Bejelentkezés

x
Search & Filters

Alternatív szalonpunk Békéscsabáról: Mother Ticket – Mellébeszélt őszinteség EP (2014) lemezkritika



A békéscsabai Mother Ticket is azon zenekarok sorát erősíti, akik a tükörfordítás eszközéhez nyúltak önmaguk megnevezésekor. Habár az effajta humorban nálam még mindig a debreceni Monkey Cave viszi a pálmát, mindenesetre anyajegyék sem vádolhatók ötlettelenséggel, ami a „jócsengésű” zenekarneveket illeti, elég, ha csak a tagok korábbi Illegális Perverzió, aPunk halott és AssHole zenekaraira gondolnunk.

A csapat története egészen 2008-ig nyúlik vissza. Az eltel évek alatt az induló zenekarok számos problémájával szembesültek, mint a tagcserék vagy a próbaterem keresés, ennek ellenére dicséretes módon a mai napig járják ezt rögökkel teli ösvényt. Zenéjük a punk, az alter rock és a grunge egyfajta keverékeként irható le, a Mellébeszélt Őszinteség pedig immár a negyedik kiadványuk, amin egyértelműen a fejlődés jeleit mutatják.

Könnyed akkordokkal nyit a Forradalmárok Fotelből, László kicsit orrhangú énekével kísérve. Utóbbin véleményem szerint még érdemes lenne csiszolni, mert akkor a refrén is jobban elkülönülne a verse részektől. Az igazi csúcspontot az jelenti, amikor a srácok egy rövidebb szóló erejéig a húrok – illetve Morris a bőrök - közé csapnak. Én szívesen megtartottam volna ezt a dinamikusságot a dal végéig, de így is rendben van. Ehhez a számhoz egyébként a zenekar egy romkocsmában videoklipet is rögzített, ami megtekinthető a Youtube csatornájukon.

 


A Nélkülözlek című dal szintén egy könnyedebb szerzeményként indul, ám a refrén már jóval sötétebb tónust ad az összképnek. Úgy vélem itt egy erőteljesebb ének sokkal inkább átadhatná a „badass” hangulatot, a refrént pedig nem ártott volna még legalább egy vokállal megtámogatni. Ami a vájt-fülűeknek még zavaró lehet, hogy itt egy némileg dobozhangzása van a gitárnak, a basszus pedig kissé tompa és nem mindig kivehető. Mivel trióról van szó, a jövőben érdemes lesz odafigyelniük rá, hogy a bőgő is több szerephez jusson, és ha ez megvan, akkor mehet neki a kakaóból is.

A Rohadt bolygó, - ahogy az a címéből is leszűrhető - a felvétel legkomorabb tétele. Ez már egy belevalóbb gitár riffel indít, olykor pedig némi Nirvanás hangulat is felfedezhető benne. Talán ennek a dalnak áll legjobban az EP-re jellemző koszos megszólalás. A srácok még a dal remix verzióját is elkészítették, ami egy magamfajta fémszívű léleknek kissé furcsa, de ez inkább csak ízlés dolga. Ám azt mindenesetre értékelem, hogy Boba42 basszusgitárja itt már tisztán és kivehetően szól.

Összességében egy bíztató bemutatkozást hallhatunk, de érezhető hogy a Mother Ticket még az út elején jár. A dalok nincsenek túlkomplikálva, viszont arra alkalmasak, hogy a szövegek hangulatát megfelelő zenei körítéssel tálalják, legyenek azok irónikusak, kiábrándultak vagy csupán elgondolkoztatóak. A Mellébeszélt Őszinteség és a csapat korábbi felvételei egyaránt meghallgathatók a zenekar holnapján és soundcloud oldalán.

 

www.motherticket.uw.hu

 

Facebook: https://www.facebook.com/MotherTicket

 

Az EP-t ide kattintva meghallgathatjátok.

 

 

Busó
 

Címkék: 
Mother Ticket