Bejelentkezés

x
Search & Filters

Minden, amit a kaszkád tárcsák funkcióról tudnod kell



A kaszkád tárcsák lényege, hogy a megjelenő nyertes szimbólumok helyére újak kerülnek, amik akár újabb és újabb nyertes kombinációkat is kiadhatnak
 
Játékgép kaszkád tárcsák és eltűnő szimbólumok
 
Az évek során a nyerőgépek rendkívül sok extra funkcióval gazdagodtak, amelyek mind a játékélményt igyekeztek növelni. Mivel ma már nagyon sok nyerőgép biztosít hasonlóan magas nyerési esélyeket és hasonló méretű nyereményeket, így a játékmenet izgalma és változatossága különösen fontos ahhoz, hogy egy játékgép sikeres lehessen. A gg bet csapatánál mi is nagy rajongói vagyunk az online slot játékoknak, így most szeretnénk nektek bemutatni egy olyan extra játékgépes funkciót, ami amellett, hogy rendkívül izgalmassá teszi a játékot, még a nyerési esélyeiteket is növelheti. Az úgynevezett “Cascading Reels”, magyarul “Kaszkád Tárcsák”-nak, de sokszor eltűnő vagy leeső szimbólumoknak is nevezett funkciónak a lényege, hogy az adott kör nem mindig ér véget ha a tárcsák forgása megállt. Bizonyos nyertes kombinációk esetén a kombinációt kiadó szimbólumok eltűnnek és a helyükre újabb szimbólumok érkeznek. Ezek aztán szerencsés esetben újabb nyertes kombinációt adhatnak ki és így tovább, szélsőséges esetben egészen egy sokszoros sikersorozatig.
 
Ilyen szempontból tehát a cascading wheels funkció egyfajta “respin”, azaz újbóli pörgetési mechanikának is felfogható. Technikai okok miatt ez a mechanika kizárólag csak online vagy szoftveres alapon lehetséges, így a széleskörű elterjedése is csupán alig egy évtizeddel ezelőtt kezdődött meg. A funkció világszerte kedvező fogadtatásra talált a játékosok körében. Az ilyen típusú online nyerőgépek népszerűsége hamar az egekbe szökött, így a sikeren fellelkesedve a fejlesztők hamarosan egyre komplexebb és komplexebb eltűnő szimbólumokat használó játékmechanikákat dolgoztak ki. Egyes nyerőgépek esetén egyetlen pörgetés ma már akár percekig is eltarthat, olyan sokszor aktiválódnak egymás után a különböző nyertes szimbólumok, valamint érkeznek a helyükre újak. Ezt még azzal is tovább lehet kombinálni, ha a kaszkád tárcsák funkció a wild és scatter szimbólumokra is érvényes, hiszen ilyenkor a tárcsák folyamatos pörgését még különféle minijátékok is megszakíthatják. Ez a fajta komplexitás egyben az ilyen típusú játékgépek legnagyobb hátulütője is, hiszen a játékmenet sokszor már teljesen követhetetlenné és hektikussá válik, még a tapasztalt szerencsejátékosok számára is. Teljesen kezdőknek ezért nem ajánlatos ilyen gépeket választani, mivel nem sokat fognak belőle tanulni a játékról és a lehetséges nyerő stratégiákról. Ennek ellenére sokan kifejezetten keresik a minél komplexebb, minél izgalmasabb nyerőgépeket, többek között azért, mert arra esküsznek, hogy ezeket pörgetve van a legnagyobb szerencséjük és ezeket pörgetve tudnak a legtöbb nyereménnyel távozni.
 
