Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Sin Of God rendesen beindította a gőzhengert: 'Aenigmata' lemezkritika



Sok-sok évvel ezelőtt mikor volt szerencsém koncerten látni az akkori Sin of God legénységet, nem sokkal a megalakulásuk után. Azonnal szimpatikus lett a társaság. A zenéjük elég komplex volt és ment is az őrlés rendesen, de mégsem borult be a zene a zajtengerbe. Sajnos sok technikásabb death metal zenét az tesz unalmassá koncerten, hogy az apró virtuózitások eltűnnek és a színpadról csak egy statikus zajtömb esik a hallgatóságra, ha egész véletlenül nem sikerül stúdió szintűre beállítani a hangosítást és a közönség sem kóricál el a nekik kijelölt fehér X-ről.

Ezeket a hátrányokat egy pompásan kevert lemezzel lehet ellensúlyozni.

Tehát a jó alap megvolt és bíztam benne, hogy hamarosan korongba öntik mindazt, amit hallottam, hogy teljes valójában is meghalljam a zenéjüket. Ehhez képest az első Ep-re 6, az első albumra 8 évet kellett várni (ami amúgy zseniális lett). Utána megint hosszú csend. Már le is mondtam a zenekarról. Így egészen váratlanul került elém az új album, a tagcserék képében némi vérfrissítésen átesett kompániától.

Na, most itt jegyezném meg, hogy ha ez után a lemez után a következőre is ennyit kell várni, minimum kinéz egy lenyomozhatatlan sorozatszámú rozsdás ösztöke használata. Ugyanis nem tudom minek kellene történnie, hogy év végén ne legyen nálam minimum a hazai top3-ban a lemez. (igaz tavalyi megjelenés, de hozzám csak idén ért el) A teljes Aenigmata album a cikk alatt meghallgatható.

 

 

Lássuk mivel is bírtak rá ilyen felelőtlen kijelentésekre így az év elején:

A borító nagyon klassz és egészen Indonéziából érkezett a Bvllmetalart-tól, akik amúgy ontják magukból a gyönyörűséges, 90-es éveket idéző, brutális borítókat. Ez a mostani sokkal direktebb lett, mint a Lingusé volt. Fordított keresztek erdejének tövén oszló tetemek. Van benne jó adag old school érzet. A booklet belseje is hibátlan a maga egyszerűségében.

Korábban írtam párszor, egy-egy lemeznél, hogy nem a fő kedvencem az adott zenekar stílusa. Most viszont nagyon beletaláltak a srácok. A zenei térképen valahova a Behemoth – Thelem 6-ja és az Immolation - Close to a World Belowja közé helyezném. (nem rossz referenciapontok, ugye?)

A The Emerald Table sokat sejtető introszerűséggel kezdődik. Aztán beindul a gőzhenger. Nem is az a hagyományos értelemben vett vérben kajakozás. Attól ötletesebb, hogy csak úgy öncélúan legyen brutális. Az hogy mekkora röss van a zenében mégis, azt jól mutatja, hogy én két-három percesre tippeltem a dalt, de majdnem öt perces!

A Phosphorus is csak úgy dobálja egymásra az ötleteket. Igen erősen az általam nagyra tartott NWOPDM területén mozog (New Wave Of Polish Death Metal). Ez a dal meg úgy ahogy van felférne egy Vader lemezre. A gitártémák reszelnek, de dallamosak, nem szétagyataltak, de mégis irtózatosan hangulatosak.

Ignis Infernalis...Illuminate Us. Hát ez is, milyen kezdés már? Ez már egyszerűen nem fair. Szerencsére nem csak egyféle hörgős ének van végig (ami amúgy teljesen rendben van), hanem cifrázzák itt ott. Itt is a visszhangos betétektől monumentálissá vált a nóta.

Botyánszki Balázs dobolása is megér egy külön bekezdést. Nem az van, hogy van egy kis ötletelés a számok elején aztán blastbeat orrvérzésig. Végig, kitalált, felépített, változatos. Rengeteget hozzáad a zenéhez. Nem is tudom, volt-e olyan 20 másodperc amikor végig ugyanaz a téma ment.

Ami nagyon fontos, a számok nem folynak egymásba, felismerhetők, vannak saját témáik. Bár tempóban nem olyan nagy a kilengés, közepesen gyors végig a lemez.

A címadó szám tartja talán a legnagyobb átlagtempót, de az is megáll néha néha, hogy komótosan beletaposson a betonba..

A Great Lion Devours the Sunban és a Deus Metamorphosisban is van egy apró kis gitár-díszítés ami azonnal felismerhető.Gyakorlatilag bármelyik dalt kiemelhetném. Nemhogy gyenge dal, gyenge perc sincs a lemezen.

Ha mindenképp rá kéne bökni egy csúcspontra a lemezen az nálam az Ignis Infernalis...Illuminate Us lenne. Abban minden benne van, amitől ez a lemez ilyen nagyszerű lett.

Dalcímek:

1. The Emerald Tablet
2. Phosphorus
3. Ignis Infernalis... Illuminate Us
4. Loss Leads into Impiety
5. Aenigmata
6. Altered States of Chaos
7. Deus Metamorphosis
8. The Great Lion Devours the Sun
9. The Human Worm

 

 

A Sin Of God Facebook oldala itt elérhető.

 

vtb