Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tommy Lee (Mötley Crüe, Methods Of Mayhem))

Születés / Halálozási dátum: 
1962. október 03. szerda
Születési hely: 
Athén - Görögország
Zenekar: 

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Thomas Lee Bass (született: október 3, 1962), ismertebb nevén Tommy Lee egy amerikai zenész, a Mötley Crüe glam metal csapat alapító tagja. Amellett, hogy állandó dobosa a zenekarnak, megalapította a Methods of Mayhem rap-metál zenekart, illetve folytatott önálló zenei projekteket is. Volt feleségei: Elaine Starchuk modell, valamint Heather Locklear és Pamela Anderson színésznők.

Korai élete

Lee október 3-án született, a görögországi Athénban. Apja David Oliver Bass, az amerikai hadsereg ír származású karbantartója, anyja Vassiliki Papadimitriou, az 1957-es Miss Görögország szépségverseny egyik indulója. Egy évvel születése után a család az Egyesült Államokba költözött, a californiai West Covina-ba. Első dobját 4 évesen, első dobfelszerelését pedig tinédzser korában. Lee-nek van egy húga, Athena Lee (Athena Michelle Bass, született: 1964), aki James Kottak-hoz, a Scorpions dobosához ment feleségül, de dobolt szólózenekarában, a Krunk-ban is.

Lee tinédzserként olyan bandákat hallgatott, mint a Queen, Kiss, Deep Purple, Led Zeppelin és a Judas Priest. Miután meghallgatta a Kiss-t, Peter Criss lett a fő hatása dobok terén. Azután, hogy végzett tanulmányaival a South Hills Középiskolában (West Covina, California), csatlakozott a Royal Oak Középiskola (Covina, California) rezesbandájához

Zenei pályafutása

Első sikeres zenekara, a Suite 19 a los angeles-i Sunset Stripben játszott a 70-es években. Ezidőben találkozott leendő zenésztársával, Nikki Sixx-el. Egyszercsak a Sixx alapított egy epikus bandát, akik a himnikus heavy metal mellett kötelezték el magukat, és lenyűgözte őt Lee dobolása. Ekkoriban változtatta nevét Tommy Lee-re, és kiérdemelte a „T-bone” becenevet magassága, és testalkata miatt. Nem sokkal ezután csatlakozott a zenekarhoz Mick Mars gitáros. Tommy ajánlott egy énekest, akivel még a középiskolában találkozott, Vince Neil-t, aki nem sokkal később csatlakozott, és megalakult a Mötley Crüe.

Mötley Crüe

A zenekar 1981-ben alakult, amikor a basszusgitáros Nikki Sixx kivált a London nevezetű bandából, ahol addig zenélt, és elkezdett zenésztársakat keresni, akik esetleg érdeklődnek egy új együttes iránt. Ekkor talált rá Tommy Lee-re, aki addig a Suite 19 dobosa volt. Ezek után találkoztak egy újsághirdetés útján Mick Mars gitárossal. Énekesnek Tommy Lee egyik középiskolás ismerősét ajánlotta. Meghallgatták Vince Neilt, és mindhárman úgy döntöttek, hogy ő lesz a megfelelő ember. Az első album mérhetetlen sikert aratott (Too Fast For Love). A hirtelen sikerek után a zenekar tagjai mértéktelen alkohol- és drogfogyasztásba kezdtek, amely majdnem Nikki életébe került (a klinikai halál állapotába került), egy egyszeri alkalommal pedig Tommy is épphogy megúszta. Vince Neil és Razzle ittasan autóbalesetet szenvedtek, amely Razzle életébe került, Neilt pénzbüntetésre és közmunkára ítélték. Razzle a Hanoi Rocks dobosa volt. 1994-ben meghalt Vince Neil lánya, Skylar. Neil azért szállt ki az együttesből, mert összeveszett
Nikki Sixx-el (a vita arról folyt, hogy Neil nem tudta úgy elénekelni a Holligans holiday-t, ahogy Sixx megkívánta, ezért otthagyta a Mötley Crüe-t, és a szólókarrierjére koncentrált).Egy másik lehetséges pletyka Vince kiválásáról az, hogy a Dr. Feelgood és Decade of Decadence utáni időszakban inkább csajozott és Ferrariját döngette Malibu-ban mint, hogy a studióba dolgozott volna a többiekkel. Neil helyét egy album erejéig (Mötley Crüe, 1994) John Corabi vette át, de ez az album hatalmasat bukott.Az album egyébként érdekes a 94-es korszak fő rock irányát képezi. Ezek után Vince Neil visszatért.Megcsinálták a Generation Swine lemezt ami szintén fura hangzású és nem a megszokott ez inkább bukás gyanúsabb volt mint a Jon Corabi féle felállású lemez. Az együttes életében voltak dobos váltások is, hiszen 1999-ben Tommy Lee is elhagyta a bandát a szólókarrier reményében (Methods Of Mayhem). Randy Castillo került a helyére, aki több Ozzy-albumon is dobolt már. 2002-ben Castillo viszont elhunyt. A koncerteken már korábban is Samantha Maloney helyettesítette, aki leginkább Courtney Love dobosaként ismert. 2004-ben a Mötley Crüe újra egyesült az eredeti felállásban. 2005-ben elindították a Carnival of Sins Tour-t ami egy World Tour volt. Közben már vissza-vissza tértek mintegy bemelegítésként a Carnival turné előtt. Pl: Rock am Ring, Németországban vagy akár az Ozzfest szereplésekkel. Bár ezeken inkább Tommy Lee és csapata volt jelen.

Párkapcsolatai

Lee feleségül vette Elaine Margaret Starchuk modellt 1984, november 24-én, 1985-ben elváltak.

1986-ban összeházasodott Heather Locklear színésznővel, ám házasságuk 1993-ban véget ért.

1995-ben elvette a színésznő és playmate Pamela Andersont. Két gyermekük született. Anderson és Lee mindössze pár hónappal a megismerkedésük után keltek egybe. 4 nap után kezdtek randizni, miután Lee üldözte Pamelát, aki egy barátjával nyaralt. A tengerparton esküdtek, Anderson csak egy fehér bikinit viselt. 1998-ban váltak el. Ennek ellenére a pár egy kis időre megint összeállt, miután Lee-t kiengedték a börtönből, de rövidesen újra szétmentek.

2008-ben bejelentette, hogy ő és Anderson újra együtt élnek egymással és gyermekeikkel. 2010-ben Tommy Lee randizni kezdett Sofia Toufa  (SOFI) énekesnővel, aki leginkább a deadmau5-zal közös „Sofi Needs a Ladder” című dalból ismert.

Tommy Lee és Pamela Anderson szexvideója

Lee és Anderson videóra vette szexuális együttlétét egy nyaralásuk alkalmával. A videót 1995-ben ellopták, majd megjelent az interneten, a víruspornográfia első számú példájává vált. A The Dirt szerint Tommy Lee azt mondta, hogy mikor végzett a munkával a házában, egy személy (a könyv szerint egy volt pornósztár), aki a házban dolgozott megtalálta a szalagot, és eladta. Pamela beperelte az Internet Entertainment Group videóforgalmazó céget. Végül a Lee házaspár kötött egy bizalmas rendezésről szóló megállapodást velük. Ezt követően a cég elkezdte a videót elérhetővé tenni a weboldaluk feliratkozóinak, melynek eredményeképpen az oldal forgalma megháromszorozódott.

Tovább a Mötley Crüe oldalára.