Bejelentkezés

x
Search & Filters

AC/DC: kiderült, ki ihlette a Whole Lotta Rosie-t?



A Whole Lotta Rosie hamar az AC/DC egyik legnépszerűbb dala lett, amit élőben is több mint 1600-szor játszott el a zenekar, az azonban évtizedeken át rejtély volt, hogy pontosan ki is az a bizonyos nő, akit Bon Scott úgy írt le a dalszövegben, hogy "nem kifejezetten szép és nem is kisdarab." Jesse Fink több könyvet is írt a bandáról és ebben az ügyben is alapos nyomozást folytatott, és úgy tűnik, sikerült kiderítenie, hogy ki is volt valójában Rosie, akiről még egy fotót is talált.
 
"Rengeteg vad és őrülten eltúlzott legenda kering ezzel a dallal kapcsolatban, az azonban kétségtelen, hogy Rosie a rockmitológia kitörölhetetlen alakjává vált. A sztori szerint az 1976-os turné egyik koncertje után egy nagydarab nő Bon Scott útját állta. Ő lett Rosie, Bon pedig felment vele és a lány barátnőjével a közös hotelszobájukba."
 
Az énekes akkoriban így nyilatkozott erről: "eltörte volna a karomat, ha nemet mondok! Olyan nagydarab volt, hogy simán beépített volna a falba, ha visszautasítom, úgyhogy inkább nem ellenkeztem és megtettem, amit kért, de bár ne kellett volna!"
 
 
Fink egész Ausztráliában kereste a titokzatos nőt, és bár sokan - köztük egy város polgármestere is - azt állította, hogy ismerték őt, ezek az információk végül mind zsákutcába vezettek.
 
"Rengeteg emberrel beszéltem, de akik azzal kérkedtek, hogy tudják, ki volt Rosie, valójában semmi újat nem tudtak hozzátenni ahhoz, amit egyébként is lehetett olvasni az interneten és a könyvekben. Végül jelentkezett egy hölgy, és az ő történetével kapcsolatban minden stimmelt. Eszerint Rose-Maree Carroll (Garcia) prostituált vagy madám volt, aki 1979. március 2-án hunyt el drogtúladagolásban, mindössze 22 évesen. Én a magam részéről lezártnak tekintem az ügyet. Ő tehát Rosie, egy ember, nem pedig egy kövéres vicc céltáblája. Vörös haja volt, és egyébként egyáltalán nem volt olyan hatalmas, amekkorának Bon beállította, de ő mindig is szeretett lódítani. Sajnálom, hogy Rosie története ilyen szomorú véget ért."
 
A fotón Rose-Maree egyik jó barátja, Graeme Fry társaságában látható.