Bejelentkezés

x
Search & Filters

Minden, amit a Fülesbagoly Tehetségkutatóról tudni kell! - Interjú Nagy Szabolcs főszervezővel



Május 5-én, Debrecenben kezdődik a 2024-es Fülesbagoly Tehetségkutató, amely Martonvásáron zárul szeptember 25-én. Az eseménysorozat részleteibe avatta be a Rockbook Rockmagazin olvasóit Nagy Szabolcs, főszervező.
 
Rockbook: A 90-es évek végétől a Metal Hammerben kezdtél el publikálni zenei tartalmú cikkeket Lénárd Laci kérésére, amely időszak 8 évig tartott. Ezt követően mikor jött az ihlet, mi volt a döntő momentum, hogy saját blogot/webzine-t készíts? Mennyi idő telt el a Hammeres korszak vége és Fülesbagoly (blog) elindulása között?
 
Nagy Szabolcs: A Hammeres korszak vége és a Fülesbagoly blog kezdete között nagyjából 10 év telt el. Ebben a 10 évben is rengeteget írtam, csak nem metalról, hanem közügyekről napilapokba. A blog indítása sem volt tudatos. Egy volt kollégám kérdezte, hogy lenne-e kedvem zenei tartalmat gyártani annak a lapnak, ahol épp szerkesztett. Ott nem éreztem affinitást, de a telefont úgy raktam le, hogy egy saját felületet el kellene indítani. Így startolt a Fülesbagoly blog Máté Sándor, Vöröss Levente és az én irányításom alatt.
 
Rockbook: Mivel beszélgetésünk tárgya kimondottan a Fülesbagoly Tehetségkutató, ezért térjünk is a lényegre! Mikor pattant ki az ötlet a fejedből, hogy érdemes lenne megvalósítani egy tehetségkutatót? Mi volt az alapkoncepció?
 
N.Sz.: Ez sem volt tudatos. Az Öröm a zene tehetségkutató-hálózat már évek óta működött, és amikor tudomást szereztem egy magánbeszélgetés során, hogy keresnek egy szervezőt Fejér megyébe, bejelentkeztem rá, és 2017-ben megcsináltam a Fülesbagoly Tehetségkutatót Martonvásáron.
 
Rockbook: Hogy nézett ki a történet, immár élesben?
 
N.Sz.: Elmondva nem nagy történet, alapvetően sok nyereményt szedtem össze, zeneipari partnereket kerestem hozzá, nyilván helyszínt, aztán zsűrit, majd kellett hozzá egy izmosabb kommunikáció. De azért rengeteget dolgoztam és dolgozom vele.
 
Rockbook: Mi volt a legnehezebb feladat, hogy az ötlet megvalósulhasson?
 
N.Sz.: A magam korlátai. Addig is rendkívüli módon leterhelt voltam, mert PR-osként rengeteg kampányt csinálok, és akkor még a 25. órába bele kellett férnie, hogy a tehetségkutató szekerét toljam. Ez a helyzet jelenleg is fennáll.
 
Nagy Szabolcs
 
Rockbook: Hány fős „stábbal” dolgozol? Kinek mi a feladata? Bemutatnád a csapatot?
 
N.Sz.: Az előkészületek, tárgyalások, partnerek, szponzorok felhajtása, zsűri felkérése one man show. A megvalósítás már 13-15 fő. A kezdetek óta nagy segítségem Szenkovits Arshak, aki nemcsak színpadmester, hanem a meglátásaival is viszi előre az ügyet. Rengeteg melót rakott bele Pretz Niki és Vígh Nóri is szervezőként. Eleinte Lossonczy Bazsó, pár éve Barna Joci felel az arculatért, a socialt Balázs Konrád csinálja, a webes hátteret Bereczki Zoli biztosítja. Ők a mag, és fontos mozgatórugói a tehetségkutatónak.
 
Rockbook: Március 25-én látott napvilágot a tehetségkutató 2024-es programja. Beszéljünk egy kicsit az idei eseményekről! Mit kell tudni az nevezéssel kapcsolatban? Milyen feltételeknek kell megfelelni? Milyen műfajokban lehet jelentkezni? 
 
