás nélkül ő a zenekar basszusgitárosa, pályafutása során a zenekar számos lemezsikert ért el.

Hill szolid és dallamos basszusjátékáról ismert, mely ideális alapot nyújt K. K. Downing és Glenn Tipton elektromos gitárjaihoz és Rob Halford egyedi, operaszerű énekstílusához. A DVD-n is megjelent Electric Eye koncerten kétnyakú gitáron is játszott. A zenekar kezdeti évei során ujjaival pengette basszusgitárját, az utóbbi időkben azonban rászokott a pengető használatára, bár alkalmanként még mindig penget az ujjával is.

Hill egyik érdeme, hogy megtalálta a Judas Priest énekesét, Rob Halfordot. Halforddal még akkor találkozott, amikor annak lánytestvérének udvarolt, és említette neki, hogy új énekesre van szüksége a zenekarban. Halford elfogadta a felkérést, kilépett a Hiroshima nevű zenekarból, melyben akkoriban játszott, és magával vitte a Hiroshima ütősét, John Hinchet is. Hinchet később elküldték a zenekarból.

Hangszerei

A Judas Priest kezdeti évei során Hill egy 1970-es Fender Jazz Bass basszusgitáron játszott, majd később, az 1980-as évek közepén átváltott a Hamer márkára. Jelenleg Spector basszusgitárokon játszik, ezekre a nyolcvanas évek vége felé váltott át. A Spector jelenleg is gyártja az Ian Hill nevével fémjelzett basszusgitárt, melynek alapja Hill NS-2 típusa, melyet egy rendkívül vékony nyakkal látnak el, opcionálisan B.E.A.D hangolás is kapható hozzá. Pályafutása során Hill számos különféle erősítőt használt, a 90-es évek vége óta azonban áttért az SWR eszközökre.

Tovább a Judas Priest oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Judas Priest - Painkiller
https://www.youtube.com/watch?v=nM__lPTWThU
Judas Priest - Diamonds And Rust
https://www.youtube.com/watch?v=mIC7KQPDuDc
Judas Priest - Judas Rising
https://www.youtube.com/watch?v=BNGlrRrjlHw
Judas Priest - British Steel
https://www.youtube.com/watch?v=nCjTN3QQP1Y
Judas Priest - Turbo Lover
https://www.youtube.com/watch?v=JhY9GOhFwN4
Judas Priest - Breaking The Law
https://www.youtube.com/watch?v=L397TWLwrUU
Judas Priest - Another Thing Comin'
https://www.youtube.com/watch?v=U__m4N7Ml30
Judas Priest - Electric Eye
https://www.youtube.com/watch?v=qH4RnTzCTsM
Judas Priest - Heading Out To The Highway
https://www.youtube.com/watch?v=MoDbAd4fYBA
Judas Priest - Victim Of Changes
https://www.youtube.com/watch?v=hXqb_3fR6Ok
Judas Priest - A Touch Of Evil
https://www.youtube.com/watch?v=PW-6FKFnHx8
Judas Priest - Livin After Midnight
https://www.youtube.com/watch?v=GhWP2awDpD4
Judas Priest - Hell Bent For Leather
https://www.youtube.com/watch?v=9zInasdz2mg
Judas Priest - You've Got Another Thing Comin'
https://www.youtube.com/watch?v=8cmefZ8aeZ8
Judas Priest - The Hellion
https://www.youtube.com/watch?v=YkvEDAg6MWw
Judas Priest - Rocka Rolla
https://www.youtube.com/watch?v=PI0iX2q4pw8

Rob Halford (Judas Priest, Fight, Halford)

Születés / Halálozási dátum: 
1951. augusztus 25. szombat
Születési hely: 
Walsall - Anglia
heavy metal
power metal
speed metal
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Rob Halford (teljes nevén Robert John Arthur Halford) (Walsall, 1951. augusztus 25. –) angol énekes és dalszerző, aki a Judas Priest nevű brit heavy metal együttes frontembereként vált népszerűvé az 1970-es/1980-as években. Halford a műfaj egyik legelismertebb énekese egyedi énekstílusa, magas hangú sikolyai okán. A heavy metalra gyakorolt hatása miatt a stílus rajongói Metal Godnak (Metal Istennek) nevezik a Judas Priest azonos című dala nyomán. Rob Halford színpadi megjelenése – fémszegecsekkel kivert fekete bőrruhák – a heavy metal zenekarok és rajongók öltözködési stílusát is megváltoztatta.

