Bejelentkezés

x
Search & Filters

“Rengeteg helyre szeretnénk eljutni, hogy megmutathassuk az új anyagot” - Dying Wish interjú



Március 22-én jelent meg “A világ peremén” címmel a püspökladányi székhelyű Dying Wish új nagylemeze. A heavy metalt és a melodikus death metalt ötvöző csapat 10 új szerzeményt, valamint egy Kalapács feldolgozást rögzített az új albumra. Az új lemezről beszélgettünk Papp Lajossal, és Ács Sándorral.
 
Rockbook: Tavaly februárban beszéltünk utoljára, akkor már készülőben volt a most megjelent album. Annak idején azt mondtátok, hogy egy erős és intenzív anyag várható, (Korábbi interjú itt) és hát nem beszéltetek mellé. Végig követtétek a kezdeti koncepciót, vagy menet közben is formálódott az anyag?
 
Papp Lajos: Most úgy hozta az élet, hogy a lemez komplett zenei része hozzám fűződik, a többiek, talán idő és ötlet híján, nem hoztak ötleteket, így rám hárult ez a feladat! Nálam viszont életem legtermékenyebb időszaka volt, zenei értelemben, tehát nem esett nehezemre megbirkózni a feladattal. A dalírási folyamat még 2021-ben elkezdődött, miközben készültünk a Dying Wish 25 / Neverending Road 20 jubileumra és ez valamilyen szinten érződik is az akkori ötleteken, pl: a címadó dal! Igazából nem volt zenei koncepció a lemez egészét tekintve, csak jöttek egymás után az ötletek, a legjobbakból pedig dal született. Viszont ez volt az első lemezírási periódus, hogy több nóta született, mint ami felkerült az albumra, így volt lehetőségem válogatni és úgy gondolom, most egy elég egységes, erős anyag készült.
 
Rockbook: Szolnokon a “Denevérben” folytak a felvételek. Mennyi idő vettek igénybe a felvételek? Voltak kihívást jelentő feladatok a lemez készítése közben?
 
Papp Lajos: Októberben zajlottak a hangszeres felvételek, novemberben vettük fel az ének sávokat, majd egy kis szusszanás után januárban kezdődött az anyag gatyába rázása, a keverés és a master. Személy szerint élveztem minden pillanatát, Bélával (Boros Béla hangmérnök) imádunk dolgozni, rengeteget hozzátesz a felvételhez zseniális meglátásaival, külső fülként ragyogó ötletei vannak. Persze az adott idő keretet mindig túllépjük, ami anyagilag azért elég megterhelő, de a végeredmény azért kárpótol. Töfi újra egy nagyszerű hangzású albumot mixelt nekünk. smiley
 
 
Rockbook: Sok koncertet toltatok tavaly. Nehéz volt összeegyeztetni a stúdiózással a felvételeket?
 
Ács Sanyi: Az őszünk elég pörgősre sikerült. Épphogy kijöttünk a stúdióból, már indult is a Kalapáccsal közös erdélyi miniturné, aminek minden percét élveztük. Örök élmény marad.
 
A stúdiózást már év közepén beütemeztük erre az időszakra, szóval ez volt a prioritás. Minden mást e köré szerveztünk.
 
Rockbook: Február 23-án jött ki a lemez címadó dala egy szöveges videó formájában. Ezt a klipet ki készítette?
 
Papp Lajos: Én voltam, aki elkövette. smiley Elég sok klipünket készítettük már így, hiszen ez egy elég költséghatékony megoldás, ami nem utolsó szempont a mai világban. smiley Újlaki Ricsi barátunk (Grave Grinder Clothing) készítette az új album borítót, amiből a front és a booklet képeit felhasználva született ez a szöveges videó.
 
Ács Sanyi: Igen, Maci ebben full profi. Azt is kevesen tudják, hogy az összes, koncerthez kapcsolódó plakát tervet is ő készíti. Én csak átdobom neki a koncert részleteit, és már el is készül az igényes plakát és borítókép az eseményhez. smiley
 
 
Rockbook: Terveztek még klipet valamelyik dalhoz?
 
Papp Lajos: Igen, mindenképpen. Folytatva a hagyományokat, a lemezen megjelent összes dalra tervezünk valamilyen mozgóképet összerakni, legyen az szöveges, koncert, videó, stb..Mindez pedig egy lejátszási listára pakolva hozzáférhető lesz a Youtube csatornánkon, mint a korábbi lemezeink dalai.
 
