Bejelentkezés

x
Search & Filters

Iced Earth

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1985

További képek

Biográfia: 

Az Iced Earth egy amerikai heavy metal-zenekar, melynek alapítója és mindmáig meghatározó zeneszerzője, szövegírója Jon Schaffer szólógitáros. A zenekar ötvözi munkásságában a thrash metal, a power metal, sőt a speed metal és a progresszív metal egyes stíluselemeit. A számos stílusjegyből fakadóan elemzések felfedezni vélik a brit heavy metal új hulláma alapvető befolyását az Iced Earth munkásságára. Kritikusaik szerint éppen a példaképekre való túlzott támaszkodás és a különböző zenei befolyások átvétele akadályozta meg, hogy valóban kiemelkedő zenekarává váljon. Ebben azonban minden bizonnyal szerepet játszott a sok tagcsere is.

A zenekart Jon Schaffer alapította 1984-ben Indianaban, akkor még Purgatory néven. Miután Jon 16 évesen elhagyta a szülői házat és egy autóbalesetben majdnem életét vesztette, úgy döntött, hogy életének eddigi nehézségeit és a megtapasztalt problémáit a zene által fejezi ki. Első demó-felvételeit még a Purgatoryval készítette, azonban mikor a csapat átköltözött Floridába, nevet kellett változtatniuk, ugyanis már létezett egy éppen akkor lemezszerződést kapott hasonló néven futó zenekar a térségben. Így született meg az Iced Earth, mely rögtön első demójával (Enter The Realm) magára vonta a Century Media figyelmét. A lemezszerződést követően 1991-ben látott napvilágot a zenekar nevét viselő debütáló album, mellyel nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is turnéztak (a Blind Guardian kíséretében), és ennek keretében Magyarországra is eljutottak.

A zenekar második albuma, az 1992-ben megjelent Night of the Stormrider hihetetlenül sikeresnek bizonyult. Történt ez annak ellenére, hogy az első lemez énekese, Gene Adam összekülönbözött a zenekarvezető Schafferrel és távozni kényszerült. Az album számai közül jópárat a zenekar (és természetesen a rajongótábor is) mindmáig a repertoár alapdalaként tart számon (Angels Holocaust, Stormrider, Travel in Stygian). A siker ellenére a zenekar a következő években nem tudott megegyezni kiadójával, illetve ismét énekes problámákkal küzdött, így csak három év múlva készült el a Burnt Offerings címre keresztelt lemez, melyen már a zenekar legmeghatározóbb hangja, az akkor még hosszú vörös hajjal büszkélkedő Matthew Barlow állt a mikrofon mögött. A lemezt alapvetően Dante "Isteni színjátéka" ihlette: számos közvetlen és közvetett utalást találunk a középkori szövegre a lemezen. Az albumot sokan az Iced Earth legsötétebb hangvételű albumának tartják. Miközben Európában és Japánban is jelentős sikereket ért el a banda, az Egyesült Államokban nem tudott áttörést elérni. Mindez megmutatkozott a zenészek többszöri és sűrű változásában is. (Erről lásd részletesen a zenekar tagjairól szóló részt.)

Barlow-val megkezdődött a zenekar legsikeresebb időszaka. A következő lemezek már a profizmusról és a megtalált összhangról szóltak. Egyértelmű volt, hogy az egyes hangszerek mögötti arcok cserélődésével is, egységes és önálló, saját hangzást tudott kialakítani a zenekar, köszönhetően Schaffer dalszerzői vénájának és Barlow hangjának. Ezekben az években született meg a későbbi "Wicked-Saga" első koncepciója (a Something Wicked This Way Comes lemez utolsó három tétele), valamint ekkor kerültek olyan mindmáig megkerülhetetlen dalok a banda repertoárjába, mint a Dark Saga, az I Died For You, a The Haunter, vagy a Melancholy. A zenekar egyik legszemélyesebb és legmegrázóbb száma is ezekhez az évekhez köthető: a Watching Over Me című dalban Schaffer legjobb gyermekkori barátjának elvesztését dolgozta fel. Az európai sikert a zenekar egy 3 CD-ből álló koncert-lemez kiadásával is megörökítette 1999-ben (Alive In Athens).

