Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Érdemes csinálni, alkotni és kifejezni önmagunkat" - Novelzone interjúA napokban a Rockinform év végi, legjobb hazai albumait felvonultató összegzésében beválogatta a Novelzone zenekar Végtelen térben című lemezét a Top 10 legjobb hazai albumok közé. Ennek apropóján beszélgettünk a zenekarral.
 
 
Rockbook: Elég komoly zenekarok mellett, mondhatni legendák között szerepeltek a Rockinform magazin 2022-es zenei válogatás 10-es listáján többek között a Karthago, a Solaris, a Djabe és a Mándoki Soulmates mellett. Milyen érzés ez számotokra így viszonylag ismeretlen és fiatal zenekarként?
 
Németh László Péter (énekes): A kérdésedre röviden válaszolva, óriási öröm. Egyrészt, viszonylag szűkebbek a kereteink egy fővárosi zenekarhoz képest, illetve ez a hátrány, gondolat és tettbeli korlátokat is jelent, ami valljuk be őszintén, most némileg lerombolva látszik. Nagy szavak ezek a részemről, de ez a szív és a mindent legyűrő akarat megnyilvánulása csapatunk életében. Nem mellesleg megerősített minket abban, hogy érdemes csinálni, alkotni és kifejezni önmagunkat. 
 
 
Rockbook: Hogyan és mikor indult a zenekar? 
 
Kovács Gábor (gitár): 2019 koratavaszán jött egy szerencsés konstelláció az egyik bevásárlólánc polcánál, ahol gyakorlatilag megbeszéltük Lacival, hogy kezdenünk kéne valami jót a bennünk furakodó alkotóerővel. smiley Majd a szavakat tett követte. Így valójában bő egy hónapon belül már teljes létszámmal vittük is a megvalósítandó szellemi dolgainkat a próbaterembe. 
 
 
Rockbook: Honnan jött a zenekarnév? 
 
Kiss Csaba (basszusgitár): Egy akkori tag, nevezetesen Fábián János barátunk hozta magával az előző zenekarából, akkor még a Novel kifejezést. Mivel jó hangzással és jelentéssel bíró elnevezésről beszélünk, így mindnyájan rábólintottunk a név további folytatásához. Jani Kapuvárról jött mindig Szombathelyre gyakorolni, ami nem kis áldozat volt a részéről, viszont egy bizonyos idő után ez már nehézkesebbé vált számára. Valljuk be őszintén, jogosan. Így békében elváltak útjaink egymástól, de a Novel név fáklyája a mi kezünkben lángolt továbbra is, az ő beleegyezése révén. 
 
Rockbook: Hogy lett ebből Novelzone? Akkor kronológiai folyamat helyett, térjünk át időlegesen erre a mezsgyére!
 
Novák Bálint (dobos): Ehhez ugornunk kell az időben múlt év májusába, amikor nagyjából már körvonalazható volt, hogy heteken belül a kezünkben lesz az emlegetett hanghordozónk. Természetesen akartuk, hogy mindenfajta platformon és felületen megtalálhatóak legyünk, ezért személyesen meg is tettem ezirányba a lépéseket. Akkor találkoztam többek között azzal a ténnyel, hogy léteznek Novel zenekarok a világban, ezért egyrészről jogi megfontolásból is, illetve mivel jobban illik a zenekar arculatához, Novelzone-ra kereszteltük át magunkat.
 
 
Rockbook: Újszerű terület, ha jól fordítom. Mi van emögött? 
 
Esztergályos Dávid (billentyű): A stílusbeli sokszínűség, az eklektikus album, ami megfogott engem a dalokban. A rock, a blues, a funky külön-külön, vagy azok keveredéséből összegyúrt dalok, de természetesen felfedezhetünk mellékágakat is. Vegyük akár a soft, vagy a pszichedelikus hangzással bíró szerzeményeinket. Voltaképpen ebben látom és érzem a zenekar és annak neve közti szoros egységet, hogy merünk más stílusokban elmerülni, örömködni, alkotni stb... 
 
Rockbook: Ahogy hallgattam az albumotokat, igen színes számomra a vokál jelenléte. Kit tisztelhetünk benned, Andrea? Milyen zenei múlttal rendelkezel? 
 
Horváth Andrea (vokál): Igen, kezdeti mellékvágányként muszáj megjegyeznem, hogy mi a Gabival unokatestvérek vagyunk. A zenekari tagságom ennek is köszönhető. 
 
Nagyon vidám és értelmes emberekkel vagyok körülvéve. Még, ha én Pesten élek is, amikor tehetem, minden koncerten részt veszek. 
 
Visszakanyarodva a kérdésedre. Póka Egon Kőbányai Zenei Stúdiójában tanultam, és ott is végeztem. Imádok énekelni. Szeretem a kihívásokat. Ennek az egyik mérföldköve volt számomra az, hogy az azóta már eltávozott Balázs Fecó zenekarában közreműködhettem évekig. Illetve jelenleg a Novelzone mellett a Joe Cocker emlékzenekarban tevékenykedem, szintén vokalistaként. Nem mellesleg van egy saját zenekarunk a férjemmel - Uram Jánossal - , Wonderfleck néven. 
 
