Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kerecsen

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2004

További képek

Biográfia: 

A zenekar 2004-ben alakult Komáromban a Good Moon Rising zenekar romjain. Kezdetben Rising név alatt klasszikus rock-metál feldolgozásokat játszott (Hendrix, Deep Purple, Black Sabbath, AC/DC, P.Mobil, P.Box, Piramis, Cream stb.). Az akkori felállás trió volt, ahogyan ma is az. Idővel jöttek a saját számok és a zenekar felvette az igazán kifejező Kerecsen nevet.

Ahogy azt a legtöbb hasonszőrű banda teszi, a Kerecsen is elkezdett tehetségkutatózni, amelyeket aztán rendszerint meg is nyert. 2005-ben elkészült egy 7 számos demó cd „…örvénylő folyón át ível a híd” címmel, amelyre kitűnő kritikákat kapott különböző zenei és egyéb lapokban (HammerWorld, RockInform, Demokrata stb).

Az évek folyamatos koncertezéssel teltek Magyarországon, valamint a Felvidéken. A zenekar olyan hírességek előtt lépett fel, mint például a Tankcsapda, a P. Mobil, a Piramis, Kormorán, Ismerős Arcok, Deák Bill Gyula. Több magyarországi és felvidéki fesztiválon is bemutatkozott, mint például a Rockmaraton, Tősfeszt (Kecskemét), Klikkfeszt (Érsekújvár, Kamocsa – Felvidék), Magyar Sziget, Generációk Találkozása Zoboralja (Felvidék), Felvidéki Magyar Sziget, Pannónia Fesztivál.

2008-ban a budapesti Utópia és a HaveRock stúdiókban került sor újabb négy számos demó cd felvételére. A kezdeti trió felállás (Varga Zsolt –ének, gitár, Gáspár „Hangya” Krisztián – basszus, Tokár Gábor – dob) 2009-ig tartott.

Ezt követően történt egy dobos váltás (Bukai László), majd hamarosan két énekesnővel bővült a tagság (Kobza Katalin és Dobos Boglárka). A női énekhangok hatására némileg árnyaltabb lett a hangzás. Ekkor kerültek a zenekar repertoárjába magyar népdal-feldolgozások, melyek azóta is a koncertek részét képezik.  Mivel akkoriban úgy tűnt, hogy a zenekar hangzása veszített „keménységéből”, ismét bővült a tagság. Így került a Kerecsenbe Tóth Péter gitáros. Ez a felállás hellyel-közzel 2 évig működött, volt jó néhány sikeres koncert és készültek az új nóták.

2010-ben a zenekarból kilépett az egyik alapító Gáspár Krisztián, helyére Kuszák Tibor basszusgitáros került, majd az énekesnők is távoztak. A dobos helyét 2011-ben Kribusz László vette át, majd 2012-ben a jelenlegi dobosunk, Fazika Petyó. Ugyanebben az évben távozott a zenekarból Tóth Péter gitáros is, így mára ismét a jól bevált trió formációban nyomul a zenekar.

2013-ban a Kerecsen egy négy-számos próbatermi demót rögzített, amelyen két saját dal (Emese álma, Nem vagyok…), egy moldvai népdal feldolgozás (Hazám, hazám) és egy középkori egyházi ének feldolgozás (Militaris congratulatio) hallható.  Ez a demó felvétel is rendkívül kedvező kritikát kapott a HammerWorld magazin Demonstráció rovatában.

A Kerecsen zeneiségét tekintve leginkább a rock-metal kategóriába sorolható be, némi népzenei hatásokkal és igényes szövegvilággal. Mindamellett, hogy a zenében érezhetőek a műfaj 70-es-80-as évek magyar és külföldi zenekarainak hatásai, a Kerecsen zenéje egyedinek mondható. Nem követi az aktuális trendeket, de nem is tűnik idejét múltnak. 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Varga Zsolt
ének
szólógitár
Kuszák Tibor
basszusgitár
Fazika Petyó
dob