Rockbook: “Az idegen világ” egy Kalapács feldolgozás, amely a 2020-as “Kikalapált dalok” albumon volt hallható tőletek először. A keverésen kívül történt változtatás ebben a dalban?
 
Papp Lajos: Nincs más változás a dalban, viszont mindenképpen szerettük volna, hogy felkerüljön a lemez végére bónuszként, hiszen annyira jól sikerült dwsíteni, hogy már-már saját dalként tekintünk rá. smiley Mellesleg nagyon szeretem koncerten is játszani, így pedig újra alkalom adódik betenni a repertoárba. smiley
 
Tehát magába a dalba nem nyúltunk bele, viszont Töfi nagyszerűen átkeverte és igazította az új lemez mixéhez a hangzást!
 
Rockbook: A lemezbemutató március 31-én lesz Karcagon a Hemoban. Kivel léptek színpadra? Mi lesz a menetrend? 
 
Ács Sanyi: Egy helyi formáció, a Side Track nyitja az estét. A produkció különlegessége, hogy régi karcagi zenész barátaink alkotják a bandát. Helyi szinten tényleg legendás zenészekről van szó, szóval érdemes időben érkezni. Másodikként a Salvus lép a deszkákra. Őket igazán nem kell bemutatni. Nagyon örülünk, hogy több helyen is együtt lépünk fel velük idén. Mivel nekik is most jelent meg az új lemezük, dupla lemezbemutató lesz aznap este. Végezetül a DW zárja majd a sort. Hosszú programmal jövünk. A szokásos ütős koncert dalok mellett helyet kap jó pár tétel az új lemezről. Illetve természetesen a színpadkép is az új lemez hangulatát fogja majd tükrözni. (Facebook esemény itt)
 
 
Rockbook: Hol mutatjátok még be az új anyagot? Lemezbemutató turnét terveztek?
 
Papp Lajos: Rengeteg helyre szeretnénk eljutni idén is, hogy minél több embernek mutathassuk meg az új albumot. Lesz több koncertünk a Salvus zenekarral, akik szintén az új lemezükkel koncerteznek, tehát duplán jól jár, aki eljön ezekre a közös bulikra. Ezenkívül részt veszünk két Summer Deastruction Night fesztiválon is, a Morte Silmoris zenekarnak köszönhetően, megyünk újra Erdélybe a nyáron és részt veszünk a legendás Sitkei Rockfesztiválon is augusztusban!
 
Ezenkívül szervezés alatt van még több időpont és az ősz is körvonalazódik már! Nem fogunk otthon unatkozni az biztos. smiley Aki pedig követni szeretne bennünket, az FB és az Insta oldalunkról naprakészen tud tájékozódni!
 
Rockbook: Hol, és milyen formában lehet hozzájutni az új anyaghoz?
 
Papp Lajos: A megjelenés napjáig előrendelhető és persze utána is megvásárolható a kiadói webshop-on. Nálunk is rendelhető az acssanyi81@gmail.com címen és természetesen megtalálható lesz koncertjeinken mindig roskadozó merch pultunkban. A Digi CD formátum mellett kapott egy gyönyörű vinyl kiadást is, ami nem csak a fület, de a szemet is elkényezteti. smiley
 
Ezenkívül lesz póló is természetesen és egy rakat új lemez koncepciós ajándéktárggyal is fel leszünk szerelve, Újlaki Ricsi műhelyének köszönhetően! 
 
A pólókat ismét a Real Pimp műhelye szállítja. smiley
 
Rockbook: Milyen terveitek vannak idénre (az eddig felsoroltakon kívül)?
 
Ács Sanyi: Fő cél a koncertek számának növelése. A lehető legtöbb helyre el szeretnénk jutni az anyaggal. Egy nagyobb szabású Budapesti lemezbemutató koncert szervezésén is dolgozunk, szóval idén sem fogunk unatkozni... smiley
 
Rockbook: Köszönöm a beszélgetést, sok sikert az új albumhoz! 
 
A teljes album meghallgatható a Spotify-on
 
Elérhetőségek: Facebook, YouTube
 
 
Bonivárt Balázs