Bejelentkezés

x
Search & Filters

Sear Bliss

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993

További képek

Biográfia: 

A Sear Blisst 1993 őszén az akkor 15 éves Nagy András alapította az Extreme Deformity death metal zenekar volt basszusgitárosával Tóth Csabával közösen. Az első felállást kiteljesítő Barbarics János gitáros és Keibinger Norbert dobos az ugyancsak death metalt játszó Animosityből érkeztek. Tóth Csaba hamar távozik, így Nagy András átveszi a basszusgitáros posztját. A Sear Bliss ezzel egyidőben további tagokkal bővült. Csejtei Zoltán énekes és Csejtei Csaba gitáros az Extreme Deformity-t hagyta ott a Sear Bliss kedvéért, a szintetizátoros Winter és a trombitás Szűcs Gergely csatlakozásával pedig egy teljesen egyedi felállás jött létre. A zenekar nevét Nagy András egy Baudelaire-versben találta meg, a zenekar logóját pedig Winter készítette el.

1995 áprilisában Keibinger Norbert dobos kilép, miközben a zenekar az első demó dalain dolgozik. Mivel a felvételekig már kevés idő van hátra, ezért az Extreme Deformity dobosa, Bertalan Balázs segíti ki őket a stúdióban. A The Pagan Winter címmel májusban megjelent demó az európai extrém metal kiadókhoz is eljut és a holland Mascot három albumra szóló lemezszerződést ajánl a szombathelyi srácoknak. Winter rövid időre távozik a zenekarból, hogy saját zenei elképzelésein dolgozzon, de hamarosan visszatér. Eközben más posztokon is van mozgolódás a csapatban. Csejtei Zoltán beül a dobok mögé, az énekes így újra Nagy András lesz, aki továbbra is basszusgitározik. Augusztusban először játszik koncerten a Sear Bliss. Nem lépnek túl gyakran a nyilvánosság elé. 1995-ben és 1996-ban is csupán kettő-kettő koncertet vállalnak. 1996 elején már a bemutatkozó album felvételeivel foglalkoznak a szombathelyi LMS stúdióban Domby Bertalan és Vida Ferenc hangmérnökökkel.

A Sear Bliss első nagylemeze 1996 augusztusában jelent meg Phantoms címmel. A neves holland metal magazin, az Aardshock a "hónap lemezének" választja az albumot. Ez volt az első (és egyetlen) alkalom a magazin történetében, hogy egy black metal album kapta ezt a megtisztelő címet. Emellett német és brit magazinokban is pozitív kritikákat kapott a lemez, valamint interjúk jelentek meg a zenekarral a Terrorizer és a Rock Hard magazinokban. Az "Aeons of Desolation" dal válogatásalbumokra is felkerül. A tízezer példányban elkelt Phantoms album kedvező fogadtatásának köszönhetően a következő év nyitányaként a Mascot a The Pagan Winter demót kiadja cd-n, megtoldva egy friss szerzeménnyel. Ez a bónusz dal a 12-perces "In The Shadow of Another World", amely egy teljes albumnyi, soha ki nem adott számokat tartalmazó próbatermi felvétel alapján lett kidolgozva.1997 február-márciusban első európai koncertjeit játssza a Sear Bliss a svéd Marduk előzenekaraként. A turné végeztével azonban a Csejtei fivérek kiléptek a zenekarból, majd rövidesen Winter is távozott. Az új tagok Schönberger Zoltán dobos és Scheer "Max" Viktor gitáros, a billentyűs hangszerek kezelését pedig Szűcs Gergely trombitás vette át. A következő albumot már a holland Beaufort stúdióban rögzítették, külföldi szakemberrel, bár a lemez keverését meg kellett ismételni, mert az első változat kiábrándította a zenekart. A Phantoms album gyors black metal dalaival ellentétben az 1998-as The Haunting atmoszférikus hangulatú, változatosabb anyag lett, mely megosztotta a rajongókat, de egyben új érdeklődőket is vonzott a Sear Bliss táborába.

A lemez élő bemutatására a zenekar lehetőséget kap egy háromhetes európai turnéra a norvég Ancienttel, de civil elfoglaltságaik miatt le kellett mondaniuk a részvételt. Decemberben viszont jubileumi koncerttel, pezsgőlocsolással, tortadobálással ünneplik Budapesten a Sear Bliss fennállásának 5. évfordulóját. Mivel a The Haunting megjelenésével a Sear Bliss kitöltötte a Mascot-szerződést, a következő album számára új kiadót kellett találni. A kiadókereséshez egy négyszámos promóciós felvételt készítenek új számokkal 1999 márciusában. A zenekar azonban újra tagcseréken esik át. Előbb Scheer Viktortól válnak meg, majd személyes ellentétek miatt a kezdetek óta Sear Bliss tag Barbarics János gitáros és Szűcs Gergely trombitás/szintis is kilépnek. A koncerteken kisegítő zenészek pótolják a távozókat. Nagy András basszer/énekes mellett ekkor egyedül Schönberger Zoltán dobos tagja hivatalosan a Sear Blissnek, de hamarosan csatlakozik hozzájuk Horváth P. András gitáros.2000 elején a Sear Bliss két újabb dalt rögzít Szombathelyen a Home stúdióban, de a harmadik stúdióalbum felvételei csak az év végén kezdődhetnek meg. Neubrandt István gitáros és Pál Zoltán harsonás csatlakozik a Sear Blisshez, és velük készül el a 2001-es keltezésű Grand Destiny nagylemez, amelyre a győri Nephilim lemezkiadóval kötnek szerződést. Azonban még a megjelenés előtt távozik Horváth András, akit a régi társ Csejtei Csaba vált. Később Ziskó Olivér (Cavum) lesz az új billentyűs.