Ha már a páromat említettem, Ő készítette a Novelzone két klipjét is. Tehát vannak szerencsés összefonódások a zenekar berkeiben. Mindamellett többször kisegítette a zenekart billentyűsként az elmúlt évben. 
 
 
Rockbook: Nagyjából kivehető, hogy voltak változások a zenekar életében. Mesélnétek erről egy kicsit? 
 
N.L.P.: Hát igen... Egy kicsivel a pandémiás időszak előtt kezdtük meg a zenekari munkát, akkor még hat taggal. Fábián János barátunk mellett még Polgár Tibor volt a billentyűk mögött. Tibor, mint jazz zongorista csatlakozott hozzánk a kezdetekkor. Volt két csodálatos nyarunk ezzel a nagytudású, rendkívül aranyos emberrel. Viszont ez a stílus, amit ő képviselt, túl szabados volt a mi elképzelt világunkba. Úgy jellemezném ezt, mint mondjuk egy zabolátlan vadló befogása. Ebben sajnos elfáradt mindkét fél, ezért közösen úgy döntöttünk, hogy külön utakon folytatjuk. Ezt követően, a Tibort felváltó Szentgyörgyi Zoltán bő egy évig volt a csapatban, de mivel ő is távolabb lakott, a helyzet újra ugyanazokat a nehézségeket szülte, mint János barátunknál. A lemezen az ő billentyűjátéka hallható, aki nagyon sejtelmes, igazán különleges hangzásvilágot hozott a zenekarba. Tőle – akit szintén nagyon kedveltünk, - múlt év nyarán búcsúztunk. Sajnos nem volt minden olyan gördülékeny, ahogy szerettük volna...
 
Közben, mint ahogy Andi is említette - ebben a köztes időben - , férje, Uram János, illetve csapatunk lemezének keverője, masterelője, Kondor Tamás nyújtott segítséget néhány koncert erejéig a billentyűk mögött, illetve Esztergályos Dávid, aki egy közös bulink végeztével jelentkezett be a zenekarunkba. Mi pedig nagy örömmel vettük a felkérését. Vele egyébként egy hard rock zenekarban is együtt játszom. 
 
El is jutottunk napjainkig. smiley Talán nem beszéltem túl sokat... laugh
 
Rockbook: Ki szerzi a dalokat? Milyen a munkamegosztás köztetek? 
 
K.G.: A szövegek terén énekesünk, Laci hozza a megálmodott, papírra vetett szellemi szárnyalásait, verseit. Általában előtte, vagy nagyon ritkán utána pedig én terelem zenei mederbe a gondolatokat, amelyeket a próbákon töviről-hegyire áttaglaljuk. Mindenki beleteszi az elképzelt részét, majd valamennyire összeáll a dal, ami aztán érlelődik még hetekig, vagy akár hónapokig is, ha szükséges. 
 
Rockbook: Mit közvetítetek? Milyen tartalmakat közöltök a közönség felé? 
 
K.Cs.: A hétköznap kényelmi útvonalait elhagyva, sejtelmes üzenetek körvonalazódnak a hallgató fejében, mintegy egységbe olvadva egy pillanatra a létezés békés összhangjával... (nagyon nevet) Ez a mondat a Szokásos úton és a Szélcsepp című dalunk monológbeli ötvözete. Egy kicsit egyszerűbben fogalmazva, újszerű területre lépünk, hiszen minden szövegkörnyezetben ott van elrejtve a derűs üzenet: Az élet örök. 
 
 
Rockbook: Tervek, célok, megvalósítandó álmok? 
 
N.B.: Gőzerővel dolgozunk az 5 dalos anyagunk elkészítésén. Három dal már fel van énekelve. Nemsokára Kondor Tomi barátunknál landolnak a szerzemények, amiket ő nagyon gondos, profi szaktudással megkever, javít stb... 
 
Tavasz környékén már hallhatóak lesznek a dalok minden platformon, emellett, szervezzük a koncertjeinket. Időközben a szerencse mellénk sodort egy segítőt Steiner Csaba személyében, aki még jobban egyengeti az útjainkat ezen a téren. 
 
Elmondhatjuk, hogy a tavalyi évünk elég sűrű volt. Különböző fesztiválokon, falunapokon tudtunk ott lenni, rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Összességében nagyon jó évet zártunk. Kiadtuk az első lemezünket. A nyarat és az őszt végig koncerteztük. Karácsonyra pedig megkaptuk ezt a megtisztelő elismerést ettől a neves rockmagazintól. Mi bajunk lehet? Hálásak vagyunk érte. Hasonló jó, vagy ennél jobb évet kívánunk magunknak!
 
Rockbook: Legyen ez a végszó akkor! Mi is hasonló jókat kívánunk nektek a Rockbook nevében, illetve elismerésünk nektek a megtisztelő top 10-es listába való bekerülésért!
 
Novelzone: Köszönjük szépen, illetve a riportot is! Boldog Új Évet kívánunk nektek, Rockbook! 
 
 
Elérhetőség: Facebook