Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fanyúl

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

A Fanyúl Zenekar 1979, 1980 magasságában alakult. Ezt megelőzően Pallawa néven angol-szász rock zenét játszott. A Brit rock zenei emlőkön felcseperedett zenekar 1980-ra az amerikai rock zenét ötvözve saját dalokat és verseket komponált. A kezdeti Fanyulat Szele Imre, Várkonyi Zsolt, Hlavaj István, Henning Róbert, Kudella Aladár képezték (ős Fanyúl). Tulajdonképpen ez a hangzásvilág uralkodik napjainkban is.

1980-ban ezzel a hangzással a Fanyúl együttes teljesen ismeretlenül sikeres ORI vizsgát tett. A tizenhat szak zsűriből álló bizottság első alkalommal állandó engedélyt ítélt meg a zenekarnak (ez azért érdekes a zenekar szakmaisága szempontjából, mert az akkori időkben ORI engedélyt kapni első nekifutásra elképzelhetetlen szinte lehetetlen volt). Csanády elvtárs az akkori ORI igazgató el volt ragadtatva, gratulált és közölte zenekarunkkal, hogy ilyen az ORI fennállása óta még nem történt, hogy valaki az ismeretlenség homályából első megjelenésre engedélyt kap. Mert az akkori sztár zenekarok is ideiglenes engedéllyel működtek az ország különböző színpadjain.  Csanády összetrombitálta a Kossuth Rádiót és azonnal rádióriportot rendeltetett el a hétvégi Zenéspanoráma című műsor számában. A zenekar karrierje a kezdeti stádiumban nagyon kecsegtető és sokat ígérő volt.

1981-ben az együttes különböző tehetségkutató versenyeken mérette meg magát.

Első megmérettetés egy megyei szintű verseny volt melynek Pásztó adott otthont, a zsűriben Viktor Máté elnökölt Göczey Zsuzsával egyetemben. Ők az akkori rock zenei élet rádiós műsorait irányították. Innen első díjasként még ez év nyarán a csapat Orosházára landolt a Dunán Innen Fesztiválra. A fesztiválon az általunk mélyen tisztelt fent említett személyek elnököltek, Gonda János Jazz Konzervatóriumi igazgatóval kiegészülve.

A számos fellépő zenekar közül a zsűri négy arany diplomát osztott ki a harmadik napon. Az egyik oklevél a Fanyúl együttes birtokába került, ami jogot biztosított arra, hogy a négy nyertes között a fesztivál záró estjén a Magyar Rádió által élőben rögzített gálaműsorán szerepelhessen. A gálaest utáni napon történt egy szakvéleményezés (Gonda és Viktor által) a zenekar a versenyen három dalt játszott és e rövid intervallum alatt nem tudta igazán kibontakoztatni szakmaiságát, ezért éppen hogy csak becsúszott negyedik oklevelesként. A gálaest koncertje 45 perces műsorideje alatt a csapatnak nagyobb lehetősége nyílt bebizonyítania evidenciáját. Viktor Máté a gálaest után kommentárt fűzött a produkciókhoz és elmondta, hogy ismeri az országos felhozatalt, Dunántúlt és Budapestet egyaránt így a gálaesti koncert alapján Győrben az országos összevont jazz-pop-rock tehetségkutatón a Fanyúl igazi meglepetés lehet, és elhódíthatja a fődíjat is. Jóslata Győrben beigazolódott a Fanyúl együttes a három arany diploma közül megkapta az egyiket és a fesztivál fődíját a Herendi porcelán vándorserleget is, és számos egyéni díjakat.

Ezt követően 1982-ben a Hajnal Gábor szervezte Pesti Műsor által lebonyolított KÖZGÁZ egyetemen, a Rock Reflektoron a Fanyúl együttes szintén első helyezett lett. A Rock Reflektor nagylemez pályázati kiírás volt, aki ezt a versenyt megnyerte Edda, East, Color stb… nagylemez szerződést kapott. A Fanyúl misem természetesebb ennél, nem kapta meg.

