Bejelentkezés

x
Search & Filters

Moonspell: 'From Down Below - Live 80 Meters Deep' koncert DVD kritikaAz elmúlt két év váratlan kihívások elé állította a zenekarokat, és bár hagyományos koncertekre nem, vagy csak nagyon erősen korlátozott keretek között volt lehetőség, több banda is előrukkolt olyan kreatív megoldásokkal, amelyeknek köszönhetően mégis játszhattak a közönségüknek. Számos előadónak volt streamelt koncertje, a Moonspell azonban nem érte be ennyivel, hanem néhány szerencsés és bátor rajongó társaságában szó szerint lement a föld alá – nem kevesebb, mint 80 méter mélyre – ahol igazán különleges keretek között zenéltek a Grutas de Mira D’Aire barlangban. A semmilyen szempontból sem hétköznapi fellépést meg is örökítették koncert DVD és album formájában, amivel hangolódhatunk Fernando Ribeiro-ék október 10-i budapesti bulijára.
 
 
A koncertanyag a Moonspell legutóbbi albumára, a 2021-es Hermitage-re épül, amit gyakorlatilag teljes egészében eljátszottak. A City Quitter című instrumentális outro ugyan kimaradt, helyette viszont bekerült a setlistbe a The Great Leap Forward, ami bónuszdalként szerepelt a nagylemez bizonyos kiadásain. Nem egyedi eset ez a portugáloktól: korábban a Wolfheart, az Irreligious és az Extinct albumokat is előadták élőben teljes egészében, ami izgalmas felfedezésekhez vezethet, hiszen egy koncerten sokkal inkább kidomborodhatnak bizonyos dalok erősségei, vagy éppen gyenge pontjai. Nyilván tisztában volt ezzel a zenekar is, mielőtt belevágtak volna ebbe a projektbe, és persze az sem véletlen, hogy a Hermitage hamar a rajongók egyik kedvenc albuma lett: minden dal hoz egy stabil minőségi szintet, és a bandára jellemző goth, progresszív és metalos hatásokban sincs hiány. Az élő album hangzása persze némileg eltér a stúdióverzióétól, de minden szempontból előbbi javára billen a mérleg: a gitárok és a dobok súlyosabban és erőteljesebben szólnak és Fernando hangjára sem lehet panasz: a tiszta énekkel és a hörgésekkel is jól megbirkózik a frontember.
 
 
Meg kell említenünk a szokatlan helyszínt is, aminek vannak jó és rossz oldalai is. A hangulatteremtés szempontjából mindenképpen előnyös választás volt a Grutas de Mira D’Aire, mivel az atmoszféra így még sötétebb és baljósabb lett –  ez különösen a Hermitage és az Apophthegmata esetében érezhető – Jaime Gomer Arellano pedig kétségkívül remek munkát végzett a keveréssel, a hanganyagra tehát nem lehet panasz, és talán jobban is járt volna a zenekar, ha ennyinél megállnak, mert a kiadvány videós része – ami DVD-n és blu-ray-en is elérhető – sajnos nem ér fel a zene minőségéhez, és ez éppen a barlangi közeg hátulütője. A hely szűkössége miatt ugyanis a banda tagjai nem igazán tudtak mozogni, csak a frontember tett meg néhány lépést ide-oda, a rajongók pedig maszkban ülték végig a koncertet, úgyhogy a látványt tekintve nem sok izgalomra számíthatunk.
 
 
Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat tehát igazából az a kérdés merül fel, hogy a Hermitage dalait stúdióminőségben vagy élő felvétel formájában hallgatnánk szívesebben. Az mindenképpen a koncertverzió mellett szól, hogy az aktuális, Ultima Ratio Fest elnevezésű turnén – amelyen október 10-én Budapesten, a Barba Negrában az Insomnium, a Borknagar, a Wolfheart és a Hinayana is fellép a Moonspell mellett – a zenekar csak egy-két számot játszik a lemezről, így a From Down Below lehet a megoldás azoknak, akik a legutóbb album többi dalát is szeretnék koncertkörülmények között hallani.
 
A From Down Below - Live 80 Meters Deep koncertalbum dallistája:
 
01. The Greater Good
02. Common Prayers
03. All Or Nothing
04. Hermitage
05. Entitlement
06. Solitarian
07. The Hermit Saints
08. Apophthegmata
09. Without Rule
10. The Great Leap Forward
 
 
A H-Music, a Decibel Touring, a Rock1 és a Barba Negra bemutatja:
 
Ultima Ratio Fest 2022 feat.
Moonspell
Insomnium
Borknagar
Wolfheart
Hinayana
 
Jegyárak:
 
11999 Ft - elővételben 
14999 Ft - a koncert napján és a helyszínen
 
 
 
Tóth Mátyás