Bejelentkezés

x
Search & Filters

30 éves a Yes ’90125’ című nagylemeze és az ’Owner of a Lonely Heart’



1983. november 7-én jelent meg a Yes 11. stúdiólemeze, a ’90125’. Az album egy hosszú, tagcserékkel és fordulatokkal teli folyamat végén született meg. Sőt, ha azt nézzük a jövés-menés még ezen lemez készítésénél is jelen volt, sokan nem is tekintik kimondottan Yes albumnak a ’90125’-ot. A csapat tagjai tudatában voltak annak, hogy fenn kell tartaniuk a közös zenélést, csak az nem volt tisztázott, hogy milyen formában.

Ennek az aprócska bizonytalanságnak köszönhetően Squire és White néhány rövidebb élő projekt erejéig elhagyták a zenekart, majd az album tényleges munkálatait Trevor Rabin gitárossal kezdték el.

Bár Rabin-t a Yes rajongók nagy többsége nem ismerte, a zenekar előtt többször felmerült a lehetősége, hogy bevegyék a bandába – Rabin egyébként majdnem csatlakozott az Asia-hoz is, a korábbi Yes tagokkal, Geoff Downes-szal és Steve Howe-val.

A kiadó szempontjából is előnyös volt Rabin érkezése, hiszen a dalszerző igen rádióbarát dalokat készített. Ahol Anderson szövegei kicsit ezoterikus témába mentek át, ott a gitáros inkább poposabb stílust alkalmazott. Ezt az újfajta irányzatot mi sem prezentálná jobban, mint az ’Owner of a Lonely Heart’ című sláger, mely a Yes új korszakát indította be.

Az ’Owner of a Lonely Heart’ egyébként a zenekar egyetlen olyan dala, mely a listák első helyét is meghódította, így a ’90125’-öt, a Top 5 album közé segítette abban az évben.

 

Yes - Owner Of A Lonely Heart

 

 

 

Yes ’90125'

 


 

Címkék: 
Yes