Bejelentkezés

x
Search & Filters

„A homokdűnék császárai” - Mastodon: Emperor Of Sand lemezkritika

Közel 3 teljes év telt el a „Once More ’Round The Sun” óta és az atlantai négyes pedig ott folytatja kalandos zenei utazását, ahol abbahagyta. Jómagam a „Remission” megjelenésétől kezdve kísérem figyelemmel a csapatot, lemezről lemezre változó muzsikájuk, mindig rejtett magában valami újdonságot. Sokan biztos hátrahőkölnek, hogy ez már nem az a Mastodon, amit a „March Of the Fire Ants” vagy egy „Iron Tusk” idején megismertek és csalódottan tekintenek az utolsó pár albumra, én mégis azt mondom, érdemes meghallgatniuk az „Emperor Of Sand”-et mivel ízig-vérig Mastodon ez is, csak másképp, ahogy eddig megszokhattuk. A kezdeti súlyos és kísérletezős sludge metal volt az alap (nem véletlen a Neurosis párhuzam sem, Scott Kelly énekes/gitáros állandó vendége a Mastodon lemezeknek a „Leviathan” óta) ami aztán az évek során folyamatosan bővült friss elemekkel, némi pszichedeliával és tökös rock and roll-lal egyaránt, de mindvégig megőrizve a Mastodon igazi szellemiségét. Nyílván lesznek páran, akik ismételten fanyalogni meg sipákolni fognak, de szerintem ez a srácokat csöppet sem érdekli, sőt, ők csak alkotnak tovább.
 
Az új lemezen hallható 11 tétel izgalmas, színes világba kalauzol bennünket a lehető legaktuálisabb módon, de ugyanakkor én érzek némi visszakanyarodást a „Crack The Skye” és „Blood Mountain” lemezekhez is. A régi alul-felül jellegzetesen dekorált logó is előkerült, ami egyfajta omenként fogható fel, hogy mi várható az „Emperor Of Sand”-től.

„Sultan’s Curse”: Húzós nyitódal, a refrén üt, mindhárman nyomják benne az éneket, ami a lemez egészére igaz. Kiváló felépítésű nóta, remek kezdés.

„Show Yourself”: Laza, életszagú feeling végig, olyan mintha a Queens Of the Stone Age jammel-ne a Mastodon tagokkal. Abszolút favorit, libabőrözés végig, pulzál, mint egy szív. Egy morbid/humoros klip is készült rá, amit még egyelőre nem tudok hova tenni, a Red Fang szokott hasonló videókban megnyilvánulni.

 

 

„Precious Stones”: Messzire repítős mega-refrén váltakozik a feszes rock/metal témákkal, a gitár sound elég penge, íze van a srácok játékának. Mastodon-i karakterek mindenhol, headbang-elésre késztet. Kapunk egy remek szólót is a végére.

„Steambreather’: Súlyos riffeléssel indít a nóta, itt érződik leginkább a modernség, de nem zavaró módon. A többi dalhoz képest ez mélyebbre megy és tónusában sötétebb, virgáznak a gitárok, de minden lassabb, kimért tempóban. Némi sampler-t hallok megbújni a háttérben, amitől sűrűbb atmoszférája lesz, a vége felé visszahozzák a slágerszintű refrént.

„Roots Remain”: Különleges űr-hangulattal kezdődik, ami aztán átmegy zúzós headbang-elésbe. Ezt a lemez egyik legnagyobb refrénje követi (szerintem a dobosé lehet ez a kellemes orgánum) majd így megy váltakozva egészen a súlykolós középrészig. Kapunk az arcunkba (és fülünkbe) egy fantasztikus gitárszólót is, majd a nóta egy epikus, zongorával kísért zárásban csúcsosodik ki.

„Word To The Wise”: Ezt leginkább a sztorizós dalnak tudom elképzelni, amikor egy történetet mesélnek el benne, amolyan klippet kívánó darab. Ilyen slágeres magasságokba szökő refrénnel megírt nótákat simán el tudnék viselni a hazai rádiókban, nagy kár, hogy nem tartunk még itt… A dobmunka külön figyelmet érdemel.