N.Sz.: A Fülesbagoly Tehetségkutató kezdetek óta könnyűzenei verseny, a műfajon belül bárki jöhet, jazz, rock, metal, trap, pop stb formáció. Jelentkezhet szóló előadó, nagyzenekar, instrumentális banda, lényegében bárki. Fontos, hogy legyenek saját dalai, és azokat elő is tudja adni döntőbe jutás esetén.
 
Rockbook: Miket értékel/díjaz a zsűri?
 
N.Sz.: Egyediséget, őszinte zenélést, hangszeres tudást, jó dalszövegeket, magával ragadó előadásmódot.
 
Rockbook: Mi alapján választottad ki a zsűritagokat? Mutasd be őket, kérlek!
 
N.Sz.: A legfontosabb szempont volt, hogy olyan zeneipari szereplők üljenek a zsűribe, akiknek a véleménye segítheti a produkciók fejlődését. Az idei ítészek Andrásik Remo, a Hangszeresek Szövetségének főtitkára, Anga Kis Miklós menedzser, basszusgitáros, Bóna Márk, a Sziget programszervezője, Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója, Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Kollégium vezetője, Dominik Zsolt, a Petőfi Rádió főszerkesztője, F. Tóth Benedek kulturális újságíró, az Index főszerkesztő-helyettese, Füstös Bálint, a Margaret Island gitárosa, Koltay Anna, a Petőfi TV főszerkesztője, Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója, Szendrői Csaba, az Elefánt frontembere, és Warnusz Zsuzsa zenész, Artisjus-díjas zenepedagógus. 
 
Rockbook: Hogy néz ki az idei menetrend?
 
N.Sz.: Május 5-én kezdünk Debrecenben, a Nagyerdei Víztoronyban, aztán Budán a Kobuci június 9-én, majd a keszthelyi Zenepavilon augusztus 3-án, és idén is Martonvásáron zárunk, ezúttal szeptember 15-én.
 
 
Rockbook: Mit tudhatunk a nyereményekről és összesen mennyi talál gazdára?
 
N.Sz.: Idén rekordszámú nyereményt adunk át, közel 100 díj talál gazdára. Van köztük 10 fesztiválfellépés, két klip, stúdiózás, Audio-Technica cuccok, előzenekarozások, grafikai tervezés, meg egy komplett zenekari nyaralás az Aqua Land-ben.
 
Rockbook: Kik és mivel támogatják a rendezvénysorozatot? 
 
N.Sz.: Ezt szerencsére képtelen vagyok felsorolni. laugh Hála az égnek nagyon sokan az ügyünk mellé álltak. És elsősorban ne pénzügyi támogatásra gondolj, hanem szeretettel, idővel és munkával járó támogatásra. 
 
Rockbook: Általában hogyan, milyen platformo(ko)n találod meg a potenciális indulókat? 
 
N.Sz.: Tavaly már csináltunk közvélemény-kutatást a jelentkezők körében. Vezet a Facebook, sokan értesültek a tehetségkutatókról barátoktól, ismerősökről. Vannak, akik Instán, Tik-tokon vagy médiafelületeken futottak bele.
 
Rockbook: Hogy néz ki éves szinten az eseménysorozat lebonyolítása a nevezéstől számítva a döntőben történő eredményhirdetésig?
 
N.Sz.: Nekem 12 hónapos munkát ad. Tavaly szeptemberben zárult a 23-as évad, utána megtörténtek az elszámolások, majd októberben már elkezdtem megkeresni a partnereket, támogatókat. Ez a folyamat idén márciusig tartott, és múlt hónapban meg is hirdettük az idei évadot. A kommunikáció és a szervezés szeptemberig tart, majd kezdődik a 25-ös évad szervezése.
 
 
Rockbook: Mit javasolsz a feltörekvő/induló zenekaroknak, miért érdemes elindulniuk? Mit profitálhatnak? Egyáltalán mi a küldetése a Fülesbagoly Tehetségkutatónak? Amellett természetesen, hogy minél több tehetséges előadó szerezzen ismertséget.
 