Zenei pályafutása

A Birminghamhez közel született Rob Halford több amatőr együttesben is énekelt (utoljára a Hiroshimában) mielőtt 1973-ban csatlakozott a Judas Priesthez. Az együttes bemutatkozó albuma 1974 szeptemberében jelent meg Rocka Rolla címmel, de igazából a következő Sad Wings of Destiny (1976) albumnál figyelt fel rájuk a közönség és szaksajtó. A '80-as évek kezdetére a Judas Priest vált a heavy metal vezető zenekarává, British Steel című 1980-as albumuk Angliában a lemezeladási lista 4. helyéig jutott, Amerikában pedig bekerült a Top40-be.

A '80-as évek második felének kísérletező nagylemezei után a Judas Priest az 1990-es Painkiller albummal tudott megújulni, de a világkörüli lemezbemutató turnét követően Rob Halford bejelentette távozását az együttesből, hogy újonnan alapított Fight nevű zenekarával valósítsa meg zenei elképzeléseit. A Fight zenei világa a Judas Priest féle klasszikus heavy metal és a Pantera fémjelezte groove metal keveréke volt. Az együttesnek két stúdióalbuma jelent meg: War of Words (1993), A Small Deadly Place (1995).

1997-ben Halford és a gitáros John Lowery (alias John5) megalapították a Two nevű formációt, amely Halford addigi zenei pályájától eltérően indusztriál vonalon mozgott. Egyetlen albumuk Voyeurs címmel jelent meg Trent Reznor kiadójánál. Halford a nagylemez megjelenésének idején állt a nyilvánosság elé homoszexualitásával, ami a régi rajongók teljes megdöbbenésére a Two duó külsőségeiben is szerepet kapott.

1999-ben Rob Halford a saját magáról elnevezett Halford együttes élén tért vissza a heavy metalhoz Roy Z producer segítségével. A 2000-ben megjelent Resurrection című album helyreállította az énekes utóbbi években megtépázott hírnevét. A csapat második albuma, a Crucible 2002-ben jelent meg, majd egy évvel később Rob Halford bejelentette, hogy visszatér a Judas Priestbe.

Halford 2003-as visszatérése óta a Judas Priest két stúdióalbumot adott ki és folyamatosan koncerteznek. Emellett Rob beindította saját produkciós irodáját, amely főként szólóanyagainak digitális formában történő kiadásával foglalkozik. 2009 májusában létrehozta a Metal God Records nevű lemezkiadóját, melynek első kiadványa a Halford Crucible World Tour - Live In Anaheim DVD és Blu-Ray videó.

Tovább a Judas Priest oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Judas Priest - Painkiller
https://www.youtube.com/watch?v=nM__lPTWThU
Judas Priest - Diamonds And Rust
https://www.youtube.com/watch?v=mIC7KQPDuDc
Judas Priest - Judas Rising
https://www.youtube.com/watch?v=BNGlrRrjlHw
Judas Priest - British Steel
https://www.youtube.com/watch?v=nCjTN3QQP1Y
Judas Priest - Turbo Lover
https://www.youtube.com/watch?v=JhY9GOhFwN4
Judas Priest - Breaking The Law
https://www.youtube.com/watch?v=L397TWLwrUU
Judas Priest - Another Thing Comin'
https://www.youtube.com/watch?v=U__m4N7Ml30
Judas Priest - Electric Eye
https://www.youtube.com/watch?v=qH4RnTzCTsM
Judas Priest - Heading Out To The Highway
https://www.youtube.com/watch?v=MoDbAd4fYBA
Judas Priest - Victim Of Changes
https://www.youtube.com/watch?v=hXqb_3fR6Ok
Judas Priest - A Touch Of Evil
https://www.youtube.com/watch?v=PW-6FKFnHx8
Judas Priest - Livin After Midnight
https://www.youtube.com/watch?v=GhWP2awDpD4
Judas Priest - Hell Bent For Leather
https://www.youtube.com/watch?v=9zInasdz2mg
Judas Priest - You've Got Another Thing Comin'
https://www.youtube.com/watch?v=8cmefZ8aeZ8
Judas Priest - The Hellion
https://www.youtube.com/watch?v=YkvEDAg6MWw
Judas Priest - Rocka Rolla
https://www.youtube.com/watch?v=PI0iX2q4pw8

Oldalak