Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Egy szerencsés konstelláció” - Light By The Sea: 'Only Death Makes Icons' lemezkritikaRendkívül kellemes zenét rejt a Light By The Sea bemutatkozó albuma. Baumann Anna Eszter és Davy Knobel szerelemgyermeke az LBTS, egy magyar – holland projekt, az Only Death Makes Icons pedig az első közös produktum, mely nekem úgy tűnik egyelőre csak szerzői kiadásban jelent meg. 
 
Annát sokan az Ann My Guard basszusgitáros-énekesnőjeként ismerhetik itthon, míg párja Davy Knobel gitáros, a holland Outside Revelation-ből lehet ismerős. Mindketten a populárisabb vonalon mozognak a rock zenében, valahol úgy vélem ez a lemez kettejük keresztmetszete. A hangzás friss és lényegre törő, nem tűnik túlságosan sterilnek sem, a megjeleníteni kívánt képekhez, történetekhez jobban is passzol. A számok külön világot festenek meg és gyöngysorhoz hasonló módon vannak felfűzve. Magukkal viszik a hallgatót. Élettel teliek. Néha álomszerűek. A hangszerelés korrekt, pár helyen az ír The Corrs ugrott be, illetve a Cranberries bizonyos pillanatai, de ez a légies, üde feeling a lemez egészét áthatja. A duó könnyen befogadható rockzenét játszik, melyből nem hiányzik a mélység és itt-ott megengednek azért maguknak némi elkalandozást is, akár a popzene vagy akár a pszichedelia irányába. Persze mindezt mértékkel teszik, nem fordul ki sehol önmagából az anyag.
 
 
Hangulatában változatos, mégis egységes a 10 szám, üresjáratok híján gyorsan elrepül ez a bő 40 perc. A Crimson Sugar elsőre betalál, csakúgy, mint a szintén videoklipes Eleanor, de a záró Chelsea Is A Mermaid And She’s Soaking In is csodálatos pompában ragyog, mely egyben a kedvencem az albumról. Anna hangja színes, mindig igazodik az adott nótához, akár egy hangszer. Dallamai olykor magasan szárnyalnak, tökéletes fúzióban áramolva a zenével. Olyan ez, mint egy finom kis koktél (mondjuk Mojito de egy Sex on the Beach is lehet) észre sem veszed benne az alkoholt, csak amikor már megittad… A több rétegű sound ügyesen balanszált, Anna éneke szépen helyet foglal benne, vele együtt teljesedik ki. A muzikális oldal a 80-as és 90-es évek klasszikus rock nagyjait idézi, de retrónak nyoma sincs. Inkább tiszteletadás ez olyan előadók felé, mint a Phil Collins, Kate Bush, Cure, Pink Turns Blue, vagy akár a The Brian Jonestown Massacre.
 
 
Úgy gondolom, gyümölcsöző munka vette kezdetét a Light By The Sea égisze alatt, a nótákban rejlő potenciál határozottan érződik már első hallásra is. Sokkal több van bennük, amit zeneileg megtudnak majd valósítani, ezért kíváncsian várom a következő anyagot.
 
Minden elismerésem!
 
Az Only Death Makes Icons dallistája:
 
01. Transition In Time
02. Mr. Wonderman
03. Hollywood Vampire
04. Little Jeane
05. Lupercalia In Neptune’s Temple
06. Willow Creek
07. Eleanor
08. Crimson Sugar
09. Where Have The Dandies Gone?
10. Chelsea Is A Mermaid And She’s Soaking In
 
 
Elérhetőségek: Facebook, Spotify
 
Lupus Canis