A zenekar sikerei ellenére az új évezred kezdetén váratlan fordulatot vett a történet: az énekes Matthew Barlow, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás nyomán megvált hosszú hajkoronájától, majd miután rögzítettek egy tribute-lemezt (melyen olyan előadók dalait dolgozták fel, mint a Judas Priest, a KISS, az AC/DC, az Iron Maiden vagy a Black Sabbath) az énekes 2003-ban otthagyta az együttest, hogy rendőri munkájának és a terrorizmus elleni küzdelemnek szentelhesse magát. Helyére az "örök helyettesítő", Tim "Ripper" Owens került, aki korábbi években többek között, Rob Halford távollétében, a Judas Priest énekese volt. Az új énekes a történelmi ihletésű The Glorious Burden című lemezen mutatkozott be a közönségnek és az Iced Earth karrierjének egyik legösszetettebb, legváltozatosabb lemezét sikerült vele elkészíteni, melynek kiemelkedő részét alkotja a Gettysburg hármas tétele. Ebből a későbbiek során önálló történelmi DVD-t is készített a zenekar.

A lemez központi témája, a háború és a hadviselés ugyanakkor - a politikai klíma következtében - éppen emiatt számos kritikát kapott. (A dalok közül több foglalkozik az amerikai függetlenségi nyilatkozattal, a polgárháború korával, vagy Napóleon és Waterloo kérdésével.) Barlow távozása és a hagyományos Iced Earth témák elhagyása (fantasy, horror) számos rajongót idegenített el a zenekartól. Az ő megnyerésükre kezdte el Schaffer kidolgozni a "Wicked-Saga" univerzumát. Első lépésként 2007 júniusában megjelentet az Overture Of The Wicked kislemez, majd a fantasy-ciklus hátterét felvázoló első koncept-lemez, a Framing Armageddon (Something Wicked Part 1). Miközben az új lemez alapvetően ismét pozitív kritikákat kapott, a zenekar sikeres európai turnét bonyolított és megkezdte a fantasy-ciklus második lemezének előkészítését, 2007 decemberében Schaffer - a rajongók kérésére és nyomására hivatkozva - visszahívta a zenekarba Matt Barlow énekest. A sajtóhírek már arról szóltak, hogy a "Wicked-Saga" második teljes albumát Barlow fogja felénekelni.

A nagy visszatérést követően a zenekar elkészítette az I Walk Among You kislemezt, mely előrevetítette az új stúdióalbum irányát is. Végül a The Crucible Of Man (Something Wicked Part 2) album 2008 őszén jelent meg. A zenekar ismét turnéra indult, melynek keretében a Saxon kíséretében hazánkba is újólag ellátogattak.

A Wicked-Saga

Az évek során Jon Schaffer dalainak egyik legjellegzetesebb szereplőjévé vált Set Abominae kitalált karaktere, a Wicked-Saga is alakja körül épül fel. A fantasy-sztori szerint a korai Something Wicked This Way Comes albumon megjelent dalok, valamint a 2007-es Framing Armageddon és a The Crucible Of Man lemez szerzeményei mintegy 12.000 év történetét mesélik el, mely során az emberiség invázióval jut a Föld birtokába, kiirtva az itt élő lényeket (Setians). Azonban a menekülni képes lények (Ten Thousand Strong) nemcsak elrejtőznek, de hatalmuknál fogva agymosással sújtják az emberiséget (The Clouding), majd asszimilálódnak az emberek közé és manipulálják történelmük menetét, megosztják őket és konfliktusokkal gyengítik összetartozásukat. Várakoznak az Antikrisztusnak tekintett Set Abominae megszületésére, mellyel a második lemez indít (a hatodik hónap hatodik napjának hatodik órájában látja meg a napvilágot). Folyamatosan készül a rá váró feladatra, mígnem minden küldetését teljesítve ő lesz a leghatalmasabb lény az univerzumban (Astral Beast), aki hatalma által beteljesíti az apokalipszist és az emberiség pusztulását. Az album azonban egy szebb jövő képével zárul az emberiség számára: Set Abominae is képes felismerni az emberiségben a lehetőséget, hogy túllépjen tökéletlenségén és új, közös jövőt építsen (Come What May).

A főszereplő alakja nemcsak eme három lemez borítóján, de az Alive in Athens koncert-lemezen, a Horror Show albumon, valamint a Tribute To The Gods feldolgozáslemezen is megjelenik. Emellett Schaffer bejelentette, hogy a rajongók várhatják a történet más formában való folytatását: elképzelhető egy (kép)regény, illetve egy jövőbeni film elkészítése is.
 

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Stu Block
ének
Jon Schaffer
ritmusgitár
vokál
Troy Seele
szólógitár
vokál
Luke Appleton
basszusgitár
vokál
Raphael Saini
dob