Bejelentkezés

x
Search & Filters

Millenniumi Földalatti Vasút

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

Andrej Kiszeljov gitáros, Döbrentey Zsolt szövegíró animátor, és Mészáros Péter szintén gitáros felállásával indult a zenekar 1982 körül.

Ebbe az induló formációba szerveződött Nagy Péter dobos, Erdeős Péter gitáros, Hurtág Gábor szaxofonos, és a tragikus sorsú Pleskó Tibor basszusgitáros (a 90-es évek vége felé meghalt az U.S.A.-ban).

1982-1985 közötti első szakaszát a zenekar életének a nyers indulat és a politikai attitűd direkt kifejezése írja le. Mindeközben Tóth József ütőhangszeresi és énekesi posztot is betöltött, illetve időnként Bognár Mariann és Kassai Amarill vokálozott. Először '83-ban léptek a nyilvánosság elé egy kidolgozott műsorral.

1984-ben lett Sándor Péter a basszusgitáros, illetve ugyanekkor érkezett szintetizátorral Kelényi Gábor is.

1985-ben az új dobos Kreutz László lett. Ebben az évben jött a zenekarba Németh Róbert szaxofonos. Ettől az évtől kezdődik a második szakasz, melyet a belügyes beavatkozás után az indirekt és asszociatív tartalmak és az ennek megfelelő zenei forma keresése jellemezte. Tóth "Csüli" Zoltán 2 évig helyettesíti Kreutz Lászlót, az élő felvételeken ebben az időben Dorozsmai Péter hallható.

1987-ben Takáts Tamás vendégeskedett egy ideig itt, énekhangját a '87-es felvétel őrzi.

1989-ben kezdődik a zenekar életének harmadik szakasza: a hangadók életciklusának megfelelő elaborációs tendenciák uralkodnak. A csapatban Kiszeljov, Kreutz, Teve, Kelényi játszanak. Sándor Péter helyére aztán Major Béla kerül.

A 90-es évek elején Virth Bea énekelt a Szemétzene című kazettán.

1990-93 között sokat koncertezett a zenekar a Fekete Lyukban, a Tilos az Á-ban és Pécsett. Időegyeztetési problémák miatt egyre nehezebb lett a koncertezés. Az akkori felállás: Kiszeljov, Döbrentey, Kelényi, Tóth, Kreutz, Sárközi Zoltán (gitár), Virth Bea.

Az 1992-es felvételen Major Béla a basszusgitáros.

1998-ban rövid ideig Németh János pécsi színész énekelt, és ezen a felvételen Döbrentey Zsolt, és Tóth József is bevillantják orgánumukat.

A későbbi énekes Kovács Gyöngyvér lett. A zenekar története 1995-ben ért véget, bár egy felvételre még sor került Kiszeljov és Sándor által.

A csapat történetében a zenék zömét Kiszeljov, Kelényi, Kreutz, Sándor Péter, a szövegeket pedig Döbrentey, Kiszeljov, Kelényi, Tóth József írta. Felhasználtak idegen szövegeket is, így pl. R.D. Laingtól és és Ernst Jandltól is.

Videók

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Tóth József
ének
Virth Bea
ének
Andrej Kiszeljov
gitár
Sárközi Zoltán
gitár
Kelényi Gábor
szintetizátor
Major Béla
basszusgitár
Kreutz László
dobok