Bejelentkezés

x
Search & Filters

Heart

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1973

További képek

Biográfia: 

Az Ann és Nancy Wilson testvérpár jelentette a kreatív fényt a Heart, egy hard rock banda mögött, ami alapvetően a 70-es évek közepén lelt sikerre, csak hogy magasabb szintekre juthassanak, miután nagyszabású visszatérésüket tervezték egy évtizeddel később. Egy tengerésztiszt lányaiként, Ann (született 1950.június 19-én) és Nancy (született 1954.március 16-án), Dél-Kaliforniában és Tajvanon nőtt fel, mielőtt a Wilson család letelepedett Seattle-ben. Életük fejlődő szakaszában mindketten érdeklődtek a folk és a pop zene iránt; míg Ann soha nem járt zeneórákra gyerekként (később megtanult számos hangszeren játszani), addig Nancy gitározott és fuvolázott. Miután mindkét testvér eltöltött egy kis időt az egyetemen, elhatározták, hogy szerencsét próbálnak profi zenészként, és míg Nancy folk éneklésbe kezdett, Ann csatlakozott egy vokális fiúbandához, a Heart-hoz.

A Heart Vancouver-ben alapult 1963-ban a basszista Steve Fossen és a testvérpár Roger Fisher és Mike Fisher jóvoltából; a seregből való távozás után először White Heart néven futottak, mielőtt leegyszerűsítették Heart-ra a 70-es évek elején. A csapatba való érkezése után Ann románcba keveredett a gitáros Mike Fisher-be; mikor pedig Nancy csatlakozott 1974-ben, járni kezdtek a gitáros Roger Fisher-rel. Nem sokkal Nancy érkezése után Mike Fisher visszavonult az aktív szerepléstől, hogy a banda hangmérnöke lehessen. Miután közönségre tett szert Vancouver-ben, a Heart-ot megkörnyékezte Shelly Siegel, a kanadai Mushroom kiadó tulajdonosa; ráadásul bővültek a billentyűs Howars Leese-zel és a dobos Michael Derosier-val, és felvették debütáló albumukat Dreamboat Annie címmel 1975-ben.

Miután eladtak több mint 30000 példányt az északi határon, a Mushroom kiadta a lemezt az Államokban, ahol gyorsan platina fokozatot ért el, hála a Crazy on You és a Magic Man daloknak. 1977-ben a Heart váltott a CBS társvállalatára, a Portrait-ra, ami egy hosszú távú vitához vezetett Siegel-lel, aki 1978-ban kiadta a befejezetlen középlemezt, a Magazine-t a Mushroom-nál, röviddel a csapat igazi kiadása, Little Queen után, ami a Portrait-nál jelent meg. A Barracuda című kislemez átütő siker volt, és mint elődje, a Little Queen, több millió példányban kelt el.

Az 1978-as Dog & Butterfly után mindkét Wilson/Fisher románc véget ért, és Roger Fisher távozott a bandából. 1980-ban a Heart kiadta a Bebe le Strange albumot, amit egy hosszú USA-beli turné követett. Fossen és Derosier is kilépett, helyükre pedig a Spirit és a Firefall korábbi basszistája, Mark Andes, valamint a Gamma ex-dobosa, Denny Carmassi került. Az 1982-es Private Audution és az 1983-as Passionworks bukása után a csapat kiégett az iparból, és a Capitol Records-hoz szegődött.

1985-ben a Heart egy saját törekvéssel rukkolt elő, ami több mint ötmillió példányban kelt el, és olyan slágereket hozott, mint a top 10-es What About Love, a Never és a listavezető These Dreams és Nothin' At All. Az 1987-es Bad Animals folytatta a sikerszériát: az Alone number one sláger lett, a Who Will You Run To-t és a There's the Girl-t pedig széles körben közvetítették. Az 1990-es Brigade hozott egy második helyet az All I Want to Do Is Make Love to You-nak, valamint top 25-ös részvételt az I Didn't Want to Need You-nak és a Stranded-nek. A 90-es évek elején a Wilson lányok rövid időre távoztak a Heart-ból, hogy megalapítsák a Lovemongers-t, egy akusztikus négyest Sue Ennis-szel és Frank Cox-szal. 1992-ben kiadtak egy négy számot tartalmazó lemezt, amin feldolgozták a Led Zeppelin Battle of Evermore című dalát. A Heart 1993-ban tért vissza a Desire Walks On-nal, amin Andes-t és Carmassi-t a basszista Fernando Saunders és a dobos Denny Fongheiser helyettesítette. Az 1995-ös The Road Home-mal a Heart megszerezte a Zeppelin basszistáját, John Paul Jones-t, egy egyszeri élő, akusztikus zenélésre, olyan dalokat előadva, mint a Dreamboat Annie, a Crazy on You és a Barracuda.

A Heart szünetet tartott a 90-es évek végén, mivel a Wilson nővérek a Lovemongers-sel voltak elfoglalva. Készítettek is pár lemezt: az 1997-es Whirlygig-et és az 1998-as Here Is Christmas-t. De a Heart nem hallgatott el örökre: a VH1 Behind the Music című műsor egyik legjobb részének tárgyai voltak, valamint kiadtak néhány best-of lemezt (az 1998-as Greates Hits korai klasszikusaikat, míg a 2000-es Greatest Hits: 1985–1995 újabb dalaikat tartalmazta); zenéjük feltűnt még filmzenékben (többek között a 2000-es Öngyilkos szüzek című filmben). 1999-ben Nancy kiadta első szólólemezét Live at McCabe's Guitar Shop címmel, egy évvel később pedig szerepet vállalt férje, Cameron Crowe filmjében, az Almost Famous-ben, míg Ann tovűbb zenélt, 2001 nyarán például részt vett A Walk Down Abbey Road: A Tribute to the Beatles nevezetű turnén többek közt Todd Rundgren-nel, John Enwistle-lel a Who-ból és Alan Parsons-szal az Alan Parsons Project-ből. A Heart a Jupiters Darling-nál folytatta az aktív felvételkészítést, majd 2004-ben a Sovereign Records-hoz szegődtek, ahol kiadták a Dreamboat Annie Live-ot (élő felvételekkel a banda 2007-ben Los Angeles-ben felvett debütáló albumáról) három évvel később. A Red Velvet Car című album egy új válogatása volt az eredeti daloknak. 2010 augusztusában jelent meg.

Videók

  • Heart - Magic Man
  • Heart - Barracuda
  • Heart - Black Dog
  • Heart - Alone
  • Heart - Never

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Ann Wilson
ének
fuvola
gitár
billentyűsök
hegedű
ütőhangszerek
Nancy Wilson
ének
gitár
mandolin
billentyűsök
szintetizátor
harmónika
Craig Bartock
gitár
Debbie Shair
billentyűsök
Kristian Attard
basszusgitár
Ben Smith
dob
ütőhangszerek