Bejelentkezés

x
Search & Filters

Maynard James Keenan - 'Ellentmondásos dolgok tökéletes egységben' könyvajánló

A Tool 2020-ban továbbra is egy megkerülhetetlen zenekar, pro és kontra: mondom ezt úgy, hogy legutóbbi lemezük, a hangzatos című Fear Inoculum igazi lassan érő típus; abszolút nem olyan, mint az eddigiek. Számomra az Aenima lemezük a favorit, majd a 10.000 Days és az Undertow. Mindenesetre a csapat lelke-motorja, Maynard James Keenan mindig tett róla, hogy a fókuszom rajtuk legyen. A Maynard (énekes és alapítótag) vezette csapat, egyrészt sajátos vizuális-spirituális látványvilágáért lett ismert, amihez masszívan, szinte már organikusan csatlakozik a zenei oldal minden rezdülése-hangja – akár ha a Lustmord féle átdolgozásokat vagy csak a roppant elvont és igényes videóikat nézem - másrészt az évek során körülöttük kialakult kult-státusznak köszönhetően, immár a legnagyobbak közé sorolhatjuk őket. Azt tudtam, hogy MJK amolyan fura polihisztor lehet, énekel, színészkedik, a művészi spektrum teljes skáláján mozog, vállalkozóként pedig saját borászattal rendelkezik, de őszintén szólva lövésem sem volt arról, hogy önéletrajzi ihletésű könyve is van. Egészen idáig. 
 
A dolog adta magát, mint ahogy ébren-figyelő Dudich Ákos újságíró sem az az otthonülős tétlenkedő figura, így neki és a Konkrét Könyveknek hála, már frissen, ropogósan az asztalunkon hever az 'Ellentmondásos dolgok tökéletes egységben' című MJK autobiográfia magyar fordítása. Külön köszönet illeti az ehhez kapcsolódó crowd-funding lelkes résztvevőit, akik nélkül a kiadvány nem jöhetett volna létre. Nézzük, mit rejtenek a lapok!
 
„Valószínűleg azt gondolták rólam, hogy ennek a srácnak esélye sincs menő állást kapni a helyi vegyipari vállalatnál, hogy aztán szépen összeházasodva boldogan felnevelhessük a porontyainkat. Verseket írtam és elbaszott zöld cilindert viseltem. Ha valóban komoly barátnőre vágytam, akkor ezzel a hozzáállással valamit kurvára benézhettem.”
 
 
A legelső dolog, amibe a könyv olvasása közben „belefutottam” az a „stílus”. Ennyire aprólékosan, precíz megfigyeléssel megírt történettel rég találkoztam. Néha egészen olyan érzésem volt, mintha egy Hollywood-i forgatókönyvet olvasnék, annyi különbséggel, hogy a szereplők nem túljátszott karakterű celebek egy műanyag ízű díszletben, hanem igenis élethű és hiteles emberek, valós életkörnyezetükben ábrázolva. Történetünk elején a kezdeti időkig repülünk vissza; megtudjuk belőle James, azaz Jim szüleinek kalandos élet-történetét, majd részletes betekintést nyerhetünk az ifjú művész mozgalmas mindennapjaiba: az iskolából iskolába vándorlás, templomi gyülekezetbe - kórusba járás, a sportban elért kimagasló eredményeken majd az életét fokozottan meghatározó katonaságon át (sok egyéb kitérőn s állomáson keresztül) eljutunk a főkiteljesedésig, a Tool-ig. Persze a sztorink azért korántsem ilyen pofonegyszerű; a bejárt pálya hihetetlenül hatalmas és lenyűgözően információ-gazdag. Kiderül rengeteg olyan érdekes és személyes dolog is MJK-ről, ami sehol máshol nem látott napvilágot, még interjúkban sem. 
 
„A lányos apák által elképzelt ideális udvarló nem éppen egy bőrkabátos és sörényes faszi. Én, a kívülálló, pontosan azt a férfitípust testesítettem meg, akinek semmilyen körülmények között sem szabadott belerondítani a génkészletükbe. Az erényöv kulcsa azonban ott volt a nadrágzsebemben. Sok olyan esett meg abban az időben, amiről jobb nem is beszélni, és tagadhatatlan, hogy menet közben elkövettem pár komolyabb hülyeséget, de semmit sem csinálnék vissza.”
 
A Tool, a Puscifer és A Perfect Circle zenekarokban betöltött ikonikus szerepe mellett, MJK életének ugyanúgy szerves részét képzi a borászat, mint például a képzőművészet  - Maynard imádott rajzolni - vagy az atlétika. Sokoldalúsága és tehetsége nem csak a zenei projektekben mutatkozott meg, hanem minden egyéb más elfoglaltságban is. Nem akarok ennél több infót elárulni, ki-ki fedezze fel magának, gyakorlatilag kifogyhatatlan események tárháza ez a könyv. Kimerítő részletességgel írta meg jó barátja Sarah Jensen, a MJK-t fókuszba helyező sorokat, ez pedig durván érződik mind a 340+ lapon. Nekem a legnagyobb élményt a Tool-lal kapcsolatos sztorik jelentették, az ehhez tartozó zenei szcéna és annak lenyomata, illetve a korai időszak. Abban biztos vagyok, hogy a 90-es évek varázsát, korszakalkotó zeneiségét és megismételhetetlenségét sokan visszasírják és máig emlegetik, nem véletlenül. Aki ott volt valamilyen formában, vagy átélte és volt lehetősége figyelemmel kísérni ezt a korszakot, szerencsés ember. Zenekarok álltak földbe, zenészek tucatjai haltak meg, de sokan túlélték a millenniumot. Lehet, hogy a fiatalabb generációt már más dolgok érdeklik és a zeneipar is gyökeresen megváltozott az elmúlt 30-40 évben, de van olyan dolog, ami örök. A Tool pontosan ide tartozik.
 
 
„Hiszek a mágiában. Persze nem a varázsgömbös marhaságban vagy az aurafotókban, amelyek állítólag pontosan tükrözik az aktuális érzelmi állapotunkat. Semmi ilyesmiben nem hiszek, de teljesen megértem azokat, akik mondjuk sokra tartják a csillagjegyeket. Be kell látnunk, hogy ha a hold vonzása képes a bolygónkon árapályt okozni, akkor – mivel mi mind elektromágneses mezővel rendelkező lények vagyunk – a születésünkkor uralkodó hatalmas kozmikus energiák igenis képesek maradandó mintázatot hagyni rajtunk.”
 
Az önéletrajz egyik különlegessége a közepén található fotóalbum, mely rengeteg archív képpel, családi fotóval, emlékezetes pillanatokat megörökítve teszi még színesebbé az amúgy sem szürke történetet. Szóval, aki teheti és elkötelezett rajongója a Tool-nak vagy MJK bármely formációjának, feltétlenül szerezze be a könyvet.
 
Zárásként még annyit, hogy az előszót régi jó barátja, a festőmágus Alex Grey írta, punk lelki vezetőnek titulálva Maynard-ot, ami talán a lehető legközelebb megy ahhoz a különös és nagyon is őszinte valósághoz, amit Maynard James Keenan képvisel.
 
Az 'Ellentmondásos dolgok tökéletes egységben' megvásárolható Dudich Ákos vagy a Konkrét Könyvek oldalán. Klikk ide!
 
 
Lupus Canis