Bejelentkezés

x
Search & Filters

Takáts Tamás Blues Band

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1990

További képek

Biográfia: 

A Takáts Tamás Dirty Blues Band 1990-ben alakult. A zenekar alapvető felállása a következő volt: Takáts Tamás (ének, dob), Gál Gábor (gitár), Vasvári Béla (basszusgitár), Ferenczi György (szájharmonika). Országszerte minden jelentős blues-fesztiválon szerepeltek, s felkéréseket kaptak számos klubkoncertre (jelentősebb helyek pl. Eötvös-klub, MOGÜRT, Fiatal Művészek Klubja).

1991-ben jelent meg az első lemez Dirty Blues Band I. címen, az angol nyelvű CD-n az 1930-as és 90-es évek közötti időszak híres blues-előadóinak dalai közül tizenegy feldolgozás szerepel.

1991-ben a zenekar fúvósokkal bővült. Ekkor már saját dalok születtek, amint az egy 1993-ban megjelent albumon hallható is; a lemez címe: Dirty Blues Band 2.

A budapesti klubokban adott koncerteken az egyre karakteresebb saját zene mellett továbbra is szóltak a külföldi előadók számai.

A következő lemez 1995-ben jelent meg Húzom az igát címmel, amelyen már Giret Gábor basszusgitározott, Engler Ferenc szájharmonikázott és Idrányi Barna dobolt.

Ezt követte – már Gyenge Lajos dobolásával – a főként külföldi előadóktól interpretált dalokat bemutató Élő Blues 1996-ban.

Szintén 1996-ban jelent meg az Indulok tovább című CD, itt már Patyi Sándor basszusgitározott.

1999-ben készült a Megöl a vágy.

2000-ben – az együttes tíz éves fennállását-működését megünneplendő – került kiadásra a Best of című válogatáslemez. Ugyanezen alkalomból a Petőfi Csarnokban megrendezett nagyszabású koncerten lépett fel a zenekar – a színpadon megjelentek a régi tagok, illetve a zenekarhoz közel álló zenésztársak.

1998 óta Mike Zsolt ül a dobok mögött.

2007-ben Engler Ferenc kivált a zenekarból.

A zenekar jelenlegi felállása: Takáts Tamás (ének, gitár, szájharmonika), Gál Gábor (gitár), Patyi Sándor (basszusgitár), Mike Zsolt (dob).

A Blues Band tevékenységére mindig jellemző volt, hogy kisebb klubokban, szabadtéri rendezvényeken, és sokezer főt befogadó, nagyszínpados produkciók során egyaránt megállta a helyét, „megtalálta a hangot”. A zenészek szakmai tudásuk mellett igazolták ezzel azon meggyőződésük igazságát is, hogy a valódi hangszereken, valódi zenészek által előadott zenére, a saját hangján éneklő valódi énekesre mindig van igény.

Szakmai elismerést jelentett a zenekar számára, hogy az évek során több jelentős, Magyarországon koncertező külföldi zenekar előzenekaraként is játszott: Bryan May (Queen), Alvin Lee (Ten Years After), Eric Burdon (Animals), John Mayall, James Brown. A Dirty Blues Band Európa zenekarai közül elsőként játszott a Rolling Stones előtt Budapesten.

Az elmúlt évek számtalan koncertje után (melyek közül kiemelkednek például az óbudai Sziget Fesztiválon 1992-től rendszeresen adott koncertek, az 1997-es bécsi Közép-Kelet-Európai Kulturális Fesztiválon, a 2002-es finnországi Puistoblues Fest-en való fellépések) 2008-ra időszerűvé vált egy új album létrehozása, áprilisban elkezdődtek az erre irányuló stúdió-munkák.

Takáts Tamás:

Rock -és bluesénekes. 1957. június 20-án született.

Textilipari szakközépiskolai érettségi és egy év Tanítóképző után fejezte be iskolai tanulmányait. Azóta az élettől tanul és hívő keresztényként a Szentírásból.

6 éves korától igazolt versenyző volt a Ferencvárosi Torna Klubban úszóként, később vízilabdásként. A futballt utálja! 2 évig evezett a Csepel S.C.-ben. Dolgozott textiliparban, gépkezelőként, figuránsként a Geodéziai Vállalatnál, az MTV sportosztályán felvétel vezetőként. Egyszer tetőfedő felmérőként (kamu állás volt) egy téeszben.

1977 óta hivatásosként zenél (Oszk, majd ORI vizsga).

Első magyar koncert élményeit egy rövid Bem rakparti Mini klub tagság során szerzi, majd a Marczibányi téri Interbrass Clubban folytatódnak, mígnem a Siryus együttes fanatikus rajongói közt állapodik meg. Ezóta veti meg mélységesen a magyar hanglemezkiadást és közízlést.

Játszott a Forma 1, a Senátor, az East és a Karthago együttesben.

1989 végén alakítja meg régi barátjával, Gál Gáborral első saját zenekarát, a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et.

Ebben a korszakban találkozik, főleg előzenekarként olyan legendás előadókkal, mint John Mayall, Erick Burdon, Joe Cocker, James Brown, Brian May, az azóta elhunyt Cozzy Powel és a Champion Jack Pupre valamint Tina Turner és Sam Brawn (még az EAST-tel).

1995-ben születik második gyermeke, Marci. Ebben az évben a a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et választja a Rolling Stones budapesti előzenekarának - első nem angol anyanyelvű zenekarként.

3 gyermeke van: Máté, (kedvenc zenéi:Mozart, Beatles) Marci, (kedvenc zenéi: Greenday, Karthagó) Luca (kedvencek: Friderika,  Apa bármi zenéje és a Vuk)

Takáts Tamás kedvencei: Charlie Parker, a Beatles és Neil Young. De azért a Yes-t és a Jethro Tull-t, valamint Miles Davis-t meg a Mahavisnu Orchestrá-t is nagyon szereti! Blues pedig minden mennyiségben hallgat. Különös tekintettel az akusztikus hangszerekre. (Nagybőgő, akusztikus gitár, dobsöprű, herfli, stb.) Kedveli a Reggie zenét is.

Amiben teljesen egyezik az egész család izlése, hogy mind tiszta szívvel utálják az acid-house-technó-t, különös tekintettel az úgynevezett "tuc-tuc" dj-borzalmakra, meg a káromkodásra.

,,Ez mind az együgyű, meg a bunkócska emberek szórakozása, szokása és ezektől távol tartjuk magunkat! (Nehogy mi is elbutuljunk)"  (Takáts Tamás)

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Takáts Tamás
ének
gitár
szájharmónika
Gál Gábor
gitár
Patyi Sándor
basszusgitár
Mike Zsolt
dob