Bejelentkezés

x
Search & Filters

Új lemezével is eljött hozzánk élőben a dél-afrikai blues gitáros zseni: Dan Patlansky beszámoló - 2024.04.20., Analog Music Hall



Dan Patlansky - 2024.04.20., Analog Music Hall
 
Bemelegítő zenekar nélkül, és néhány héttel ezelőtt bepuszilt torokproblémával érkezett az Analogba a dél-afrikai blues gitáros, Dan Patlansky. Az angliai koncertek közepette valami kis vírus gyengítette meg a zenészt, amit jelen koncert alatt csak a takarékosabb éneklésből, és a temérdek gitárszólóból vehettünk észre. A sok, és jó blues gitározásból meg lássuk be, sosem elég. 
 
 
Kezdésnek, a hangulat üzemi hőfokra hozására megkaptuk a most megjelent lemezének záró tételét, a Steve Ray Vaughan előtti tisztelgést, a „Lift Off” virgonckodásával. Senkiben nem hagyott kétséget a zenei indíttatásai felől, és benne is volt sok motívum az ihlető mester játékából. Utána érkezett még az új albumról három nóta, ezekben már ének is volt az egyébként füstösebb hangú gitárostól. Talán a kis játékosság nem volt meg az énekben, amit megszokhattak tőle a rajongói, kicsit takarékosabban énekelt Dan, de az egyébként is nagyon jó orgánumban nem volt zavaró az 1-2 héttel ezelőtti betegség maradványa.
 
A zenészek alázattal, sok figyelemmel tették a dolgukat, bár kicsit érdekes fazonok voltak. A dobost, Andy Maritzt, leginkább egy szupermarket eladójaként tudnám elképzelni, talán a húsos pultnál, a basszusgitáros, Greg Van Kerkhof pedig mosolygós, óvóbácsis fejjel pakolta a futamokat és vokálokat a zenéhez, a dobos is énekelt egyébként sokat a koncerten. Mindketten kiválóan muzsikáltak, és sok dinamikával, ha kellett energiával töltötték meg a dalokat.
 
Andy Maritz
 
Greg Van Kerkhof 
 
Dan Patlansky mostani „Movin On” lemezbemutató előadására a nyugisabb megközelítés volt jellemző, néhány igazán pörgős darabbal a végére felturbózva. Hatalmas gitározások, és finom játékos pengetések váltakoztak a fegyvertárából. Tudja, amit a hangszer felkínál egy nagy zenésznek, sok érzelemmel, és tartalommal tölti meg a zenéit, és rengeteg megpengetett hangjában ott volt SRV szellemisége. De azért Dan Patlanskyt láttuk és hallottuk, sok jó saját zenéjével, és a világon mindenhol elismert előadói képességével. Mivel most találkoztam élőben először az előadóval, érdekes volt a visszafogott, de egyébként a belső energiáktól majd szétrobbanó előadása. 
 
 
Jók az új albumának számai is, szépen nyúlt bennük vissza a gyökereihez, igazán hitelesen és őszintén bánik a hangszerrel, de a címadó „Movin On” azért a jó dalok közül is kiemelkedett ezen az estén, bár gondolom így lehetett ez máshol is. Igazi nagykesergő volt az opusz, elemi erejű a lassú nóta, kicsit talán Clapton felöl közelítve. Csodás vokálokkal egészítették ki a kísérők, és a gitár minden megpengetett hangja gyötrelmes szépséggel szólalt meg.
 
Az utána érkező „Hold On” is kellemes utazás volt az érzelmesebb vizeken, nem volt kapkodós hangulatban ma este az előadó, ezt már említettem, ebben a dalban is inkább a dinamikával játszott. A „Big Things Going” gitárjátékában pedig olyan finomságokat kapott elő a repertoárjából, hogy a sok ügyesség mosolyra, és komoly tapsokra ingerelte az egybegyűlteket. Tényleg nagyon tud Patlansky, nem véletlen a kortárs blues egyik gyöngyszeme. Hangerő nélküli szólózás!? Hát van kurázsi az emberben! smiley
 
Én jobban szeretem a lendületesebb blues dalokat, a végére érkező „Backbite” ennek tökéletes példája volt. Húzott, mint egy gőzmozdony. Olyan remek tempója van a dalnak, hogy nem lehetett egy helyben állva csak úgy nézelődni a színpadra, itt mindenki átment lötyögősbe, bólogatósba. A dal végén a vastag e húrnál megemelt gerjedős gitár meg látványnak sem volt utolsó. 
 
 
Kis visszatapsolás után még egy számot eljátszottak, a szintén nem kevésbé gördülős „Stop The Messin”-t, az előző dal szintjén vitte még kicsit tovább a hangulatot, de sajnos mára ennyi jutott. 
 
Az látszott, hogy néha megküzdött az énekléssel az este folyamán Dan Patlansky, talán sokat kesergett gitárjával a dalokban, ami nem egy rossz dolog, főleg a gitárzene szerelmeseinek. Remélhetőleg legközelebb ismét 110%-ot tud majd teljesíteni, mert amire a hangszerén, és előadásában képes, az igen meggyőző.
 
A szervezőknek köszönet a lehetőségért, és az ilyen kaliberű zenészek élőben is megélt előadásaiért!
 
Az elhangzott dalok:
 
01. Lift Off
02. Red Velvet Suit 
03. Who I Am 
04. Baby's Packin' Heat 
05. Snake Oil City 
06. Movin' On 
07. Hold On 
08. Big Things Going Down 
09. Backbite 
10. Stop The Messin'
 
 
Rici
 
Fotók: Máté Évi