A Grand Destiny kedvező fogadtatásra talált itthon és külföldön egyaránt, és a zenekar újra egy nyugati céggel tárgyalt a jövőről. A korábbi Sear Bliss lemezek amerikai terjesztését végző Red Stream kiadó lelkesedése végül egy háromlemezes szerződésben öltött testet. Első lépésként az Államokban is megjelentették (az eredeti kiadáshoz képest majd' egy év elteltével) a Grand Destiny albumot. A Sear Bliss azonban már az új dalokon dolgozik. A március-áprilisi felvételeket követően 2002 októberében jelenik meg az intenzív black metal témákhoz visszakanyarodó negyedik Sear Bliss album Forsaken Symphony címmel. Nem csak a tengerentúlon és Nyugat-Európában, de az orosz Iron Musicnak köszönhetően a balti államokban és Oroszországban is kapható a lemez.

A zenekar ismét fellép a cseh Brutal Assault fesztiválon, a lemezbemutató turnén pedig a szintén Kelet-Európából sikeresen kitört lett Skyforger a Sear Bliss partnere a kontinens klubjaiban. 2003 márciusában először turnéznak főzenekarként a Benelux-államokban, majd áprilisban a Marduk, az Immolation és a Malevolent Creation előzenekaraként játsszanak Pesten. A koncertidőszakot követően már a következő album felvételein dolgozik a Sear Bliss a HSB stúdióban, ráadásul az időközben elismert hangmérnökként is nevet szerzett Scheer "Max" Viktor segíti őket.

2004. február 22-én Budapesten tartották a Sear Bliss 10 éves jubileumi koncertjét. A koncerten a jelenlegi felállást kiegészítve régi tagok is csatlakoztak a zenekarhoz a színpadon. Az előadásról videófelvétel készült, amely később a Decade of Perdition dvd-n látott napvilágot egy a zenekar történetét elmesélő közel háromnegyedórás dokumentumfilmmel együtt.

Augusztusban megjelenik az új album Glory and Perdition címmel, melynek két dalában ("Birth of Eternity" és "Shores of Death") a Tormentor és Mayhem zenekarok legendás frontembere Csihar Attila vendégszerepel. Az album világszerte pozitív kritikákat kap, közben pedig a "Two Worlds Collide" dalra elkészül a Sear Bliss első hivatalos videoklipje.A legutóbbi album sikerei ellenére Csejtei Csaba gitáros ismét távozik a zenekarból. A helyére Kovács Péter érkezik. Azonban 2006 legnagyobb híre a Sear Bliss táborban, hogy a zenekar a brit Candlelight Recordshoz szerződik, akik a stílus egyik legerősebb kiadója. Közben egy másik szerződés is köttetik, mégpedig a holland Vic Recordsszal, akik a három Mascot-kiadós album (The Pagan Winter, Phantoms, The Haunting) remasterizált és bónuszolt újrakiadását vállalták. A The Haunting egyes részeit ráadásul a Sear Bliss újra rögzítette, de ezek a kiadványok ezidáig még nem kerültek forgalomba.

Sheer Viktor produceri irányítása mellett 2007 márciusától készült a sorrendben hatodik Sear Bliss album, ezúttal már a Candlelight számára. Minden eddiginél hosszabb, négyhónapos munkát követően a The Arcane Odyssey album szeptember 24-én jelent meg. A lemez több külföldi szaklapban és internetes oldalon is megszerzi a "hónap lemeze" címet, a magyar internetes metal-portálok pedig "az év albumának" választották a Hungarian Metal Awards szavazáson.

A koncertekkel telezsúfolt 2008-as év fő attrakciója a 15 éves jubileumi koncert, melyet a budapesti Avalon klubban rendeztek meg. A november végi koncert különlegessége volt, hogy 11 év után az eredeti Sear Bliss felállás is színpadra lépett a Csejtei-testvérekkel, Winterrel és Szűcs Gergellyel. A koncertről videófelvétel is készült, melyet dvd-n terveznek megjelentetni.

Még a jubileumi buli előtt távozott Kovács Péter gitáros. A megüresedett posztot a Watch My Dying zenekarból Kovács Attila töltötte be, aki 2009 márciusa óta számít hivatalosan is a Sear Bliss tagjának, miután kilépett a WMD-ból.

A Vic Records februárban a Glory and Perdition, áprilisban pedig a Forsaken Symphony albumokat jelentette meg újból Európában, mivel az eredetileg Red Stream kiadású anyagok korábban nagyrészt csak az USA-ban kerültek terjesztésre. A Forsaken Symphony lemezt a neves svéd metal zenész és hangmérnök Dan Swanö remaszterelte az újrakiadáshoz.

2009 augusztus végén a rajongók számára teljesen váratlanul megbomlott a Sear Bliss egysége és a zenekaralapító Nagy András egyedül maradt. A távozó tagok együtt indítanak be új zenekart. Az év további részében a koncerteken korábbi Sear Bliss zenészek segítik ki a frontembert, így visszatérnek a zenekar soraiba Barbarics János és Csejtei Csaba gitárosok, valamint dobosként Ziskó Olivér. Decemberre Bruszel Balázs személyében egy trombitás is csatlakozott a Sear Blisshez.

2011. július 21-én megkezdődtek a hetedik Sear Bliss-album felvételei. Két hónap folyamatos stúdiózást követően készült el az Eternal Recurrence címre keresztelt, kísérletezős hangvételű anyag, amely 2012 januárjában jelent meg Eternal Recurrence címmel.

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Nagy András
ének
basszusgitár
szintetizátor
Barbarics János
gitár
Csejtei Csaba
gitár
Bruszel Balázs
trombita
Ziskó Olivér
dob