Bejelentkezés

x
Search & Filters

Gotthard

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1991

További képek

Biográfia: 

A Gotthard egy svájci hard rock együttes, mely a legismertebb svájci zenekar. Az együttes világszerte több millió lemezt adott el, számtalan arany- és platinalemezzel, sőt dupla és tripla platina lemezzel is büszkélkedhet. A Gotthard Svájc olasz-nyelvű részén, Lugano városában alakult 1991-ben. Nevük nemcsak a legnagyobb svájci hágóra, de az annak névadójául is szolgáló római katolikus szentre is utal. Emellett egyes értelmezések szerint a zenekar logójában látható fordított T-betű kettéválasztja az együttes nevét és ezáltal angol nyelvi játékot sejtet, mely a 80-as évek hair metal-zenekaraira jellemző szexualitást villantja fel.

A zenekart a kezdetektől felkarolta és segítette Chris von Rohr, a szintén svájci Krokus együttes legendás alapítója. Segítségével a BMG ajánlott lemezszerződést a zenekarnak, és már 1992-ben megjelenhetett a Gotthard címre hallgató debütáló albumuk. Ezt követően a zenekar albumai rendre megtalálhatók voltak mind a svájci, mind az európai (különösen német és osztrák) slágerlisták helyezettjei között. 1996-ban csatlakozott az alapítókhoz Mandy Mayer gitáros, aki korábban a Krokus-ban és az Asia-ban is megfordult.

Az együttesre egyértelmű zenei hatással volt a Led Zeppelin, a Deep Purple, valamint a korai Van Halen és különösen a Whitesnake. Tiszteletük jeleként feldolgozták többek között az Immigrant Song című Led Zeppelin-dalt, valamint a Deep Purple által ismertté tett Hush című számot.

A Gotthard-életmű középső albumai, az 1997-es akusztikus D-Frosted című lemeztől kezdődően egészen a 2003-as Human Zoo korongig jellegzetesen könnyebben emészthető, a nagyközönség számára is befogadható rock-albumok. A zenekar életében a váltás a keményebb hangzásvilág irányába 2003-ban azután következett be, hogy megváltak Chris von Rohr producertől és Mandy Mayer gitáros helyére Freddy Scherer érkezett. Ezzel párhuzamosan az együttes kiadót is váltott és a Nuclear Blast-tal kötött szerződést. Az eredeti hangzáshoz való visszakanyarodás nem ártott a zenekar népszerűségének, sőt, 2004-ben a svájci olimpiai dalt, a One Team, One Spirit-et is ők jegyezték. Emellett pedig a zenekar életében először, 2008-ban, Domino Effect című albumával elnyerte a legjobb svájci rock-lemez díját is (Swiss Music Award, «Best Album Pop/Rock National).

A zenekar legújabb lemeze (Need To Believe címen) 2009 szeptemberében jelent meg, ezt megelőzően a Deep Purple társaságában koncerteztek, míg 2009-ben és 2010-ben a Europe-pal indultak közös világturnéra.

2010. október 5-én, a zenekar frontembere, Steve Lee az Egyesült Államokban motoros túrán vett részt, mely során Las Vegas közelében - vétlen félként - 47 éves korában halálos balesetet szenvedett. A zenekar utolsó koncertjére Steve Lee-vel a mikrofon mögött 2010. augusztus 22-én került sor a svájci Gampel Open Air fesztiválon.
 

Videók

  • Gotthard - Yippie Aye Yay
  • Gotthard - Remember Its Me
  • Gotthard - Heaven
  • Gotthard - Hush
  • Gotthard - Starlight
  • Gotthard - Lift U Up
  • Gotthard - Give Me Real

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Nic Maeder
ének
Leo Leoni
gitár
Freddy Scherer
gitár
Marc Lynn
basszusgitár
Hena Habegger
dob