Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kretens, Qss, Üllői Úti Fuck - Underground legendák holnap a Zúzdában

Összejött a nagy csapat: három punk és rock klasszikus, a belezős r’n’r királya, egy kis újhullám és a Maradék. A hat elkövető sorrendben: feszes tempó, rövid, de annál extrémebb nótákkal áll ki a Maradék, követi a ’80-as években felszabadító erejű, szövegvilágában ma is erős QSS, színre lép a szórakoztató jazz alapokat punk-rockkal, psychobillyvel és abszurd, morbid humorral ötvöző Yellow Spots. A félidő után érkezik a vulgáris, abszurd és fekete humorú lumpenproletár-szövegeket fülbemászó melódiákba csomagoló vigyori frontember és hasonló humorérzékkel megáldott társai, avagy az Üllői Úti Fuck. A kedélyeket ’81 óta borzoló, négy dühös tinédzser által összehozott Kretens a hazai punk vonal kultikus bandája. A sort zárja az újhullámot képviselő Quantum Cowboys, aki sikeresen ötvözi zenéjét különböző elektro-punk hatásokkal, s kivívta a zenei sajtó elismerését is.

Kretens

1981-ben állt össze négy dühös fiatal, hogy kifejezze elégedetlenségét a világról, melyben élnek, hol sötét felhők takarják a fényt, falak mögé szorult az élet. E nevek voltak akkor: Horváth Attila (Hemü), Tóth Miklós (Max), Bozsó András (Bandi), Krasznár János, Hrutka Róbert. A magyar punk-szcéna kultikus bandájává nőtte ki magát a Kretens. Nagy látogatottságú koncertjei mellett lehetősége volt egy miniturnéra Nyugat-Németországban, fesztiválmeghívást kapott Jugoszláviába, a ’80-as évek közepén olyan nevekkel állhatott egy színpadra, mint Henry Rollins vagy az UK Subs. Több, mint 10 év működés után oszlott fel a csapat, majd ’97-ben és 2000-ben lehetett újra élőben látni a legendás csapatot, mely végül 2006 óta újra aktív, bár napjainkban már más felállásban, négy taggal folytatja munkásságát.

Qss

Bár az első énekes Papp György volt, a zenekar leginkább Lajtai Barangó Zoltán nevéhez köthető, a legsikeresebb évek tekintetében. A magyar punkmozgalom egyik legendás zenekara, Barangó szövegei pedig a műfaj kiemelkedő teljesítményei közt tarthatóak számon. Bár a vélemények néhol megoszlanak a zenekar korszakait illetően, az biztosra vehető, mind a mai napig helytállnak a színpadokon, koncertjeik eseményszámba mennek. S ez a történet tart már harminc éve…

Üllői Úti Fuck

A vulgáris, abszurd és fekete humorú lumpenproletár-szövegeket fülbemászó melódiákba csomagoló vigyori frontember és hasonló humorérzékkel megáldott társai, a változatosságra törekvő csapat, mely a Kispál és a Borzzal egy időben indította karrierjét- több hasonlóság, átfedés is észlelhető a két zenekar történetében. Szántó Gábor együttese sajnálatos módon dalszövegírója nélkül maradt, a felállás változott, majd a problémákat túlélve haladnak tovább az úton, még mindig sokak örömére.

Yellow Spots

Egymástól távolinak tűnő szórakoztató zenei-stílusokat ötvöző, látványos, impulzív színpadi produkció, múmiákkal és dekoratív táncoslányokkal. Az együttes szövegeiben őrült, váratlan fordulatokkal teli ironikus történeteket mesél el, ábrázolásmódjában pedig az emberi elme eddig feltáratlan mezsgyéit is boncolgatja. Az első, teljes értékű, ’Agylebenyflört’ címet kapott nagylemez 2012 végén jelent meg, sok munka és egy nagy átalakulás után. Az irány maradt, a csapat bővült, a műsor színesebb- tapasztalható mindez a hazai klubokban, fesztiválokon, de számos esetben Európa-szerte is.

Quantum Cowboys

A punk legszebb hagyományai, power pop, alternative dance, pszichedelia, szárnyaló táncritmusok, karakteres és hatásos produkció. Az új hullámot képviselő Quantum Cowboys megannyi pozitív visszajelzést kapott a haza szakmától merész tervére. A ’80-as évek punk hagyományait keveri napjaink elektronikus hatásokkal, az élőzenét vegyíti a DJ-technológia eszközeivel. A két vonalat ügyesen összefonva létrehozott muzsikájuk érdekes színfoltot képvisel a zenei világban, mely sokkal inkább az új és a következő generáció, illetve az újításokra nyitott füleknél éri el célját leginkább.

Maradék

Két albumot hozott össze a 2007 óta létező zenekar, zeneileg megalkuvást nem ismer, s vegyíti az elemeket- többször szokatlan módon. Sajátos muzsikájukhoz illő szövegvilág társul, melyet tovább színesít a férfi-női ének váltakozása. Dalaik többsége rövid, de minőségét nem hossza határozza meg.

 


 

Címkék: 
Kretens
QSS
Üllői Úti Fuck
Yellow Spots