Wilpert Imre a lemezgyár akkori márka menedzsere bekérte a koncepciót a lemezzel kapcsolatosan (a dalok címeit, verseit és a lemezborító tervezetét) valamint meleg baráti kézfogással megpecsételtük a verseny után a lemezszerződést. Megbeszéltük, hogy a lemez struktúrájával menjünk be az irodájába egy meghatározott napon, ahol nemcsak szóban, hanem írásban is lefektetjük a lemezgyár által felajánlott szerződést. Az ominózus napon természetesen nem kaptuk meg a bennünket megillető nagylemez szerződést, ami már az ezt megelőző Országos Győri Fesztivál után is járt volna nekünk. Mivelhogy a Győri Fesztivál előző nyertesei és az utánunk következők is ezt mind automatikusan maradéktalanul megkapták. Már csak azért sem értetődő, ami velünk történt, mert az 1982 októberében lebonyolított Győri jazz-pop-rock tehetségkutatón Deák Tamás védnök és karnagy, Csiba Lajos és Komjáthy György rádiós szakemberek értékelése szerint szakmailag a legmagasabb színvonalú verseny volt az eddig megrendezettek között. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a 1982-ben megrendezett tehetségkutató verseny résztvevői népesítik be a mai magyar könnyűzenei palettát. Wilpert Imre is egyéb kibúvókkal, hogy a Fanyúl túl magas színvonalú és igényes műfajt képvisel és a magyar közönség még nem érett meg mert egy bizonyos white fülű réteget érint és nyereség orientáció szempontjából ez nem éri meg a befektetést. Ezért a nagylemez mindössze egy szerzeményre redukálódott nevezetesen az Őszi dal – ra amely fekete korongon több zenekarral közösen került rögzítésre a Start 1..2..3... albumon. Ez a szerzemény e lemez egyetlen értéke, a vásárlók véleménye alapján. Ez több fórumon is hangoztatják.

A zenekar ’83 tavaszára kedvét szegi belső viszályok, viták sorozata alakul ki a tagok között az átélt traumák miatt. Megélhetési problémák jelentkeznek az akkori ORI tiszteletdíj 500 Ft.- személyenként. Koncert lehetőségeink szűkösek, a nagylemez megjelenése hozott volna némi profitot, így a zenekar különböző tagjait elszippantja a vendéglátó ipar.

Majd tíz év szünet után Henning Róbert gitár, ének és Kudella Aladár gitár, ének 1994-ben egy billentyűssel új fejezetet nyitnak a Fanyúl életében. Új dalokat komponálnak és a régieket, újra hangszerelik.

Ez a formáció 1997-ig működik. 1997-ben Pompor László billentyűst és Kotlár Tamás ütőst ismételten elszippantja a külföldi vendéglátó ipar (hajó stb…) A zenekar néhány sikeres koncert után ismét hosszabb megállásra kényszerült.

A 2000-es évek közepén Henning Róbert szerző emlékművet akar állítani a zenekarnak és a fent említett két taggal és Kudella Aladár társszerzővel stúdióba, vonul.

2006 végére tizenkét nótát sikerül rögzíteniük. Eredetileg huszonnégy szerzeményt terveznek de idő és pénz hiányában csak a felét sikerül megvalósítani. A tizenkét dalt 2007-ben felhelyezik a világhálóra. A vártnál nagyobb fogadtatásban részesül és jó kommentek, vélemények kísérik. Ez a zenekart arra ösztökéli, hogy élőben színpadon is megjelenjenek.

A zenekar 2010-től újra színpadon áll, napjainkban is koncertezik Budapest számos rock porondján. Néhány média felületen is lehetőséget kapott a csapat (RockInform, RockInfó, Nógrád Megyei Hírlap, Salgótarjáni Városlakó, Best Of Rock Rádió, Civil Rádió, Fókusz Rádió, Duna TV, Bors, Passzio.hu és több internetes fórum.

A mai 2012-es zenekar tagjai: Csonka Róbert ütős, Boródi Márk bass, Kudella Aladár ének, Henning Róbert gitár, ének.


 

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Kudella Aladár
ének
Henning Róbert
gitár
ének
Boródi Márk
basszusgitár
Csonka Róbert
dobok