Bejelentkezés

x
Search & Filters

Jason Newsted (Metallica, Flotsam & Jetsam, Voivod, Newsted, Echobrain)

Születés / Halálozási dátum: 
1963. március 04. hétfő
Születési hely: 
Battle Creek (Michigan) - USA
Zenekar: 

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Jason Curtis Newsted (Michigan, Battle Creek, 1963. március 4. –), amerikai basszusgitáros, a Metallica egykori tagja. Jelenleg Newsted nevű zenekarában játszik.

Flotsam and Jetsam (1982–1986)

Jason a Flotsam and Jetsam tagjaként vált ismertté, amelynek 1982-1986 között volt tagja. A bandával 1986-ban kiadta a Doomsday for the Deciever című lemezt. Az albumon hallható szövegek és zene nagy részét Newsted szerezte. Ezt megelőzően 1985-ben két demófelvételt (Iron Tears illetve Metal Shock címmel) is rögzítettek.

Metallica (1986–2001)

A Metallica korábbi basszusgitárosa Cliff Burton volt, aki 1986-ban tragikus baleset során elhunyt, az ő helyére került Jason. Több mint 30 basszert hallgattak meg, közülük lett befutó. A meghallgatásra az összes Metallica-számot megtanulta, így amikor a többiek megkérdezték tőle, hogy melyiket játsszák, azt felelte: "Amelyiket akarjátok".

Első Metallica-lemez, amelyen a játéka hallható, az 1987-es Garage Days Re-Revisited kislemez, ezen a zenekar feldolgozásokat játszott. Az 1988-as …And Justice for All volt az első olyan Metallica album, amin játszott. A lemezt komoly kritikák érték a hangzása miatt - ugyanis a basszusgitár egyáltalán nem hallható rajta. Ez részben a keverés következménye, részben pedig az okozza, hogy a basszusgitár szigorúan követi a ritmusgitárt, így nem különíthető el attól.

Newstedet mindig úgy kezelték, mint az új fiút a csapatból, erre utal a "Newkid" becenév is, amelyen sokáig emlegették a többiek. Saját elmondása szerint soha nem érezte igazán jól magát, még abba is beleszóltak, hogy milyen basszusszólókat játsszon. Az ötleteit nem nagyon használták fel, összesen 3 dalban - az 1988-as …And Justice for Allon a Blackenedben, az 1991-es Metallica című albumon a My Friend of Miseryben, és az 1997-es Reloadon a Where Wild Things Are-ban - szerepelt szerzőként. A Metallica az ő idején érte el az igazán nagy sikereket, tagjai ekkor váltak szupersztárokká, nem mellesleg 5 Grammy-díjat is hazavihettek. Newsted a Garage Days EP mellett 6 albumon játszott (…And Justice for All, Metallica, Load, Reload, Garage Inc. és S&M), amelyek összesen több mint 55 millió példányban keltek el. Több mint ezer koncerten lépett fel a Metallica tagjaként.

Ozzy Band és Voivod (2001–2006)

Newstedet soha nem elégítette ki a Metallicában betöltött szerepe, ezért gyakran zenélt különböző alkalmi formációkban. 2000-ben létrehozta az Echobrain zenekart. Egy, a Playboyban megjelent interjúban Jason elmondta, hogy tervezi, hogy lemezt is készítsen az Echobrainnel, ami felbőszítette James Hetfieldet, aki úgy vélte, ezzel gyengítené a Metallicát. A vita oda vezetett, hogy 2001. január 17-én Jason bejelentette, elhagyja a bandát. Később egy interjúban bevallotta, hogy amennyiben James Hetfield hívta volna, visszatért volna.

2009-ben úgy nyilatkozott, hogy nem bánta meg a döntését: „Így volt a legjobb mindenki számára. Egyszer sem gondoltam a visszatérésre, jól átgondoltam, amikor kiléptem. Nem volt könnyű döntés, de így kellett tennem. Mivel alaposan átgondoltam mindent, így soha nem néztem vissza. Ami történt, az már a múlt része.”

2002-ben, a Metallicából való távozását követően az Ozzy Osbourne Band és a Voivod tagja lett. Érdekesség, hogy Ozzy mellett Robert Trujillót váltotta, aki utódja lett a Metallicában. 2003-ban távozott az Ozzy Osbourne Bandből is, és csak a Voivodra koncentált. Mivel a banda tagjai művészneveken zenélnek, Newsted a Jasonic nevet választotta, amely egyébként saját kiadójának is a neve.

2006 júliusában adták ki a Katorz című albumot, amelynek a címe a francia "quatorze", azaz tizennégy szó alternatív írásmódja. A lemezt a gitáros Denis D'Amour, azaz Piggy halála után készítették el a laptopján talált riffek, illetve a hátrahagyott instrukciói alapján. A Voivod 2009-ben Infini címmel adta ki utolsó lemezét, amelyen ismét Jason játszott, a lemezbemutató turnéra azonban visszatért az együttesbe az eredeti basszusgitáros Jean-Yves Theriault "Blacky".

Rock Star Supernova (2006)

2006-ban Tommy Lee (Mötley Crüe) és Gilby Clarke (ex-Guns N’ Roses) társaságában részt vett a CBS televízió Rock Star Supernova című zenei reality show-jában, amelynek során énekest kerestek egy Supernova nevű zenekarba. A játékot Lukas Rossi nyerte, így 2006-ban a banda vele készítette el a Rock Star Supernova című albumot. A lemez többnyire negatív kritikákat kapott, Rossi szülőhazájában, Kanadában viszont platinalemez lett.

Sérülése

2006. október 23-án súlyos vállsérülést szenvedett, amikor megpróbált elkapni egy leeső basszuserősítőt. A balesetet követően azonnali műtétre volt szüksége, majd ezt követően elhúzódó rehabilitációs folyamat várt rá. Az elmúlt időszakban eltűnt a nyilvánosság elől.

Beiktatása a Rock & Roll Hírességek Csarnokába

2009. április 4-én Jason, 8 évvel a távozása után újra együtt lépett fel a Metallicaval, amikor a zenekar a Rock and Roll Hall of Fame tagja lett. A clevelandi ceremónián a banda két basszerrel lépett a színpadra, Newsted mellett a jelenlegi basszusgitáros, Robert Trujilloval. Az ideiglenes öt tagúra bővült zenekar az Enter Sandmant és a Master of Puppets-et játszotta el. Emellett a Rock and Roll Hall of Fame nevű alkalmi formáció a All Star Train Kept 'a Rolling All Night Long című dalt is eljátszotta - többek közt Jimmy Page, Flea és Joe Perry és persze Jason Newsted közreműködése mellett. Ezt megelőzően 2000-ben, a VH1 Music Awards-on játszott együtt a "Fekete Album"-féle Metallica. Jason - hasonlóan a többi taghoz, illetve Cliff Burton édesapjához - a beiktatáskor beszédet is mondott, amelyben elérzékenyülve mondott köszönetet egykori zenésztársainak és a Metallica rajongóinak.

Newsted (2012–)

2012 decemberében bejelentette, hogy saját zenekart alapított Newsted néven, melynek tagjai rajta kívül Jesus Mendez Jr. dobos és Jessie Farnsworth gitáros. Az együttes 2013 januárjában négydalos EP-t adott ki Metal címmel. A formáció 2013 márciusában kiegészült Mike Mushok gitárossal, aki a Staind zenekarban vált ismertté.

 

Forrás: wikipédia