Bejelentkezés

x
Search & Filters

Jamiroquai

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1992

További képek

Biográfia: 

A Jamiroquait 1992-ben Derrick McKenzie dobos, Toby Smith billentyűs, Stuart Zender basszgitáros, Wallis Buchanan vibrafonos és az angol sajtó által nemes egyszerűséggel csak a 2000. év James Brownjának kikiáltott Jay Kay úr alakította. Nevük egyébként egy szóvicc, a jam (ami lekvártól örömzenéig át mindent jelenthet) és az irokéz nép összegyúrásából keletkezett. A higanymozgású srác vezette gárda első, az Acid Jazz Recordsnál megjelent When You Gonna Learn? című 1992-es kislemezük olyan szemtelen frissességgel robbant előbb a független kiadók rangsorán, majd pedig a hivatalos brit listákon is, amire azóta sem volt példa.

Funk, soul, jazz, R&B és klasszikus diszkó ihlette zenéjüket nagyon nehéz, ha nem lehetetlen kategorizálni. Indulásukkor még az éppen tomboló savas tánczenék kulturáltabb oldalhajtásába, az acid jazz kategóriájába próbálták belegyömöszölni a kritikusok. Azóta bebizonyosodott, esetükben sokkal többről van szó. Ok az elektronikát csak eszközként, nem pedig végső célként használják, hiszen az Incognito és a Brand New Heavies gárdájához hasonlóan valódi hangszeres muzsikát játszanak. A dob, a basszus, a billentyűsök hangzását remekül egészíti ki az ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo, amely a csak rájuk jellemző hangzás egyik védjegye. Éppen úgy, mint az énekes extravagáns keménykalapjai, kecsua indián sapkái, szőrmekucsmái, tökfödő i. 1998-ban például őt választották meg hazájában a legjobban öltözött popsztárnak.

De menjünk sorban. Az Emergency On Planet Earth című debütáló albumuk előzeteseként megjelent kislemezeiket (Too Young To Die, Blow Your Mind) éjjel nappal játszotta London legkedveltebb rádióadója, a Kiss FM. Így nem csoda, hogy a szövegeiben fajsúlyosabb dolgokat is feszegető nagylemez csak a szigetországban több, mint fél millió példányban kelt el, kiérdemelve ezzel hetekig tartó Number One helyezését. Azóta csaknem 11 millió hanghordozójuk talált gazdára világszerte. Ráadásul '93-ban őket választották az év felfedezettjének is. Így nem csoda, hogy az űrcowboy visszatérése olyan jól sikerült, hogy a Return Of The Spacecowboy egyből platina lett. Két év kihagyás következett, de a virtualitás témáját boncolgató Travelling Without Moving, és a róla kimásolt Cosmic Girl, Alright és a Virtual Insanity mind a mai napig tuti sikerek a táncparketteken is.

Persze a hírnév mellé nem kevés font sterling is járt, amely Jason fiút időközben Anglia száz leggazdagabb embere közé emelte. A napjait egykoron utcai bandákban múlató csóró ma gond nélkül hódolhat egyetlen szenvedélyének, a méregdrága sportautók vezetésének. Sebességmániáját a Cosmic Girl klipjében is bemutatta, kedvenc Testarossájának volánja mögött. Emellett még egy Ferrari, három BMW, egy Aston Martin, egy Lamborghini és egy Mercedes porosodik garázsában. Persze nem maradt hutlen harcos természetvédő voltához sem, hiszen valamennyi autója katalizátoros. A globális világproblémák egyébként rendre visszaköszönnek dalszövegeiben is, nem túl hízelgő képet festve a fejlett ipari országok környezetpolitikájáról.

1998-ban aztán Amerika is behódolt a Jamiroquai előtt. Bizonyíték volt erre a 40. Grammy-díj átadó ünnepsége is, ahol a Virtual Insanity elismeréséül nekik adták át a legjobb együttesnek járó arany gramofont. Aztán jött a méret a lényeg, na meg Godzilla fenesége, kinek szintén ők húzták egyik talpalávalóját. A Deeper Underground természetesen hallható negyedik, Syncronized című albumukon is, amin a '70-es évek érzésvilágát elegyítik az új évezred hangzásával. A felvételek már a basszusgitáros-társzerző Stuart Zender nélkül fejeződtek be, mivel ő előbb az All Saints üdvöskéjét, Melanie Blatt kisasszonyt vezette oltár elé, majd pedig saját zenekar alapításába fogott. Így a félig kész dalokat Jay a kukába dobhatta, elkerülendő a jogi hercehurcát, no meg az esetleges kártérítést.

Ettől függetlenül a Jamiroquai ‘99 nyarán dobozolt hőségkonzerve, a Canned Heat beváltotta az előzetes várakozásokat. Videójából pedig megtudhattuk, Jay Kayre nem vonatkozik Newton egyetlen tétele sem, hiszen rendre gravitációt sutba dobó mozgásával kápráztatja el a nézőket. Azóta két újabb kislemezt dobtak piacra a fiúk: Supersonic, King For A Day. Ez utóbbiról egyébként még Jay nagy példaképe, Stevie Wonder is elismerően szólt.

Videók

  • Jamiroquai - Virtual Insanity
  • Jamiroquai - White Knuckle Ride
  • Jamiroquai - Runaway
  • Jamiroquai - Blue Skies
  • Jamiroquai - Half The Man
  • Jamiroquai - Seven Days In Sunny June
  • Jamiroquai - (Don't) Give Hate A Chance
  • Jamiroquai - Little L
  • Jamiroquai - You Give Me Something
  • Jamiroquai - Black Capricorn Day

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Jason Kay
ének
Rob Harris
gitár
Matt Johnson
billentyűsök
Paul Turner
basszusgitár
Derrick McKenzie
dob
Sola Akingbola
ütőhangszerek
Lorraine McIntosh, Hazel Fernandez, Valerie Etienne
vokál