Bejelentkezés

x
Search & Filters

acid jazz

Az Acid jazz egy könnyűzenei stílus, ami a jazz, a funk és a hip hop elemeit ötvözi. Jellemzője a loopolt (ismétlődő, repetitív) alap. Az Egyesült Királyságban alakult ki a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulópontján, a jazz-funk és az elektronikus tánczene házasságából. Az acid jazz atyjainak olyan jazz-funk zenészeket tartanak, mint Roy Ayers, Donald Byrd és Grant Green. Az acid jazz emellett csekélyebb soul, house, acid rock és diszkó hatásokkal is bír.

Bár az acid jazz műfaján belül számos elektronikus kompozíció is szerepel (néha samplerezéssel vagy DJ-vel), legtöbbször azért élő zenészek játsszák ezt a stílust. Olyan zenekarok, mint a Jamiroquai, a The Brand New Heavies, a Los Amigos Invicibles és az Incognito gyakran használnak jazzes harmóniameneteket számaikban.

Az acid jazz "mozgalom" ezen felül ráirányította a figyelmet a jazz-funkra, a fúziós jazzre és a soul jazzre olyan DJ-k segítségével, mint Norman Jay, Gilles Peterson vagy Patrick Forge. Az ilyen DJ-ket "rare groove sírásóknak" vagy "Cataroos"-nak is nevezik.