Bejelentkezés

x
Search & Filters

Muse

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1994

További képek

Biográfia: 

A Muse tagjai az angliai Devon megyében található Teignmouth kisvárosból származnak, ami sokáig gátat szabott céljaiknak, de végső soron el is indította őket a pályán: a külvilág számára csak turistacélpontként ismert város -jobb szórakozási lehetőség nem révén- inspirálta őket a zenei fejlődésben; ez jelentette számukra az egyetlen "kiutat".

A zenekar tagjai mind más együttesekben kezdték, míg tizenéves koruk körül kialakult a végleges felállás, ami mindmáig változatlan. Indulásuk szempontjából meghatározó volt egy helyi zenekar verseny, amelyet botrányos viselkedésükkel, valamint kinézetükkel, saját maguk legnagyobb meglepetésére megnyertek. Ezek után kezdtek komolyan gondolkodni a folytatáson, és különböző helyi bárokban, kisebb klubokban szórakoztatták – a sokszor nem túl érdeklődő – közönséget. Egy ilyen alkalommal fedezték fel őket, ezután rögtön szerződést ajánlottak nekik.

Az áttörés, út a siker felé (EP-k és a Showbiz-album)

Felfedezésükkor hajdani, véleményük szerint is igen sikertelenül megválasztott nevüket(Rocket Baby Dolls) Muse-ra változtatták; ez a név tág jelentésköre és csengése miatt is jó választásnak tűnt, és később bizonyult is. Úgy döntöttek a karriert előtérbe helyezik az egyetemmel szemben, így Dennis Smith segítségével elkészíthették első EP-jüket, ami a Dangerous kiadónál került terjesztésre. A második, Muscle Museumra keresztelt EP-lemez, valamint a szokatlan énektémák és előadásmód felkeltette a hallgatóság, és főleg először a szakmabeliek, így többek között az elismert zenei újságíró, Steve Lamacq és a brit zenei magazinok legismertebbikke, az NME figyelmét is. Dennis Smith újraalapított kiadójához, a Taste Mediahoz szerződtek; függetlenségüket megőrizendő, a mai napig nem változtattak döntésükön. Az EP sikerén felbuzdulva kapkodtak értük a kiadók: az amerikai kontinensen Madonna független cégéhez, a Maverick Records-hoz kerültek, majd egy kisebb amerikai koncertkörút után a Taste Media Európában és Ausztráliában is szerződést ajánlott nekik. A debütáló albumot a többek között előzőleg a Radioheaddel (The Bends) és a Verve-vel (Storm In Heaven) együtt dolgozó John Leckie producelte, és a Showbiz nevet kapta. A bemutatkozásra sokan próbálták ráhúzni a "radiohead-címkét", és valóban: a zenekar nagy hatással volt a Muse-ra, de a banda kétségtelenül egy egészen eredeti, és újszerű hangzásvilágot alkotott meg. A Showbiz jó eredménnyel kecsegtetett, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: A Taste Media olyan nevekkel szerepeltette együtt őket, mint a Red Hot Chili Peppers, vagy a Foo Fighters-az Egyesült Államokban, míg 1999-ben és 2000-ben az összes nagyobb európai fesztiválon jelen voltak, Kelet-Európában ezzel különösen nagy rajongótáborra szert téve. A Muse 2006-os albumán szerepelt a Supermassive Black Hole című szám, amelyet felajánlottak a Twilight (Alkonyat) című film zenéi közé.

Visszatérés

Bár korábban a Muse tagjai cáfolták, hogy 2009 szeptemberre, vagy akár egyáltalán még azévben megjelenne az új lemez, májusra kiderült, mégiscsak ekkorra várható a dolog, és most már címét is nyilvánosságra hozták: ‘The Resistance’. A korong megjelenése után egy nagy európai turnét is beígértek, és Matt Bellamy egy a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az album törénetét George Orwell '1984' című könyve inspirálta. A pontos megjelenési dátum végül szeptember 14 lett, és július közepén egy regisztrációhoz kötött oldalon már bele lehetett hallgatni a lemez első dalába, a 'United States of Eurasia'-ba. A lemez első kislemezdala az 'Uprising' augusztus 3-án debütált a brit rádiókban.
 

Videók

  • Muse - Hysteria
  • Muse - Undisclosed Desires
  • Muse - Bliss
  • Muse - Neutron Star Collision
  • Muse - Uprising
  • Muse - New Born
  • Muse - Time Is Running Out
  • Muse - Resistance
  • Muse - Unintended
  • Muse - Feeling Good

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Matthew Bellamy
ének
gitár
zongora
billentyűsök
Christopher Wolstenholme
basszusgitár
vokál
ritmusgitár
harmónika
Dominic Howard
dob
ütőhangszerek
szintetizátor