Bejelentkezés

x
Search & Filters

Enslaved

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1991

További képek

Biográfia: 

Az Enslaved egy progresszív viking black metal együttes, amit 1991 júniusában a norvégiai Sveio-ban alapítottak, s melynek jelenleg Bergen közelében van a székhelye.

Az Enslaved együttest 1991 júniusában Ivar Bjørnson és Grutle Kjellson (másik nevén Kjell Grutle) alapította, mikor még csak 13 és 17 évesek voltak. A banda neve egy általuk bálványozott Immortal szám címéből ered, az ‘Enslaved in Rot’-ból. Bár karrierjük során rengeteg változás ment végbe az együttes tagjait illetően, Bjørnson és Kjellson továbbra is a két állandó eleme a csapatnak. A 2004-es évre a felállás a gitáros Arve “Ice Dale” Isdallal, a dobos Cato Bekkevolddal, és a billentyűs/énekes Herbrand Larsennel szilárdult meg.

Bjørnson és Kjellson előzőleg a Phobia nevű death metal zenekar tagjai voltak, de mint akkoriban sokan mások a bimbózó black metal újhullámban, ők is új ihletforrás és kifejezési mód után kutattak. Bár az Enslaved a norvég black metal zene prototípusaként kezdte pályafutását, már a kezdetektől olyan dalszerkezetekkel éltek, amik a műfajtól szokatlannak számítottak. Főleg amiatt, hogy már korai dalaik közül is jó sok átlépte a tízperces határt. Az ‘Eld’ nevű ‘97-es albumukat sokan a progresszív metal felé sordódásuk első elindítójaként értelmezik. Az együttes viking metal felé tett lépéseit a 2000-ben megjelent ‘Mardraum’ című lemez tette teljessé, amin olyan többrészes klasszikusok kaptak helyet, mint a ‘Størreenntid - Tyngreennnatt’ és az ‘Entrance – Escape’. Ettől kezdve az együttes progresszív rockos jellege minden egyes kiadott lemezzel jobban kirajzolódott, ami különösen az ‘As Fire Swept Clean the Earth’ című számról volt elmondható (a’Below the Lights’ albumon), ahol még mellotronnal is zenéltek. A ’Mardraum’, a ’Monumension’ (2001) és a ’Below the Lights’ (2003) valamelyest hasonló stílusúak, habár az albumok közötti fejlődést nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezekkel a lemezekkel ellentétben az ’Isa’ (2004) és a ’Ruun’ (2006) már határozottabban rugaszkodik el az együttes eddigi gyökereitől, főleg a zenéjükbe iktatott éles, dinamikus váltásoknak köszönhetően.

Bár az Enslaved a ’Monumension’ óta nagyrészt angol dalszövegeket ír, az azt megelőző időkben túlnyomóan a norvég nyelvhasználat volt jellemző rájuk. Ezalól kivételt képezett az első nagylemezükön szereplő három izlandi szövegű dal, míg a ’Heimdallr’ szövege az óészaki nyelven íródott Gylfaginning egy szemelvénye volt. Legtöbb dalszövegük kapcsolatba hozható az északi mitológiával.

2007-2008-ban Bjørnson, Kjellson, és Isdal Trinarcria álnéven együtt dolgozott a norvég noise duóval, a Fe-Maillel. Az Enslaved 2008 szeptemberében adta ki ’Vertebrae’ című lemezét. Ezen a bizonyos korongon több technikájukat, főleg a dallamvezetésüket a Pink Floydhoz hasonlították. Miután alaposan végigturnézták Európát, az Enslaved 2009-ben egy észak-amerikai előadás-sorozatra adta a fejét a progresszív death metal együttes, az Opeth kíséretében. 2010.szeptember 27-én jelent meg a tizenegyedik stúdióalbumuk, az ’Axioma Ethica Odini’, először Európában, majd egy nappal később Észak-Amerikában is. Az Enslaved ezt követően a Dimmu Borgir, a Blood Red Throne és a Dawn of Ashes társaságában járta az USA és Kanada nagy csarnokait.

Videók

  • Enslaved - The Watcher
  • Enslaved - Path To Vanir
  • Enslaved - Isa
  • Enslaved - Essence

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Grutle Kjellson
ének
basszusgitár
Ivar Bjørnson
gitár
Arve "Ice Dale" Isdal
gitár
Cato Bekkevold
dob
Herbrand Larsen
billentyűsök
vokál