N.Sz.: A küldetés többrétű. Azt vallom, hogy a zenélés örömet okoz, a zene pedig hallgatóként szintén örömforrás. Ráadásul a zene közösséget is épít. Plusz azt szeretném, hogy legyenek jó koncertek 10-20-30 év múlva is a mostani friss generáció által, amikor mondjuk már nem lesz aktív a Tankcsapda, a Quimby, Majka, vagy kinek mi. Elindulni meg azért érdemes, mert a nyeremények nagyon komoly lökést adnak egy-egy produkció karrierjében.
 
Rockbook: Milyen említésre méltó, pozitív visszacsatolások voltak a Fülesbagoly Tehetségkutató eddigi történetében? 
 
N.Sz.: Rengeteg ilyen volt. Most mondhatnám azt, hogy a zeneiparban milyen sokfelé jelen vannak és érvényesülnek a „zenekaraink”, például évről évre 4-5 banda ott van A Dalban vagy a Sziget valamelyik színpadán, de nekem a legnagyobb visszacsatolás mégis az, hogy a döntőkön látom a boldog fiatalokat a színpadon zenélni, és sok esetben libabőr egy-egy koncertjük. A díjkiosztókról nem is beszélve… Nagy tehetségeket, csillogó szemeket, hálás arcokat látok évről évre. 
 
Rockbook: Tervezitek esetleg a jelenlegi 4 helyszínről bővíteni az egyes elődöntők helyszíneit a jövőben? Például, ha lennének további regionális „bázisok”.
 
N.Sz.: Nincsenek ilyen jellegű tervek.
 
Rockbook: Mi a meglátásod, a kezdetektől számítva nagyságrendileg hány előadó profitált (természetesen nem feltétlenül az anyagiakra gondolok) a Fülesbagoly Tehetségkutatón való elindulással, az ott elért helyezéseikkel? 
 
N.Sz.: Ha összeadom a döntőbe jutottakat, és abból számba veszem a díjazottakat, akkor nagyjából 180-200 produkcióról beszélünk. 
 
 
Rockbook: Ki volt az az előadó, aki a tehetségkutatónak köszönhetően az eddigi legnagyobb sikert érte el?
 
N.Sz.: Nehéz kiemelni, mert egyrészt többen is szépen haladnak, de mindegyik mássza jelenleg is a lépcsőfokokat. 
 
Rockbook: Vannak személyes kedvenceid, felfedezettjeid az eddigi indulók közül?
 
N.Sz.: Sokakat megkedveltem, olyannyira, hogy rendszeresen hallgatom is őket. Ilyen például az ék, az Antares, a Gorg & Benzol, a Polytrip, a möbius, és még sorolhatnám.
 
Rockbook: Előfordul, hogy akkora hatással van rád egy előadó, akkora potenciált látsz benne, hogy adott esetben – még, ha csak privátban is - mentorálod őket?
 
N.Sz.: Igen, többeket segítek megjelenésekkel és a kapcsolati hálómmal. Illetve idén is felkért az NKA Hangfoglaló Program, hogy az induló zenekari programjukban mentoráljam az egyik támogatott formációt. Ez most a Gorg & Benzol, év eleje óta együtt dolgozunk, és szerintem egészen jó dolgokat művelünk. laugh
 
Rockbook: Összességében hogy látod napjainkban a zenekarok hazai helyzetét, lehetőségeit? 
 
N.Sz.: Sok színvonalas banda van, és a lehetőségek is adottak. De nem elég jó dalokat írni, kell hozzá kommunikáció, kitartás, rengeteg munka.
 
Rockbook: Mit szeretnél elérni a Fülesbagoly Tehetségkutatóval, ha mondjuk 4-5 évet ugranánk előre az időben?
 
N.Sz.: Az alapvető cél nem változik sosem, így 4-5 év múlva is szeretnék megtapasztalni sok mosolygós zenészt, és általuk boldog zenehallgatókat.
 
Rockbook: Van még olyan információ, amit szeretnél megosztani az olvasókkal?
 
N.Sz.: Járjanak nyitott füllel, és fedezzenek fel magunknak friss magyar zenéket!
 
Rockbook: Köszönjük az interjút!
 
További információk: Honlap, Facebook
 
 
Balogh Péter