Wild szimbólumok, Scatter szimbólumok és ingyenes bónuszkörök
 
A wild szimbólumok egyfajta jolly jokerként működnek, amelyek bármelyik más szimbólum szerepét felvehetik azért, hogy nyertes kombinációt adjanak ki. A wild szimbólum mindig azon szerepet veszi fel, amellyel az adott nyerővonalon a legértékesebb kombináció jön létre. A wild szimbólum jellemzően egyedül a jackpot és a scatter szimbólum szerepét nem helyettesítheti. Ezen szimbólumok kipörgetése különösen előnyös lehet kaszkád tárcsás nyerőgépeken, hiszen a megszokottnál is jobban megkönnyíthetik az újabb és újabb nyertes kombinációk létrejöttét és ezáltal sokkal tovább tarthat egy-egy kör. Minél tovább tart a kör, annál több szimbólumkombináció pöröghet ki és annál nagyobb az esélye annak, hogy több nyereményt zsebelj be a kör végére. 
 
A scatter szimbólumoknak szintén kiemelt jelentősége lehet az kaszkád tárcsás játékgépeken. Scatter szimbólumoknak szokás nevezni általában azokat a különleges szimbólumokat, amelyeket kipörgetve különböző minijátékok indulnak el. Ezek a minijátékok lehetnek kifejezetten hosszúak és komplexek, de akár rendkívül egyszerűek is. A klasszikus retro nyerőgépeken a legegyszerűbb minijáték a nyereményszorzós jutalomkör. Ennek lényege, hogy az adott szimbólumokat kipörgetve, automatikusan elindul egy általában 5-10 ingyenes pörgetésből álló bónusz kör, amely során különféle nyereményszorzók is aktiválódhatnak. Egyes játékgépeken a bónuszkörös nyereményszorzók akár a tízszeres vagy százszoros értéket is elérhetik. Cascading reels játékmechanikát alkalmazó játékgépek esetében ez a fajta minijáték mechanizmus többféle módon is bonyolódhat. Egyes nyerőgépeken a scatter szimbólum kipörgetésével az adott kör automatikusan véget ér, így a bónusz végén a játékosnak újra kell pörgetnie. Más nyerőgépeken viszont az eredeti kör csupán megszakad és a bónusz játék végeztével a tárcsák visszaálnak az eredeti pozíciójukba, majd az eltűnő scatter szimbólumok helyére a már megszokott módon újabb szimbólumok esnek. Ha pedig ezek az újabb szimbólumok ismét valamilyen nyertes kombinációt adnak ki, akkor folytatódik a játék.
 
Megaways játékgépek eltűnő szimbólumokkal
 
A történetet még ennél is tovább lehet bonyolítani, amennyiben a kaszkád tárcsák játékmechanikát ötvözzük a szintén rendkívül népszerű megaways stílusú nyerőgépekkel. A megaways stílusú nyerőgépeket az különbözteti meg a hagyományos nyerőgépektől, hogy míg a hagyományos játékgépeken minden tárcsán minden körben azonos számú szimbólum jelenik meg, tehát fix számú sor van, addig megaways stílusú nyerőgépek esetén a megjelenő szimbólumok száma tárcsánként eltérő lehet. A szimbólumok száma lehet fix módon eltérő vagy véletlenszerűen eltérő. Fix módon eltérő szimbólumok esetén például az első tárcsán mindig 7, a másodikon 5, a többin pedig 3 sorban vannak a szimbólumok. Ezzel szemben véletlenszerűen eltérő számú szimbólum esetén például a megjelenő szimbólumok száma az összes tárcsán véletlenszerűen váltakozik pörgetésenként 3 és 6 között. Ez persze csak két tetszőleges példa, a gyakorlatban bármilyen további variáció elképzelhető.
 
Mondani sem kell, hogy ez jelentősen bonyolítja, a nyerővonalak számítását, és a különféle nyertes szimbólumkombinációk meghatározását, különösen kaszkád tárcsák esetében. Kaszkád tárcsák esetén még olyan is felmerülhet, hogy változó szimbólumos tárcsán egy szimbólum helyére több új szimbólum érkezik. Mindez ismét tovább növeli a játékmenet komplexitását és már gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszi a játék pontos követését még a legjobb profik számára is. Szerencsére ezt nem probléma, hiszen a számítógépnek továbbra sem okoz gondot a játékmenet irányítása és az összes nyertes kombináció automatikus jóváírása.