Bejelentkezés

x
Search & Filters

Eric Burdon

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1960

További képek

Biográfia: 

Eric Victor Burdon (Egyesült Királyság, Newcastle, 1941. május 11.) angol zenész, rockénekes.

Az Animals frontembereként Eric Burdon a Brit Invázió egyik legmeghatározóbb énekese volt, aki perzselően erős blus-rock hangjával vívta ki magának az elismerést.

Miután 1966-ban az Animals első felállása szétesett, Burdon még néhány évig a csapat változatlan neve alatt újabb és újabb zenészeket toborzott. A csapatnak, melyet általában Eric Burdon és az Animals néven ismertek, Burdon volt a hajtóműve, így ő volt az, aki ellátta a bandát a kevésbé R&B-s, ám sokkal inkább pszichedelikus beütésű zenékkel. Néha előállt egy-egy jól sikerült másodosztályú pszichedelikus slágerrel, mint pl. a ’Sky Pilot’; ám ennél sokkal gyakrabban készített hatásos, rögtön sikerre törő számokat. Burdon első szóló-énekesként elért sikerei a ’70-es évek elején jöttek el, mikor összehozta őt a sors egy csapat Los Angelesi soul/funk stílusú turné-zenésszel, akik nem sokkal később már ’War’ néven, Burdon együtteseként váltak ismertté. Együttműködésük egy-két évében három albumra elég anyagot sikerült felvenniük, és megállíthatatlanul gyártották az újabbnál újabb számokat, habár néha egy kis utólagos szerkesztés is jót tett volna a dalaiknak. Ám ők úgy gondolták, hogy zenéjükben így pont elég eredeti, minőségi funkie-ság van – a ’Spill the Wine’ című, slágerlistákon harmadik helyet megkaparintó alkotásuk például egy kísérletezgetős délutánon, csak úgy a semmiből, véletlenül született meg.

Az együttes már igen nagy névnek számított nemcsak a lemeziparban, de a színpadokon is, mikor 1971-ben, a mai napig tisztázatlan okokból Burdon kilépett a csapatból. A War leküzdötte az ebből származó baljós kilátásokat és még magasabbra küzdötte fel magát a saját erejéből, mint egykor Burdon szárnyai alatt. Eközben Burdon, aki többek között a veterán blues-zenész Jimmy Witherspoonnal vett fel egy albumot, egy sorozatnyi elkapkodott lemezt adott ki.

Ezt követően még sokáig feltűnt olykor-olykor valami új alkotással, de munkássága sosem érte már el azt a magas szintet, ami annak idején az Animals és a War oldalán sikerült.