„Ancient Kingdom”: Varázslat, nosztalgikus hangulatok törnek elő. Visz a lemez, áramlik, valami miatt (talán a harangkongás effekt miatt) icipici Karácsony feelingem van ennél a nótánál, a bridge nagyon jó benne, ami keserédes érzésekkel és szomorúsággal vegyül.

„Clandestiny”: Miután az „Ancient Kingdom” okozta flash-ből magunkhoz térünk, már zakatol is a fülbemászó refrénnel megtámogatott „Clandestiny”. Jó érzékkel megírt dallamok jellemzik a nótát, a közepén egy 60-as, 70-es évekbeli post-apokaliptikus sci-fi elevenedik meg bennem és a robot narrátor hangja csak tovább erősíti bennem ezt a víziót. Visszatérésünket a jól eltalált refrénnek köszönhetjük, amire a gitárszóló teszi fel a koronát.

 

 

„Andromeda”: Az első feature-ing dal, (a „Scorpion Breath” mellett) melyben Kevin Sharp (Brutal Truth / Lock-Up) brutális hangját hallatja. Tökös rock and roll témák, pici kétlábgépelés, iszonyatos gitármunka, füstöltek az újak a stúdióban, amikor feljátszották. Rövid és velős darab, ütős szöveggel.

„Scorpion Breath”: Hidegrázás. Koncerten biztos nagyot fog ütni a „Scorpion Breath”, sodrásából nehezen lehet szabadulni, főleg úgy, hogy Scott Kelly (Neurosis) is „belevendégüvölt” jó szokásához híven. Régi időket idéző hangulat jellemzi a dalt, sulykolás és csapkodás van szinte végig, katartikus véggel.

 

„Jaguar God”: Tipikusnak mondható záró nóta, ismét előkerül a zongora, sírós-éneklős témával operál, a dallamok ismételten olyanok, amit ha meghallasz bárhol/bármikor tudni fogod, hogy az Mastodon. 2 percnél beindul a dal és utána fogásából nem enged, ami egyáltalán nem baj. Aztán 4 percnél olyan agycsavaró guitar-hero riffet dobnak be, amitől a folyamatosan kiráz a hideg, ha meghallgatom, léggitár előkerül, széles terpesz rock and roll. Ilyet csak a nagyok tudnak! A végén a szóló könnyeket képes az ember szemébe csalni, hibátlan.

A sound él, lélegzik, pulzál, sokszor arra gondoltam, hogy pont olyan a Mastodon zenéje, mint maga az élet: tele van felkavaró dolgokkal, amibe éppúgy beletartozik az öröm, a boldogság és a keserűség illetve az elmúlás is, melyek kikerülhetetlen dolgok.

A design hasonlóan színvonalas az eddigi kiadványaikhoz mérten, biztos vagyok benne, hogy több verzióban is napvilágot látott, nekem a szimpla jewel case edition van meg. Az „Emperor Of Sand” a sludge metal / progressive rock fúzió egyik egyedien kiemelkedő alkotása, az év végi listámon helyet fogok neki szorítani az Unearthly Trance „Stalking The Ghost”-ja mellett.

 

 

Az album dallistája:

 

01. Sultan's Curse
02. Show Yourself
03. Precious Stones
04. Steambreather
05. Roots Remain
06. Word To The Wise
07. Ancient Kingdom
08. Clandestiny
09. Andromeda
10. Scorpion Breath
11. Jaguar God

 

 

A Mastodon hat év után újra Magyarországon játszik, június 14-én, a Barba Negra Trackben.

Jegyek:

Normál: 7.500. Ft
Június 1-től: 8.500.Ft

A jegyek megvásárolhatók az alábbi helyeken: CD Pince, Headbanger, Barba Negra recepció

Online: Tixa, Barba Negra, Ticketportal, Concerto

 

Facebook esemény itt!

 

 

A zenekar Facebook oldala itt elérhető.Lupus Canis