Bejelentkezés

x
Search & Filters

Axl Rose egy vagyont fizetett a Use Your Illusion borítóképéért, amit ingyen is használhatott volna1991. szeptember 17-én jelent meg a Guns N' Roses dupla albuma, a Use Your Illusion, rajta olyan dalokkal mint a Don't Cry, a November Rain, a You Could Be Mine, a Civil War, vagy éppen a Live and Let Die és a Knockin' On Heaven's Door feldolgozása. Mindkét lemez borítóján Mark Kostabi képe látható, amelyért Axl Rose állítólag 75 ezer dollárt (29,5 millió forint) fizetett, pedig ingyen is felhasználhatta volna, ugyanis az alkotás közkincsnek minősült.
 
A sztorit Alan Niven idézte fel, aki 1986-1991 között volt a banda menedzsere: "a legviccesebb az volt, amikor Axl kifizetett 75 ezer dollárt Kostabi-nak a festményekért, anélkül, hogy engem megkérdezett volna erről az egészről. Nem tudta, hogy ezek a képek közkincsek voltak, ami azt jelenti, hogy egy centet sem kellett volna adnunk értük Mark-nak, és nyugodtan használhattuk volna őket ingyen a borítókon és a merchandise termékeken is. Persze Axl-től amúgy sem volt nehéz pénzt kicsalni. Gondoljunk csak a médiumra, Sharon Maynard-ra, aki ugyancsak 75 ezret kért tőle egy állítólagos ördögűzésért. A hiszékeny embereket könnyen ki lehet használni, Doug Goldstein (a zenekar későbbi menedzsere) pedig nem is tett semmit azért, hogy megóvja Axl-t az ilyen helyzetektől."
 
Kostabi munkái egyébként is megosztónak számítottak akkoriban, ugyanis gyakran ismert klasszikus festményeket vett hozzájuk alapul. A Use Your Illusion borítójához használt képen például Raffaello Az athéni iskola című alkotásának egy részlete látható.