Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Borban az igazság” - Shapat Terror: 'Újratervezés' lemezkritika



Eger nem csak a borvidékeiről híres. Az egri fenegyerekek új nagylemeze forog a lejátszóban, melyhez még a legutóbbi szegedi Várkertes koncertjük alkalmával jutottam hozzá. Az eseményről írt beszámoló itt olvasható.

A szerzői kiadásban megjelent korong, 8 gyógyhatású stoner rock/metal nótát rejt, magyar nyelven előadva, mindenféle felesleges cicoma nélkül. Mivel viszonylag kevés információval rendelkezem az Újratervezés hátterét illetően (a borító belsejéből se derül ki sokkal több, sebaj) így csak a zenéről fog szó esni, ami abszolút nem baj. A Shapat már jó ideje bombáz bennünket feelinges muzsikájával, legelőször talán egy Angertea koncerten láthattam őket, mint vendégzenekart. Már akkor megfogott az a jellegzetes délies-bluesos íz, amit olyan bandák hoztak el a képzeletbeli sivatagon át, mint a Kyuss, Sleep, Corrosion Of Conformity vagy éppen a Down.

 

 

Rögtön az első dalban (4 Szín) elkezdődik az utazás – a dallamok közt úszás – mely egészen az utolsó (Érték Nélkül) nótáig kitart. Végig feszesen játszanak, némi szigorúság is jelen van azért, de pont emiatt lesz igen élvezetes a lemez, mélységgel és tartalommal teli. Örülök, hogy változatosabb lett az ének (évről évre ezt tapasztalom náluk) pont annyira, mint a zene: sőt, modern elemek jelentek meg a Shapat zenéjében, amitől egy plusz dimenziót kapott az egész. A hármas track-ben (Traktor) megidéztetik a southern szörnyeteg, a négyes nótában (Szűrő) pedig a fülberagadós refrén mellé kapunk egy remek szólót is az arcunkba. Ez amúgy kedvencem a lemezről az Új Király mellett.

 

 

Apropó Új Király – ez egy régi nóta (gondolom direkt a lemezre újból rögzíthették) melyben a Turbo csalogánya, Tanka Balázs énekel olyat, amitől a hideg is kiráz, a szó pozitív értelmébe véve. Kimagaslóan tökéletes felépítésű dal, a Shapat pályafutásának egyik legjobbja. A hangzásról még annyit, hogy vaskosan, súlyosan szólnak a gitárok, harapnak, a basszust jól kihallani, a hangszerek egymáshoz mért arányában ott a balansz. A dobjátékban ott a húzás. Az énektémáknak furcsamód nyugtató hatása van. Viszont a szövegeket hiányoltam a borítóból, de ezt leszámítva, minden frankó.

Az időközben 3 tagúvá apadt csapat ügyes munkája (és valószínűleg Pálkovács Attila gitáros hattyúdala) az Újratervezés, ami minden valamirevaló stoner arcnak bátran ajánlott. A CD-t a Shapat Terror Facebook oldalán lehet megvásárolni.

 

 

 

Lupus Canis