Bejelentkezés

x
Search & Filters

Belassult, melankolikus, helyenként dzsesszes hatású cool rock - Spain koncert február 25-én, az A38 hajón!

A belassult, melankolikus, helyenként dzsesszes hatású cool rock egyik legnagyobb amerikai képviselője, a Josh Haden (a nemrég elhunyt zseniális bőgős, Charlie Haden fia) vezette Spain idén jelentette meg legújabb lemezét. A bemutató turné 2015 elején Európába is eljut, és a Spain februárban az A38 Hajón is bemutatja a Sargent Place című nagyszerű albumot.

A nyáron elhunyt nagyszerű bőgős és dzsessz-alapfigura, Charlie Haden jócskán adott gyermekeinek is tehetségéből. Egy fia és három ikerlánya zenészi-képzőművészi pályára lépett. Közülük kiemelkedik az apja hangszerét "öröklő" bőgős-basszusgitáros, Josh Haden, aki a kilencvenes évek elején alapította meg a leheletfinom, szomorkás-melankolikus rockot elegáns, hűvös dzsesszel ötvöző együttesét, a Spaint. Az együttes első lemeze rögvest klasszikussá vált: a Spiritual című szám például már-már alapvető darabja lett a Nagy Amerikai Daloskönyvnek. Johnny Cashtől Mark Laneganig (aki két nappal a Spain fellépése előtt játszik az A38 Hajón) rengetegen feldolgozták, többek között a papa, Charlie Haden is, Pat Methenyvel közös lemezén.

A Spain majd' egy évtizedes kihagyás után, négy évvel ezelőtt alakult újjá. A hangulat, a zenei inspiráció változatlan: okos, fájdalmas, lassú, melankolikus szerzemények, Josh Haden érzékeny éneke, gyönyörű, tökéletes poprock-dalok. A legutóbbi, Európában 2014 februárjában, az Egyesült Államokban pedig novemberben megjelent Sargent Place nem csak emiatt különleges. Ezen a lemezen hallható ugyanis Charlie Haden utolsó felvétele, és több számban Josh Haden testvére, Petra énekel.

Igazi különlegesség lesz a Spain budapesti koncertje: egy nagyszerű zenész nagyszerű zenekarának egyedülálló fellépése.

A zenekar tagjai:

Josh Haden: ének, basszusgitár
Daniel Brummel: gitár
Randy Kirk: billentyűsök
Matt Mayhall: dob

http://www.spaintheband.com/

Facebook: https://www.facebook.com/spaintheband

 


Az előzenekar, a Margaret Island egészen friss, alig egy éves együttes. 2013 őszén alakult Budapesten. A zenekar elhatározása, hogy  a magyar zenei életben kevésbé  megtalálható akusztikus, folkos popzenét  játsszon. A tagok dalszövegeiket angolul írják, de  szerzeményeikhez magyar nyelvű szöveget is társítanak, az első sláger, a Soaked in Life magyar szövegét például Bródy János írta.

Nagy bánatuk, hogy Magyarországon háttérbe szorult a folk-pop - ők maguk Ban Howard vagy Damien Rice példájára hivatkoznak. A tagság sokféle gyökereit (Lábas Viki a Ghymessel énekelt, és képzett népdalénekesnő, Füstös Bálint például a Biebers tagjakén arat sikereket) egyféle megközelítésbe próbálja integrálni, ennek végeredménye a Margaret Island finom, okos, elegáns, balladisztikus popzenéje.

A zenekar tagjai
Lábas Viktória: ének
Törőcsik Kristóf: ének
Füstös Bálint: gitár

+

Simó Marcell: billentyűsök
Verók Tamás: gitár
Gerendás Dániel: dob

Facebook
https://www.facebook.com/margaretisland

 


Spain (USA) - Sargent Place lemezbemutató
Margaret Island
2015. február 25., szerda 20h
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón. A koncertre kombinált jegy is vásárolható 5500 forintért, ami a február 23-i Mark Lanegan-koncertre is érvényes.

A38 - Jegyvásárlás: http://www.a38.hu/hu/program/spain-us


 

Címkék: 
Spain
Margaret Island